Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΑΡΧΙΖΕΙ

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Από σήμερα και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει ανακοινώσει -από τις 3 Οκτωβρίου, διεθνώς και επισήμως μέσω NAVTEX- ότι θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ και η κορεατική KOGAS ερευνούν για λογαριασμό της Λευκωσίας στο «οικόπεδο 2», στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις κυπριακές ακτές και αυτές του Λιβάνου.


Η απολύτως παράνομη τουρκική ενέργεια να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010, δείχνει ανάγλυφα και εμπράκτως την απόφαση της Αγκυρας να επιβάλει μια μείζονος σημασίας στροφή στην πολιτική της για την επίλυση του Κυπριακού, εν μέσω διακοινοτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες βεβαίως ανεστάλησαν από την πλευρά της Λευκωσίας.

Πράγματι, οι παρούσες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ξεφεύγουν από τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα.

Η ουσία πλέον της λύσης περνά από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου και για την ακρίβεια, όχι μόνο ποιος θα τα ελέγχει, αλλά κυρίως ποιος θα ελέγχει την οδό μεταφοράς του αερίου (κυπριακού και πιθανώς ισραηλινού και αιγυπτιακού) στην Ευρώπη: μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου στο Βασιλικό, στα νότια παράλια της Κύπρου, ή μέσω αγωγού που θα διασχίζει τα κατεχόμενα και θα εισέρχεται σε τουρκικό έδαφος για την από εκεί επεξεργασία και διανομή του.

Η Λευκωσία έχει τοποθετηθεί επισήμως στο θέμα του φυσικού αερίου, επιμένοντας ότι τα οφέλη από αυτό ανήκουν στο σύνολο των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πρώτα επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Η Αγκυρα, χαμηλόφωνα μέχρι προσφάτως, επιμένει ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί το κυπριακό θέμα και ύστερα να ξεκινήσει η διαδικασία εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Είναι προφανές όμως ότι η Αγκυρα μέχρι στιγμής δεν μπορεί να ακυρώσει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ως κυρίαρχο κράτος έχει προχωρήσει σε διεθνείς συμφωνίες με παράκτια κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και έχει αναθέσει σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες «οικόπεδα» στην ΑΟΖ της για έρευνες και εξορύξεις, όπως με την NOBLE ENERGY στο «οικόπεδο 12» (αυτό της Αφροδίτης) και τώρα στο «οικόπεδο 2» με τις εταιρείες ΕΝΙ και KOGAS. Είναι εμφανής η πρόθεση της Λευκωσίας να αυξήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις ποσότητες φυσικού αερίου από εξορύξεις στα νότια και ανατολικά οικόπεδα της ΑΟΖ της, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή και λειτουργία του πολυδάπανου σταθμού LNG στο Βασιλικό, ώστε να διασφαλίσει και τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη (πιθανώς μέσω Ελλάδας).

Ως εκ τούτου η Αγκυρα επιχειρεί τώρα με την «πολιτική των κανονιοφόρων» όχι μόνον να ανακόψει τις ενέργειες της Λευκωσίας, αλλά να φέρει διά της βίας και των εκβιασμών -αν μπορέσει- το θέμα του κυπριακού φυσικού αερίου -τώρα- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε αυτός ο φυσικός πλούτος να γίνει η ραχοκοκαλιά της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.


Το ανάρτησα από http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: