Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ: «ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνήθως πέφτει έξω στις πρόβλεψεις του
Σύμφωνα με πληροφορίες στη Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα άρχισαν να καταρτίζουν ψηφοδέλτια για τις προσεχείς εκλογές. Του ΠΑΣΟΚ; Όχι. Πρόκειται για ψηφοδέλτια ενός κόμματος που δεν υπάρχει.


Για την ακρίβεια πρόκειται να υπάρξει κάποια στιγμή-εφόσον η διαδικασία που ξεκίνησε την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου έχει συνέχεια. Η συνεδρίαση μιας επιλεκτικά διορισμένης Οργανωτικής Επιτροπής δεν οδηγεί κατ ανάγκην και στην
ίδρυση κόμματος.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνήθως πέφτει έξω στις πρόβλεψεις του- κυρίως γιατί τις υπονομεύει ο ίδιος 


Εν πάση περιπτώσει η επίσημη έναρξη αυτής της διαδικασίας δηλώνει ότι Βαγγέλης Βενιζέλος τουλάχιστον προεξοφλεί ότι οι σχεδιασμοί του για τη «Δημοκρατική Παράταξη» θα ευοδωθούν και θα μπει στην επόμενη Βουλή με νέο σχήμα.

Θεμιτή επιδίωξη. Αλλά παρακάμπτει τα δημοσκοπικά ευρήματα - ακόμη και για τον ίδιο προσωπικά.

Ο πληθωρικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά πιστεύει από καιρό ότι το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε. Μπορεί να έχει και δίκιο. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι επιλογές του ήταν δυο.

-Η μια να συγκαλέσει το συνέδριο του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ και να εισηγηθεί την αυτοδιάλυσή του, αφήνοντας τους μόνους αρμόδιους να αποφασίσουν. Αυτό που επιδιώκει πλησιάζει να χαρακτηριστεί «αντιποίηση αρχής».

-Η άλλη να παραιτηθεί από την ηγεσία και να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος με όσους τον ακολουθήσουν .

Δεν έκανε τίποτε από τα δυο- και μετέχει σε μια κυβέρνηση ως επικεφαλής ενός κόμματος με 28 βουλευτές, το οποίο όμως θέλει να καταργήσει.

Άλλο ψήφισαν όσοι διαμόρφωσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2012 και άλλο τους προκύπτει..

Η «Ελιά» θύμιζε το παραμάγαζο με την επωνυμία «Κάθε μέρα πολίτης» που πήγε να στήσει ο Γ. Παπανδρέου και απέτυχε.
Και η «Δημοκρατική Παράταξή του» σε κάθε περίπτωση έχει πρόβλημα νομιμοποίησης απέναντι σε ένα τμήμα όσων είναι ακόμη ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν άδικο.

Τον Μάρτιο του 2012 ο Βενιζέλος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την κομματική βάση. Ουσιαστικά του ανέθεσαν να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή και την ακόμη πιο χαμένη πολιτική ακτινοβολία του Κινήματος – όχι να το διαλύσει.

Ουδείς του ανέθεσε να βάλει το Κίνημα στην άκρη και να σχεδιάσει νέο κόμμα με τον Νίκο Μπίστη, ή με εκ πεποιθήσεως αντί-Πασόκους και πρωτεργάτη, τον υπερκινητικό κατά τα άλλα Χρήστο Πρωτόπαπα...

Ασφαλώς στο εγχείρημα μετέχουν και σημαντικά πρόσωπα. Πχ στελέχη με κατάρτιση σαν τον καθηγητή Ιωακειμίδη, δεν είχε το ΠΑΣΟΚ ούτε στις δόξες του. Αλλά δεν έβγαλαν αυτοί πρόεδρο τον Βενιζέλο και συνεπώς δεν λογοδοτεί σε αυτούς.

Από αυτή την άποψη η πρωτοβουλία για τη «Δημοκρατική Παράταξη» - που κλιμακώνεται το Σαββατοκύριακο- ακόμη και αν καλυφθεί από τα κομματικά όργανα- που δεν λειτουργούν άλλωστε- δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του 2012.

Ενδεχομένως για κάποιους, αυτό που πάει να κάνει ο Βενιζέλος είναι μια λύση για το ΠΑΣΟΚ. Για άλλους όμως είναι απλώς αυτό που θα έλεγε ο Νίτσε. «Η μελαγχολία όλων των τελειωμένων πραγμάτων»!

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνήθως πέφτει έξω στις πρόβλεψεις του- κυρίως γιατί τις υπονομεύει ο ίδιος.

Ουδείς του ανέθεσε να βάλει το Κίνημα στην άκρη και να σχεδιάσει νέο κόμμα με τον Νίκο Μπίστη , ή με εκ πεποιθήσεως αντί-Πασόκους. Το 1974-77 συντάχθηκε με όσους είχε ως σύνθημα «κάθε ψήφος στον Ανδρέα Παπανδρέου είναι σφαίρα στην καρδιά της χώρας», το 1981 ήταν εξαφανισμένος το 1987 ενεπλάκη στην κατάρτιση ενός κακού- εκλογικού νόμου και το 1989 στην υπεράσπιση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 2004 έριξε λευκή σημαία στις διαδικασίες της διαδοχής , το 2006 θεωρούσε ότι θα προκύψει ως «φυσικό φαινόμενο» διάδοχος του Γ. Παπανδρέου, το 2007 στραπατσαρίστηκε από αυτόν και ως το 2010 υπηρέτησε τον νεο- παπανδρεϊσμό , το 2011 παράκαμψε – κατά την ομολογία του- τον Παπανδρέου ως νόμιμο Πρωθυπουργό, το 2012 τον διαδέχθηκε στο κόμμα και το έβγαλε από τη κάλπη με τα μικρότερα ποσοστά στην ιστορία του, το 2014 έγινε θύμα των κλακαδόρων του Πετσάλνικου και για το 2015 έχει ένα πλάνο που τον ξεπερνάει: να αντικαταστήσει ένα κόμμα με ιστορικό βάρος σαν το ΠΑΣΟΚ με ένα σχήμα με προφανή ελαφρότητα σαν τη «Δημοκρατική Παράταξη», επειδή υπό την ηγεσία του ο ΠΑΣΟΚ καταποντίσθηκε εκλογικά , ευνουχίστηκε ιδεολογικά και ακρωτηριάστηκε πολιτικά.

Αν μετά από αυτό το 40ετες σλάλομ καταφέρει να στεριώσει βιώσιμο κόμμα, ασφαλώς θα πρόκειται για καλοδεχούμενο θαύμα..

Το ανάρτησα από http://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: