Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΩΚΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 19 Οκτώβρη 1980. Αποφοίτησε από το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε δημοσιογραφία. Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά του Αγρινίου καθώς και με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ζει στο Αγρίνιο και εργάζεται στο Μεσολόγγι.
Η χαλαρωτική μουσική του ραδιοφώνου, η οποία τον συνόδευε κάθε πρωινό διαβάζοντας την εφημερίδα του και πίνοντας τον καφέ του, διακόπηκε για μια έκτακτη είδηση: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προέβη σε μία λακωνικότατη δήλωση, επιβιβάστηκε
στο αυτοκίνητό του κατευθυνόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό το γεγονός ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως βούληση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Θα σας ενημερώνουμε με έκτακτα δελτία για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Πράγματι η ενημέρωση δεν άργησε να έρθει καθώς δέκα λεπτά αργότερα διακόπηκε απότομα το Mean To Me του Λέστερ Γιανγκ, για να μεταδοθεί ένα ακόμα έκτακτο δελτίο: «Ο πρωθυπουργός σε μιαν από κοινού εμφάνιση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία ανακοίνωσε εκλογές για μείζον εθνικό θέμα».

Σαφώς ανακουφισμένος από αυτήν την εξέλιξη, ο NISOS φόρεσε ότι βρήκε μπροστά του και κατευθυνθήκαμε στο στέκι του, παρόλο που είχε τάξει στη Μαγιού να την κάνει μια βόλτα καταλήγοντας στο πλησιέστερο λούνα παρκ. Το μαγαζί ήταν γεμάτο και η παρέα του ήταν σε πλήρη απαρτία, αφήνοντας κενές δύο καρέκλες, σα να μας περίμεναν. Πρόσχαροι και φιλικοί όλοι, με την αρμόζουσα ευγένεια, με έκαναν από την πρώτη στιγμή να αισθάνομαι ισότιμο μέλος της ομήγυρης, παρά τη διάχυτη έκπληξη και περιέργειά μου για το τι θα συνέβαινε στην πορεία.

«Η χώρα αυτή από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος έχει τραβήξει τα πάνδεινα. Η λογική του Κωλέττη, των «ημετέρων», των κάθε λογής σφογγοκολάριων, αυτός ο κακοπαιγμένος θίασος πρέπει να πάρει ένα τέλος και να ξεφύγουμε από νοσηρές λογικές και νοοτροπίες. Σήμερα, όποιος δεν έχει επάγγελμα αλλά έχει λίγο αναγνωρισιμότητα, ωραίο πρόσωπο, πίνει καφέδες και τα “χει καλά με όλους γίνεται πολιτικός. Επαγγελματίας, όχι ερασιτέχνης. 


Γιατί ακόμα υπάρχουν κι αυτοί που έχουν την πολιτική σαν χόμπι -όσο πάνε εκλείπουν βέβαια- οι οποίοι έχουν στερηθεί πολλές από τις χαρές τις ζωής για να ακολουθήσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, την αξιοπρέπειά τους. 

Το σύστημα αυτό των μεταπρατών και όχι των παραγωγών πολιτικών τελειώνει, αυτό βέβαια θα πάρει μεγάλο διάστημα, είναι ακριβώς ότι έλεγε ο Γκράμσι: το παλιό πεθαίνει, το καινούριο πασχίζει να γεννηθεί, ζούμε στην εποχή των τεράτων. Δυστυχώς, σύντομα θα κληθούμε να υπερασπιστούμε αυτή τη μορφή Δημοκρατίας που έχουμε, έστω κι έτσι όπως την έχουμε, το διακύβευμα του αύριο θα είναι το αυτονόητο του χθες. Οι καιροί ου μενετοί. Με την αξιοπρέπεια μπροστάρη και οδηγό μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».

Η συζήτηση ήταν ζωηρή και κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα με συμφωνίες, διαφωνίες και εντάσεις, αλλά πάντα σε κόσμια πλαίσια. 


Πρώτη φορά τον άκουσα να μιλάει με τέτοιο πάθος καθώς ενισχυόταν η εντύπωση που είχα από την αρχή της γνωριμίας μας περί ενός απόλυτου, αλλά διαλλακτικού ανθρώπου που δεν στερείται από κάθε ταλέντου για να ασχοληθεί με την πολιτική αλλά όπως μας εξήγησε η αγάπη γι αυτήν τον κάνει. Άλλωστε όπως λέει κι ο Μπρέχτ «αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται…»

Υγιαίνετε



 
Το ανάρτησα από http://agriniovoice.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: