Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΔΥΤΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ: ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΌΠΩΣ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ;


Η Φινλανδία, μέλος της ΕΕ, εξαρχής ήταν κατά των
Δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η Ελλάδα, αντίθετα, αν και με μεγάλο κόστος για την οικονομία της, υπέρ. Κι' όμως, η Φινλανδία είναι περισσότερο θωρακισμένη οικονομικά, ενώ η Ελλάδα λιγότερο.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η οικονομική κατάστασή της, είναιαναμφίβολα κατά πολύ χειρότερη από αυτή της Φινλανδίας. Αρα, οι Δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, και τα ρωσικά αντίμετρα, θα την βλάψουν ιδιαίτερα.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, οι εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία έφτασαν το 2013 τα 7 δις. δολ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν, στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, λίγο μετά την ολοκλήρωση της 32ης διάσκεψης κορυφής Ρωσίας-ΕΕ (η Ελλάδα προήδρευε στην ΕΕ, στο Α΄ μισό του 2014), ανέφερε ότι «εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα στον τουριστικό τομέα, καθώς ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες Ρώσοι επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα». 

Απαντώντας, ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι «δεν υπάρχει στασιμότητα στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, αλλά αντιθέτως, αυτές αναπτύσσονται». Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία να μετάσχει η Ρωσία στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, και ειδικότερα στους σιδηροδρόμους.

Αυτός ο διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών διημείφθη στις 28 Ιανουαρίου 2014. Κι' όμως, μόλις πέντε μήνες μετά, η Ελλάδα δήλωσε την υποστήριξή της στις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας (!)

Το αναδημοσιεύω από http://www.logiosermis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: