Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Παράνομη έκρινε με απόφαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ με την οποία δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρηματία λόγω ενδείξεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.
Πρόκειται για δέσμευση που πραγματοποιήθηκε το 2011 και αφορούσε πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς και τραπεζικά προϊόντα επιχειρηματία, ο οποίος ελέγχεται ποινικά λόγω ενδείξεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας μεγάλης έκτασης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη σχετική απόφασή της, μετά από παραπομπή από το Δ’ Τμήμα, σημειώνει ότι η πράξη με την οποία διατάχθηκε η δέσμευση των τραπεζικών προϊόντων στερείται νομίμου ερείσματος, διότι το άρθρο 30 παρ. 5 του Ν. 3296/2004 κρίθηκε αντίθετο τόσο στα άρθρα 5,17 και 25 του Συντάγματος και όσο και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε, ότι η επίμαχη διάταξη αφήνει ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη Διοίκηση, χρησιμοποιεί αόριστες έννοιες και δεν καθορίζει με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο τις προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου, τη διαδικασία επιβολής και άρσης της δέσμευσης, τη διάρκεια και την έκταση του επιβαλλόμενου ελέγχου.

Τέλος, η επίμαχη διάταξη αποσκοπεί μεν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά με βάση την αρχή της αναλογικότητας δεν συνιστά συνταγματικά ανεκτή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου.


Το ανάρτησα από http://www.lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: