Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας για τον ΠΑΟΚ, αυτός που έρχεται να δώσει λύσεις στην πιο κρίσιμη περίοδο. Ποιος όμως είναι πραγματικά ο ομογενής επιχειρηματίας…
Η SportDay και ο Σωτήρης Μήλιος ετοίμασαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Σαββίδη με άγνωστες λεπτομέρειες για την ζωή και την δραστηριότητά του.

Μέσα από το θέμα δίνονται απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον Σαββίδη…


Στο κείμενο – αφιέρωμα, αναφέρεται:

«Τον αποκαλούν «βασιλιά του καπνού». Είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές στο Ροστόφ με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Σταθερά, εδώ και πολλά χρόνια μπαίνει στο κλαμπ των 500 πλουσιότερων Ρώσων με επίσημα στοιχεία οικονομικών περιοδικών. Είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας και από απλός εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον έφτασε να έχει στην ιδιοκτησία του μία από τις σημαντικότερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο, να έχει θητεία στην ρωσική Δούμα και να είναι συνάμα διδάκτωρ οικονομικών επιστημών! Ποιός είναι τελικά στα αλήθεια ο 53χρονος Ιβάν Σαββίδης που είναι έτοιμος να μπει γερά στο διοικητικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ξεκινώντας από το δάνειο των 2 εκατομμυρίων ευρώ; Η «SD» διείσδυσε στο ρωσικό παρελθόν του Ιβάν Σαββίδη, έψαξε την αθλητική και όχι μόνο ιστορία του και την παρουσιάζει...

1. Έχει φράγκα;
Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Финанс» (16/2/2009), ο Ιβάν Σαββίδης για το 2009 ήταν ο 233ος πλουσιότερος Ρώσος με περιουσία 100 εκατομμυρίων δολάρια, σε μία λίστα που τότε ηγούνταν ο Μιχαΐλ Προκχόροφ (ιδιοκτήτης των New Jersey Nets) και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ίδιου περιοδικού που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια δολάρια, που τον κατατάσσει 306ο πλουσιότερο Ρώσο, ενώ το περιοδικό «Forbes» αποτιμά την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκ. ευρώ). Ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του είναι η «Agrokom», μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες αγροτοβιομηχανικών εκμεταλλεύσεων στην νότια Ρωσία, που συγκεντρώνει πάνω από 10 βιομηχανικές επιχειρήσεις για την παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων, με πάνω από 7000 εργαζομένους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Agrokom» ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρίας (τα έσοδα προ φόρων) είναι 502 εκατομμύρια ευρώ!

2. Με τι ασχολείται κυρίως;
Η οικογένεια Σαββίδη (από το 2003 έχει μεταβιβάσει το 75% των μετοχών στην σύζυγο του, Κυριακή) έχει το 87,36% των μετοχών της «Donskoy Tabak», που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στην Ρωσία, παράγοντας πέρυσι πάνω από 27 δις κομμάτια, σε πάνω από 40 ποικιλίες και φίρμες διαφόρων τιμών. Σε μία χώρα με 43,9 εκατομμύρια καταμετρημένους καπνιστές, το αληθινό best-seller της επιχείρησης είναι η μάρκα «Kiss Superslims», που στήριξε την διαφημιστική της καμπάνια χρησιμοποιώντας εικόνες παιδιών, κάτι που έφερε φοβερές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και έριξε την δημοτικότητα του Σαββίδη, ενώ μία άλλη πετυχημένη πατέντα είναι τα τσιγάρα sweet dreams με διάφορες πρωτοποριακές γεύσεις και  πακέτα με καρτούν που θυμίζουν έντονα την σειρά «sex and the city»!

3. Έχει επιχειρήσεις στην Ελλάδα;
Στην δούλεψη του έχει συνολικά 17.000 εργαζόμενους, δεν έχει αναμειχθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις, όμως το όνομα του έχει ακουστεί στην υπόθεση πώλησης της ΣΕΚΑΠ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Ελλάδας, που όμως βρίσκεται υπό το φάσμα της πτώχευσης, αφού φέρεται να έχει αρνητική καθαρή θέση 32 εκατομμυρίων ευρώ και δάνεια περίπου άλλων 80. Η Αγροτική Τράπεζα έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα απεμπλακεί από του 50,36% των μετοχών της (κοστολογούνται κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ) ως τις 30/6/2012 και η διαδικασία πλειστηριασμού είναι ενεργή εδώ και μήνες. Που κολλάει ο Ιβάν Σαββίδης σε αυτή την ιστορία; Είναι παλιός πελάτης της ΣΕΚΑΠ, αγοράζοντας καπνό για την δική του εταιρία στην Ρωσία, ενώ είναι κουμπάρος του επιχειρηματία Ηλία Παπαδόπουλου, (έχει την ομώνυμη εταιρία «ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που επεξεργάζεται καπνό και έχει έδρα την Θεσσαλονίκη) ο οποίος έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για την αγορά της ΣΕΚΑΠ, έχοντας την στήριξη (μόνο;) του Ιβάν Σαββίδη.

4. Τι είδους ζωή κάνει;
Σύμφωνα με παλιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Вечерний Ростов» ο Ιβάν Σαββίδης παραδέχθηκε ότι: «γνωρίζω προσωπικά το 80% των ηθοποιών και των Ρώσων τραγουδιστών», ενώ έχει δώσει το παρών σε αρκετούς γάμους Ρώσων σελέμπριτις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Vedomosti», ο Σαββίδης που έχει στην κατοχή του διάφορες επιχειρήσεις, κατασκευαστική εταιρία, 50 στρέμματα γης, ήταν ο μόνος βουλευτής της Δούμα που είχε δικό του γιοτ, ενώ σημειώνει τις αλλαγές σε επίπεδο αυτοκινήτων. Από εκεί που στην δήλωση του 2003 είχε μόνο ένα  Volkswagen Polo, επτά χρόνια αργότερα δήλωσε τρεις Mercedes Benz (S500, S55, and S600). Ο ίδιος πάντως δηλώνει ως βασική του αρχή το ότι είναι πολύ κοντά στον εργαζόμενο, ενώ από το 2000 έχει ιδρύσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Σαββίδη που έχει πολύ πλούσια δράση.

5. Ποιά είναι η σχέση του με τον αθλητισμό;
Τον Ιούλιο του 2002 αποφασίζει να μπει στο ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ροστόφ. Μεγαλύτερη του επιτυχία η συμμετοχή στον τελικό κυπέλλου του 2003 (ήττα από την Σπαρτάκ Μόσχας), στην τριετία που έμεινε η ομάδα δεν μπόρεσε να τερματίσει πάνω από την 11η θέση. Τότε είχε σκεφτεί ένα πρωτοποριακό πολυμετοχικό σχήμα που δεν προχώρησε: «ζήτησα από τις τοπικές αρχές να δημιουργήσω ένα γκρουπ από πιστωτές για την ποδοσφαιρική ομάδα. Σε αυτή θα συμμετείχαν παλιές ποδοσφαιρικές δόξες, επίσημα στελέχη του κράτους, επιχειρηματίες, όμως αυτό δεν υλοποιήθηκε». Από τον Ιανουάριο του 2006 ως το 2008 αναλαμβάνει την προεδρία της SKA Ροστόφ (τρίτης κατηγορίας) και μέχρι τον Ιανουάριο ήταν βασικός χορηγός της. Πολλές φορές είχε προτείνει την ενοποίηση των δύο ομάδων του Ροστόφ, πρόταση που όμως έπεσε στο κενό.
Στις αρχές του 2012 η «Agrokom» χωρίς εξήγηση (λογικά λόγω της κόντρας του Σαββίδη με τον κυβερνήτη του Ροστόφ) σταματά την χορηγία στην SKA. Το μπάτζετ της ομάδας για το 2011 ήταν 27 εκατομμύρια ρούβλια, εκ των οποίων το 60% καλύπτονταν από την «Agrokom» με την μορφή διαφημίσεων και χορηγιών. Με το γράμμα που έστειλε στον υπουργό αθλητισμού του Ροστόφ εξήγησε ότι: «δεν υπάρχουν λεφτά», με την «Pravda» να γράφει ότι τα χρέη της ΣΚΑ φτάνουν τα 80 εκατομμύρια ρούβλια.
Το 2009 η ομάδα υποβιβάστηκε εθελοντικά στην τρίτη κατηγορία και πλέον μετά την απόσυρση του Σαββίδη έχει πολλά οικονομικά προβλήματα (τελευταία στον όμιλο της) και χρηματοδοτείται από τοπική κυβέρνηση.
Από τον Ιανουάριο, ο Σαββίδης μπήκε σε ένα σχήμα 18 επώνυμων πιστωτών της ομάδας χόκεϊ της Ντιναμό Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο για την περασμένη σεζόν ο Σαββίδης ξόδεψε 7,6 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τον αθλητισμό (χορηγίες, υποδομές), όμως ο εκτελεστικός διευθυντής της Ντιναμό δεν αποκάλυψε πόσα λεφτά θα βάλει στο χόκεϊ. Πάντως μόνο οι μισθοί παικτών και προσωπικού (90% του μπάτζετ) των Μοσχοβιτών για την σεζόν 2011-12 ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια!


6. Κάνει μεταγραφές;  
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατά στην προεδρία του στην Ροστόφ έβαλε στην ομάδα 42 εκατομμύρια δολάρια! Στην τριετή του παρουσία (Ιούλιος 2002 - Ιούλιος 2005) στον προεδρικό θώκο της Ροστόφ, ακριβές μεταγραφές δεν έκανε επομένως τα χρήματα -αν αληθεύει το ποσό- πήγαν αλλού. Από το γενικά έγκυρο transfermarkt.de προκύπτει το πόρισμα ότι η ακριβότερη μεταγραφή του σε αυτή την τριετία ήταν ο Νοτιοαφρικανός Ζαφέτ Ζβάνε που κόστισε 650.000 ευρώ, ενώ συνολικά σε αυτά τα τρία χρόνια έδωσε για μεταγραφές 3,3 εκατομμύρια ευρώ, παίρνοντας από πωλήσεις 2, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στην Ροστόφ ήρθαν εκείνο το διάστημα 7 παίκτες από το πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής!


7. Ποιο μοντέλο ομάδας υποστηρίζει;
Σύμφωνα με παλιότερη συνέντευξη του: «Η μόνη ομάδα που χειροκροτώ είναι η Σπάρτακ Νάλτσικ. Με πολύ μικρό μπάτζετ, ελάχιστα έσοδα, παράγει αληθινά ωραίο ποδόσφαιρο. Η συστηματική δουλειά λείπει στην Ρωσία. Θέλω τα πράγματα να γίνουν και πάλι ανθρώπινα. Φανταστείτε αυτό. Επιστήμονες, γιατροί, ερευνητές ψάχνουν νύχτα και μέρα ώστε να αναπτύξουν μία μέθοδο θεραπείας που να καταπολεμάει τον καρκίνο και εντούτοις κερδίζουν χιλιάδες χιλιάδων λιγότερα από ένα παίκτη που απλά τρέχει γύρω από ένα γήπεδο! Το μοντέλο αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Στην Ροστόφ δεν μπορούμε να ξοδεύουμε πολλά λεφτά για μεταγραφές. Δεν υπάρχουν πετρέλαια, πολύτιμη λίθοι ή Σεΐχηδες. Πρέπει να υπάρχει σύνεση. Για μένα το 70% των παικτών πρέπει να προέρχεται από τα παιδιά μας μέσα από την πόλη».
Τον Νοέμβριο του 2007 ο Ιβάν Σαββίδης καταθέτει επαναστατική πρόταση για ένωση των δύο ομάδων του Ροστόφ FC και της SKΑ, πρόταση που διχάζει την πόλη: «Πρέπει να ενώσουμε τους Ροστοβίτες γύρω από αυτό το θαυμάσιο παιχνίδι, γύρω από ένα σκοπό. Το ποδόσφαιρο είναι σπουδαίο άθλημα, που συγκινεί τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόμσο. Είναι ντροπή να μην έχουμε μία ενωμένη ομάδα του Ροστόφ στην πρώτη κατηγορία. Η πόλη είναι ποδοσφαιρική, όμως κάθε γειτονιά έχει την δική της ομάδα. Για να επιβιώσει μία τέτοια ομάδα πρέπει να χρηματοδοτηθεί 50% από την τοπική κυβέρνηση και 50% από σπόνσορες. Χωρίς την βοήθεια του κράτους η επιβίωση στην μοντέρνα εποχή της κρίσης δεν είναι ρεαλιστική. Πρέπει να αλλάξει όλη η δομή του ρωσικού ποδοσφαίρου. Δεν είμαστε Γαλλία ή Ολλανδία. Οι μετακινήσεις είναι πανάκριβες. Αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να ξοδευτούν πολύ πιο ουσιαστικά. Να χτίσεις γήπεδα, να επενδύσεις στις υποδομές, να εξελίξεις τις ακαδημίες. Αυτό που ονειρεύομαι είναι μία ενωμένη ομάδα στην πρώτη κατηγορία, καμία στην δεύτερη και τέσσερις δορυφορικές στην τρίτη. Στις υποδομές απαιτείται ριζοσπαστική ανανέωση. Οι ακαδημίες δεν πρέπει να φέρουν το όνομα κάποιας επαγγελματικής ομάδας, αλλά να είναι βασισμένες στα 10 γεωγραφικά διαμερίσματα της πόλης. Για να βγάζει η ομάδα παίκτης υψηλής ποιότητας πρέπει να γίνει ένα πλήρως εξοπλισμένο προπονητικό κέντρο έξω από την πόλη. Δυστυχώς αυτή η μακρόχρονη στρατηγική ανάπτυξης είναι εκτός της σύγχρονης ποδοσφαιρικής λογικής».

8. Τι πιστεύει για το γήπεδο;
Από πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη δείχνει την επιχειρηματική του λογική στο θέμα κατασκευής γηπέδου: «Χάρη στην ανάληψη του Μουντιάλ του 2018 η Ρωσία ανακατασκευάζεται αυλητική. Η γνώμη μου χωρίζεται σε δύο σκέλη. Πόσο κοστίζει ένα νέο γήπεδο και αν το χρειαζόμαστε. Στο Ροστόφ έχουμε ένα στάδιο που χωράει 20.000 κόσμο. Εκτός από ένα ή δύο ματς στην σεζόν δεν γεμίζει ποτέ. Γιατί λοιπόν να δώσουμε 200 εκατομμύρια ρούβλια για ένα γήπεδο 40.000 θέσεων; Καλύτερα να χτίσουμε σχολεία ή να οργανώσουμε ένα δίκτυο ακαδημιών που θα παράγουν παίκτες για την Εθνική ομάδα. Μελέτησα προσεκτικά τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Το 90% των κατασκευών είναι σήμερα σε ερειπωμένη κατάσταση, πολύ λίγα χρησιμοποιούνται και δεν καλύπτονται ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα».

9. Τι σχεδιάζει πολιτικά και επιχειρηματικά στην Ρωσία;
Αεροδρόμιο
Η κατασκευαστική εταιρία του Σαββίδη είναι ο σημαντικότερος ιδιώτης μέτοχος στο αεροδρόμιο του Ροστόφ. Τον τελευταίο χρόνο ο Σαββίδης ενδιαφέρεται είτε να ανακατασκευάσει το υπάρχον αεροδρόμιο, είτε να πάρει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου που σχεδιάζεται στην περιοχή Ακσάι και αυτή η υπόθεση είναι που έχει ψυχράνει τις σχέσεις του με τον κυβερνήτη του Ροστόφ Βασίλι Γκολούμπεφ.
Εκλογές
Ο Ιβάν Σαββίδης δεν μπόρεσε να διεκδικήσει ξανά την ψήφο για να επανεκλεγεί στην ρωσική Δούμα. Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην περιοχή του Ροστόφ, η παράταξη του, «Ενωμένη Ρωσία» βγήκε 18η. Ο ίδιος εξήγησε το γεγονός στον πόλεμο που δέχθηκε κυρίως λόγω των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων: «Δεν είμαστε μπλεγμένοι σε καμία εγκληματική δραστηριότητα. για αυτό δεν μας θέλουν. Δεν πρόκειται να αναμειχθούμε σε τέτοιες υποθέσεις» , δήλωσε.

10. Άφησε χρέη στην ΣΚΑ Ρόστοφ;
Στις 9 Φεβρουαρίου ο ανταποκριτής της «Pravda» στο Ροστόφ Αλεξάνταρ Στεπάνοφ υπογράφει ένα άρθρο που βάζει φωτιά στα οικονομικά στοιχεία της SKA Ρόστοφ: «Στην διάθεση μας υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι στις 31 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε μία σύμπραξη ανάμεσα στην εταιρία SKA Rostov FC και την εταιρία Rennaisance FC SKA Rostov (με την ίδια νομική διεύθυνση) που καθορίζει το χρέος της ομάδας στα 82,7 εκατομμύρια ρούβλια. Αυτό εκφράζεται με δάνεια που δίνονται στην SKA, από ένα φυσικό πρόσωπο, με τόκο 1% τον χρόνο. Υπάρχουν 43 δάνεια με ποσά που κυμαίνονται από 250.000 ως 5 εκατομμύρια ρούβλια. Ο δανειολήπτης οφείλει να επιστρέψει το ποσό σε συγκεκριμένη περίοδο, υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για κάθε δάνειο. Σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής ο δανειολήπτης πληρώνει επιπλέον τόκο 0,1% επί του συνολικού ποσού για κάθε δάνειο». Ο δημοσιογράφος επικαλείται ανώνυμη πηγή στην κυβέρνηση του Ροστόφ που λέει τα εξής: «Τι είδους βοήθεια προσέφερε τελικά ο Σαββίδης στην ΣΚΑ; Ολα αυτά τα 80 περίεργα εκατομμύρια ρούβλια που φέρεται να έδωσε από το 2006 φέρεται ότι μπορούσε να τα... κρεμάσει υπό την μορφή δανείου. Ποια είναι η φιλανθρωπία που ισχυρίζεται; Είναι σαν να σου λέει: "πάρε τα χρήματα, δεν είσαι νεκρός, αλλά στην συνέχεια πρέπει να τα επιστρέψεις." Τώρα ποιός θα βρεθεί να δώσει χρήματα για να σώσει μία ομάδα που υποβιβάζεται και έχει τόσα χρέη;».

Το ανάρτησα από http://www2.paok24.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: