Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

Χαιρετισμός Βασιλικής Σουλαδάκη σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

Κύριες και κύριοι, 


Καλησπέρα σας,


Σήμερα έχω την τιμή να βρίσκομαι κοντά σας ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ενός πραγματικού αγωνιστή, αγέρωχου , που πάλεψε για την ελευθερία, του δικού του λαού και πάντα θα θυμάμαι τις κοινές προσπάθειες της Ελλάδας και με τον κ. Κάρολο Παπούλια και τον Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτόν τον αγώνα.



Αναφορικά με τις σχέσεις Παλαιστίνης και Ελλάδας είναι γνωστή η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα γεγονός-καμπή για την ίδια τη ζωή του Γιάσερ Αραφάτ, όταν τον Δεκέμβριο του 1983 μεταφέρθηκε από την Τρίπολη του Λιβάνου σε Αλγέρι και Τύνιδα με τρία ελληνικά πλοία.

Μέσα στο στόμα του λύκου η Ελλάδα έστειλε τα πλοία παρά τις περί του αντιθέτου απειλητικές προειδοποιήσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ.

Ο Ανδρέας ήταν ανένδοτος. Πίστευε ότι η συμβολή του Αραφάτ στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό ήταν sine qua non.

Οι μετέπειτα εξελίξεις τον επαλήθευσαν

‘Ετσι λοιπόν κάτι που παραμένει σταθερό είναι η πολύτιμη φιλία μας, η αξία μιας μακρόχρονης φιλίας που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Παλαιστινιακό και τον Ελληνικό λαό, μεταξύ της Φατάχ και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των δύο ιστορικών ηγετών μας, του Γιάσερ Αραφάτ και του Ανδρέα Παπανδρέου, σε πολύ δύσκολους καιρούς, σε μια εποχή όπου μόνο πολύ λίγες προοδευτικές φωνές τολμούσαν ακόμη και να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην καταπίεση, και να υπερασπιστούν την επιθυμία σας για ελευθερία και για την προοπτική ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους με πλήρη εθνική κυριαρχία.

Το Παλαιστινιακό ζήτημα συμβολίζει σήμερα τις σχέσεις μεταξύ της διεθνούς κοινότητας, της Δύσης και του Αραβικού και του Μουσουλμανικού κόσμου. Εάν δεν έχουμε λύση, αυτό δεν θα σημαίνει μόνο τη συνέχιση του μαρτυρίου για αυτή την περιοχή και το λαό της. Θα σημαίνει, επίσης, μια βαθιά αίσθηση αδικίας στον κόσμο, η οποία γίνεται συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης, χρησιμοποιείται για να υποθάλψει τον φονταμενταλισμό, τον απολυταρχισμό και τη βία σε όλο τον πλανήτη.

Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι στην κυριολεξία μια ανθρωπιστική καταστροφή. Μια επίθεση χωρίς έλεος. Εικόνες φρίκης, που βλέπουμε όλοι στο διαδίκτυο ή στις οθόνες των τηλεοράσεων μας.

Δεν είναι δυνατόν ο πολιτισμένος κόσμος, όλοι εμείς που πιστεύουμε στον ανθρωπισμό και στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ελευθερία, να ανεχόμαστε να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στην Παλαιστίνη δεκάδες παιδιά.

Είναι καιρός να δείξει ο κόσμος ότι, δεν κυβερνούν πλέον τα όπλα, αλλά ότι είναι η δικαιοσύνη που κυβερνά αυτόν τον πλανήτη, ότι η δικαιοσύνη κυβερνά τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτή την προσπάθεια ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ενότητα στους Παλαιστινίους.

Η ικανότητα του Παλαιστινιακού λαού να μιλά με μια ενωμένη φωνή, η οποία μπορεί να επιτύχει ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος αποτελεί βασική προϋπόθεση.

Στον αγώνα σας, στη μάχη που δίνετε για ειρήνη και ελευθερία, γνωρίζετε ότι ήμασταν μαζί σας στο παρελθόν, όπως είμαστε μαζί σας και σήμερα και θα είμαστε μαζί σας αλληλέγγυοι αύριο και για όσο χρειαστεί, για να υλοποιήσετε αυτό το κοινό όραμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ελπίζω, όμως, ότι αυτό θα γίνει σύντομα και ότι θα επισκεφτούμε την περιοχή και θα συναντηθούμε ξανά μαζί σας σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο, ειρηνικό, δημοκρατικό και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: