Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ» Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ" ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Γιώργος Παπανδρέου: «Πάμε ξανά μαζί»

Πολιτική πλατφόρμα για την Κεντροαριστερά και την «Μεταπελατειακή Ελλάδα». Η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για την διαχείριση του χρέους και την εθνική συνεννόηση.

του Νίκου Τσίτσα

Μπροστά σε ένα κοινό που υπολογίζεται από τους διοργανωτές ότι ξεπέρασε τα 1.000 άτομα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Ηράκλειο της Κρήτης μιλώντας χθες στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»παρουσίασε την πολιτική και ιδεολογική του πλατφόρμα στέλνοντας το μήνυμα, ότι ο ίδιος αποτελεί παράγοντα πολιτικής σταθερότητας στην χώρα.
Η πρότασή του για συνεργασία των κομμάτων στην διαπραγμάτευση του χρέους αποτελεί σαφές μήνυμα ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίαςπαρεμβαίνοντας για την αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών αλλά και στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα αποστέλλει μήνυμα και στον Ευάγγελο Βενιζέλοκαι στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας παρών στις εξελίξεις του κόμματος και της Κεντροαριστεράς χρησιμοποιώντας ενωτικό λόγο σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, με τις διαρκείς αντιπαραθέσεις στελεχών.

Με φόντο την φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου και αναφορές στον παππού του Γ. Παπανδρέου αλλά και στο ΠΑΚ ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο φορέας της μεγάλης πολιτικής κληρονομιάς του ονόματος Παπανδρέου που έχουν ταυτιστεί με τους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη «από τον Ανένδοτο μέχρι την Αλλαγή» όπως είναι και ο τίτλος της Έκθεσης.

Με την παρουσία του, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε σαφές ότι η πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την οποία ταύτισε με την ΝΔ, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς όχι ως τρίτου Πόλου αλλά ως μοναδικού προοδευτικού πόλου που θα διεκδικεί την εξουσία.
Η Μεταπελατειακή Ελλάδα και η μεταρρυθμιστική υποχώρηση

Έθεσε ως στόχο την Μεταπελατειακή Ελλάδα σε αντίθεση με όσους μιλούν για μεταμνημονιακή Ελλάδα λέγοντας: «Για αυτό και απέναντι στην αριστερή και δεξιά συντήρηση, τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που μιλάνε για τη «Μεταμνημονιακή Ελλάδα» και διαγωνίζονται σε μία δήθεν φιλολαϊκή ρητορική, εγώ συντάσσομαι με όλους εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να μιλήσουν και να αγωνιστούν, να δουλέψουν, για την απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα»!

Γιατί από το Μνημόνιο, αργά ή γρήγορα, θα βγούμε. Αλλά η «έξοδος» που έχει σημασία, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι μία: Η «έξοδος» από όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο».

Υπερασπίστηκε την μεταρρυθμιστική πολιτική των κυβερνήσεων του κυρίως για το κράτος και επιτέθηκε σφόδρα στις ηγεσίες των κυβερνητικών κομμάτων αναφερόμενος στις ευθύνες των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλο αλλά και τουΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Οι μεν, δεν κάνουν όσα χρειάζεται πραγματικά η χώρα - και ανεξάρτητα ακόμη από το μνημόνιο, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν βιώσιμη την πορεία της χώρας, οι δε, αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-2-1. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, ακόμα πιο συλλογικές αποφάσεις, δεν μπορεί να σημαίνει κατάργηση κάθε έννοιας κυβερνητικής συλλογικότητας. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στην Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι ως τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες».
Εθνική Συναίνεση και η πρόταση για το χρέος

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει βαθιά πόλωση «Ολοι κυκλοφορούν με λυμένο το πολιτικό ζωνάρι, έτοιμοι για καυγά. Και ο καυγάς, αυτό είναι το χειρότερο, είναι καυγάς της ατάκας. Με απουσία της ουσίας. Οπισθοδρόμηση παντού. Δεν σηκώνει άλλο διχασμό ο τόπος». Αναφερόμενος στον εαυτό του είπε ότι παρά το γεγονός πως έχει χτυπηθεί για τις επιλογές του δεν αποζητά εκδίκηση και δικαίωση. Πρότεινε δε να κληθούν από το γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το χρέος. Παράλληλα τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Ελληνικό λαό ώστε να αποτυπωθεί ποια είναι η καλύτερη στρατηγική σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις που θα θέσουμε στο τραπέζι όταν συνέλθουν οι εταίροι Ευρωπαίοι για το θέμα. «Εάν δεν το κάνουν αυτό» αναφέρουν κύκλοι του Γιώργου Παπανδρέου «σημαίνει ότι καταθέτουν προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικό παραλήπτη.

Ο παραλήπτης των προτάσεων δεν μπορεί να είναι μόνο ο Ελληνικός λαός, αφού την απόφαση δεν θα την πάρει ο Ελληνικός λαός, αλλά και τα Εθνικά Κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών. Είναι προτιμότερο, να διαμορφωθεί μία ενιαία γραμμή, η Ελλάδα να έχει δηλαδή το ισχυρότερο δυνατό εσωτερικό μέτωπο, ώστε όταν προσέλθει στις συνομιλίες, οι αγορές να ξέρουν ότι αυτή δεν είναι μία απόφαση που την υποστηρίζει μόνο ένα κόμμα, αλλά έχει συγκροτηθεί ένας εθνικός πυρήνας ισχυρός, ο οποίος αυτή την στιγμή έχει μία ενιαία στάση, και αυτήν θα υποστηρίξει, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα βρίσκεται σήμερα ή αύριο στην κυβέρνηση», επισημαίνεται στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου.
Τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου για το μέλλον

Δύο είναι οι χαρακτηριστικές φράσεις που δίνουν το στίγμα των μελλοντικών σχεδίων του Γ. Παπανδρέου. Από την μία πλευρά η αναφορά του στο ότι δεν αποζητά εκδίκηση ή δικαίωση κάνοντας σαφές ότι το κίνητρό του δεν είναι η προσωπική ικανοποίηση ότι έχει δικαιωθεί για τις επιλογές του. Από την άλλη είναι η φράση «δεν με κρατάει κανείς» θέλοντας να συμβολίσει ότι παραμένει αυτόνομος να χαράσσει τις επιλογές του αφήνοντας υπόνοιες για άλλους πολιτικούς ότι κατευθύνονται ή υποστηρίζουν συμφέροντα. Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε την έκφραση που κυριαρχούσε το 2009 στην προεκλογική περίοδο το γνωστό «Πάμε». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Ηράκλειο:
Δήλωσε παρών στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις
Σήμανε προσκλητήριο στελεχών της δημοκρατικής παράταξης
Έστειλε σήμα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι διεκδικεί ρόλο που υπερβαίνει τα όρια του κόμματος αφού απευθύνεται στην δημοκρατική παράταξη χωρίς όμως να εγκαταλείπει το Κίνημα.
Υπονόησε ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς όμως να εγκαταλείψει την κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το ανάρτησα από  http://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: