Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση με «προοδευτικό πρόσημο», διαφορετικά τη συγκρότηση ενός σχήματος συνεργασίας «των δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και του δημοκρατικού τόξου όπως το 2012» προκρίνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος ως ιδανική κυβερνητική λύση, μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. 

Χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις του ευρύτερου «προοδευτικού» –όπως τον χαρακτηρίζει– χώρου. Ωστόσο, τονίζει ότι αν «αυτό δεν είναι αριθμητικά εφικτό», στο ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να καταστούν ο τρίτος πόλος σε μια κυβέρνηση «εθνικής συστράτευσης και ευθύνης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμιών», ωστόσο επισήμανε ότι «η Δημοκρατική Παράταξη δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν είμαστε παράταξη ελευθερίων πολιτικών ηθών, έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση με οποιοδήποτε πρόγραμμα». 
Ο κ. Βενιζέλος άφησε και μια σχετική αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ίδιος εξήγησε τη βάση συνεργασίας με τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ, κάτι το οποίο οφείλουν να κάνουν και στην Κουμουνδούρου για τη διαφαινόμενη σύγκλιση με τους ΑΝΕΛ.

Περί συνεδρίου ΠΑΣΟΚ

Χθες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, σε όσα στελέχη ζητούσαν τη διοργάνωση συνεδρίου ΠΑΣΟΚ πριν από εκείνο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι «τους θέλουμε όλους, αλλά προχωράμε όσοι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε». Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέδριο με βάση «πρακτικές του παρελθόντος», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε ακόμη και σήμερα εξ αδρανείας κατάλοιπά του». Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και για «ανθρώπους» που έχουν «εδώ και καιρό αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ», αλλά εξακολουθούν να παρεμβαίνουν. Επ’ αυτού επανέλαβε μια φράση η οποία εκλαμβάνεται ως κριτική προς τους παπανδρεϊκούς, ότι «ισχύει ο κανόνας του παραβάν, ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, ας αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει».

Στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε ότι στις 1 και 2 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, το οποίο με τη σειρά του υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου. Από τη Χαρ. Τρικούπη χθες κατήγγειλαν τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη και όσους συνεργάστηκαν μαζί του για τη δημοσίευση του καταλόγου των 4.000 μελών του ΠΑΣΟΚ που, σύμφωνα με την «Κίνηση των 75», ζητούσαν συνέδριο του κόμματος και αλλαγή πολιτικής. Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι σύμφωνα με το μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ «όπως το παρέδωσε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης» τον Μάρτιο του 2012, από τα 4.000 ονόματα, τα 2.440 αντιστοιχούν σε πρόσωπα που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ (62% του συνόλου). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ώς τώρα υπάρχουν 63 διαψεύσεις «από μέλη του ΠΑΣΟΚ που είδαν τα ονόματά τους να περιέχονται στον κατάλογο των «4.000», χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί ή έχοντας παραπλανηθεί». Από την πλευρά της «Κίνησης των 75» απαντούν ότι «οι κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη υβρίζουν και χυδαιολογούν εις βάρος συναγωνιστών που αξίζουν σεβασμού και προσοχής». Και προσθέτουν ότι «θα παρεμβαίνουμε με το θάρρος της γνώμης μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι την επόμενη φορά δεν θα είμαστε 4.000, αλλά πολύ περισσότεροι».


Το ανάρτησα από http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: