Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ο αν.ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020


«Στην νέα ΚΑΠ 2015 - 2020 εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για στηρίξουμε άμεσες και πρωταρχικές προτεραιότητες: Την ηλικιακή ανανέωση και την ενίσχυση των συλλογικών μορφών οργάνωσης των αγροτών με ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, διεπαγγελματικές οργανώσεις και όλες αυτές τις μορφές οργάνωσης που προστατεύουν το εισόδημα, παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στο κόστος της παραγωγής».

Τα παραπάνω τόνισε χθες σε ομιλία του στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τους  Αγροτικούς Σύλλογους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, στην πρώην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αποστόλου Παύλου και νυν γραφεία των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας στο Μακροχώρι Βέροιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος.
Μετά τον χαιρετισμό του Θ. Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του Προεδρείου των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας και των Τ.Χαλκίδη, Μ.Αντωνιάδη, Γ.Βράνα, Π.Μεσσαλά,
 

Ο Π. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Σε όλη την ελληνική ύπαιθρο συντελείται μια ειρηνική επανάσταση. Υπάρχουν τρία ζητήματα που το καταδεικνύουν: 

  • Παντού η ανάγκη άρδευσης προηγείται της βελτίωσης του επαρχιακού δρόμου. Πριν 2-3 χρόνια ήταν αλλιώς οι προτεραιότητες. Αυτό είναι τομή στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Δεν είναι μια απλή αλλαγή. Γιατί η αλλαγή στις προτεραιότητες λέει πως σκέφτεται μια κοινωνία. 
  • Ολοένα και περισσότεροι νέοι, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στρέφουν το ενδιαφέρον τους και θέλουν να συνδέσουν το μέλλον τους με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Πρόκειται για μια βαθιά τομή ιδεολογικού χαρακτήρα στην συνείδησή μας, στην συλλογική συνείδηση του Νεοέλληνα, που, επί 30 χρόνια, κινήθηκε πολύ νωχελικά, πολύ τεμπέλικα με βασική προτίμηση παροχής υπηρεσιών και τόπο άσκησης αυτής της δραστηριότητας κατά προτίμηση στην Αθήνα.
  • Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, είναι ο κατ΄εξοχήν κλάδος της οικονομίας που έχει την αμεσότητα σε συνέργειες με δυναμικούς μάλιστα κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός και η βιομηχανία διατροφής. Θέλω δε να τονίσω, το θεωρώ υποχρέωσή μου και το κάνω παντού, όπου κι αν μιλάω από την Βουλή μέχρι σε συγκεντρώσεις σαν την σημερινή, ότι η διατροφική βιομηχανία μας είναι φωτεινή εξαίρεση στον κρατικοδίαιτο ελληνικό καπιταλισμό. Με αυτόν τον τομέα συνδέεται ο πρωτογενής τομέας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό».
Αναλύοντας την νέα ΚΑΠ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος επεσήμανε πως: «Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αφετηρία πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας. Προφανώς και, πρέπει να κερδηθεί αυτό το στοίχημα, γιατί η κρίση έφερε τα Μνημόνια και όχι το ανάποδο. Η κατάργηση της παραγωγής έφερε τα Μνημόνια, όχι το ανάποδο».

Ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε, παράλληλα, ότι το προηγούμενο διάστημα μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία πραγματοποιήθηκε ένας ισότιμος και διεξοδικός διάλογος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγών, των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών στελεχών για την διαμόρφωση της τελικής εθνικής πρότασης για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος με λεπτομέρειες παρουσίασε τις πρωταρχικές στοχεύσεις και τις ουσιαστικές προτεραιότητες που προβλέπονται στην νέα ΚΑΠ και αφορούν στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στην ενίσχυση των συλλογικών μορφών οργάνωσης,
στην αποκέντρωση συγκεκριμένων πόρων και εργαλείων και πολιτικών για τον πρωτογενή τομέα στην τοπική αυτοδιοίκηση α και β΄ βαθμού, στην οργάνωση παροχής συμβουλών στους αγρότες, στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας, στην υποστήριξη των δυναμικών και εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, στα ενισχυμένα κονδύλια για τις αρδεύσεις και την μεταποίηση. Ο κλάδος της ζωϊκής παραγωγής πρέπει να είναι ο κερδισμένος της νέας ΚΑΠ, ενώ ταυτόχρονα, όπως τόνισε, θα επιδιωχθεί θετικό ισοζύγιο στα νωπά και μεταποιημένα προϊόντα με στόχο τη διατροφική επάρκεια.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Π. Κουκουλόπουλος, υπογράμμισε με έμφαση: «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα αγρότη και να αλλάξει το ερώτημα από το "πόσα παίρνω", σε "τι κάνω με αυτά που παίρνω" και πρέπει να σταθούμε δίπλα του και να τον στηρίξουμε σε όλους τους συντελεστές του κόστους παραγωγής. Να ενισχυθεί η παραγωγή. Έναν πλούτο κουβαλάει η Ημαθία, έναν πλούτο έχει μέσα στην γη της. Υπάρχει δρόμος που μπορεί να τον πολλαπλασιάσει κι υπάρχει δρόμος που μπορεί να τον καταστρέψει. Με τις λογικές του παρελθόντος που πορευτήκαμε στις αγορές... 2 δις έχουμε σήμερα καταλογισμούς. Αν αληθινά θέλουμε αυτή η προσπάθεια να φτάσει και να έχει αποτέλεσμα από το 2015 μέχρι το 2020, θα πρέπει να εξαλείψουμε το μεγάλο έλλειμά μας, που είναι το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης σε συνεταιρισμούς και ομάδων παραγωγών, γιατί αυτές έχουν κρατημένο το κλειδί του κόστους παραγωγής σε όλη την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να πάει οπωσδήποτε στον πρωτογενή τομέα. Με την μορφή της ενίσχυσης της μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών από τους οποίους και προσδοκούμε τα μεγαλύτερα οφέλη τόσο για την ελληνική κοινωνία, όσο και για τους Έλληνες αγρότες».


Απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν από τους παρεβρισκόμενους αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και συνεταιριστικά στελέχη ο Πάρις Κουκουλόπουλος επιπρόσθετα σημείωσε ότι: 

  • « Μέχρι τις 31.12.2014, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στον πρωτογενή τομέα, τόσο από τον Πυλώνα Ι όσο και από τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, καθώς και από τις επιστροφές του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το ΦΠΑ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι πληρωμές προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους θα ξεπεράσουν τα 2,8 δις ευρώ. 
  • Επιδιώκουμε άμεσα να «ανοίξει» το σύστημα  ΟΣΔΕ  στα τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη, ώστε να καταβάλλονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς και να μην υπάρχουν οι υπάρχουσες καθυστερήσεις.
  •  Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις στην Ημαθία, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν οι εκατοντάδες παραγωγοί που έχουν κάνει τις σχετικές δηλώσεις. Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία από το ΟΣΔΕ.   
  • Γίνεται κεντρική προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου για να ανταποκριθεί στην κεντρική ουσιαστικά απαίτηση από την πλευρά των παραγωγών, για την επίσπευση της λειτουργίας του ΟΣΔΕ
  • Για τα προγράμματα της κτηνοτροφίας και της βιολογική γεωργίας η προσπάθεια που γίνεται είναι να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους οι εκκρεμότητες του 2012 και το νέο έτος να πληρωθεί το 2013. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση σε όλες αυτές τις πληρωμές. Προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και η κάλυψη του κενού που υπάρχει σε πρότυπα και καινοτόμα προγράμματα όπως είναι της βιολογικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των νέων αγροτών με εκκρεμότητες που κληρονομήθηκαν, δυστυχώς, ακόμα και από το 2009, είναι προβλήματα που οπωσδήποτε πρέπει να λυθούν άμεσα για τους δικαιούχους. 
  • Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η βιολογική γεωργία και η κτηνοτροφία κάνουν την μεγάλη διαφορά στην ελληνική παραγωγή.
    Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην αποπληρώνεται ο παραγωγός που έχει επιλέξει την συγκεκριμένη καλλιεργητική πρακτική και να υπάρχουν τόσες καθυστερήσεις στην πληρωμή του.
    Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να ζητάς την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και να καθυστερούν τα προγράμματα νέων αγροτών».
Ακολουθούν τα βίντεο από την εκδήλωση, όπως δημοσιεύτηκαν από τον Μανώλη Γρυπάρη και το http://ammosimathia.blogspot.gr:















Δεν υπάρχουν σχόλια: