Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

UNICEF: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΈΡΙΞΕ 2,6 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΌΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. ΒΑΡΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η οικονομική κρίση έχει ρίξει άλλα 2,6 εκατομμύρια παιδιά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ζουν κάτω από το όρια της φτώχειας, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Unicef βάσει των στοιχείων από το 2008. Ιδιαίτερο αισθητό είναι το πλήγμα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου όπου η κρίση χτύπησε ισχυρότερα: Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, υπογραμμίζεται ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα γύρισε 14 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Unicef που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Ρώμη, ο συνολικός αριθμός των παιδιών στον ανεπτυγμένο κόσμο που ζουν σήμερα σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκεται στα 76,5 εκατομμύρια παιδιά.

Σε σύγκριση με το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, πρόκειται για 2,6 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα.

Από τις 41 χώρες που εξετάστηκαν, στις 23 η παιδική φτώχεια ενισχύθηκε στην εν λόγω περίοδο.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ενίσχυση ξεπέρασε το 50%, όπως τονίζεται. Ισχυρή ήταν η ενίσχυση και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση αλλά και στην Κροατία, τη Λετονία και την Ισλανδία.

Ενδεικτικά υπογραμμίζεται στη μελέτη ότι στην ελλάδα το μέσο οικογενειακό εισόδημα είχε επιστρέψει το 2012 σε επίπεδα ανάλογα του 1998. Για την Ισπανία, την Ιρλανδία αλλά και το Λουξεμβούργο, η υποχώρηση φτάνει τη δεκαετία, για την Ισλανδία τα εννέα χρόνια και για την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία τα οκτώ.


Το ανάρτησα από http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: