Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ ΡΟΜΠΟΤ ΣΕ ΚΟΜΗΤΗ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε έναν κομήτη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Μεταξύ των τυχερών που παρακολούθησαν ζωντανά την προσεδάφιση, στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ήταν ο μαθητής της Στ’ τάξης δημοτικού Δημήτρης Γρύλλης, ο οποίος εκπροσώπησε το δημοτικό σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Φωτογραφία από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA)

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

"Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη" 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, "είμαστε πολύ χαρούμενοι", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA.

To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta νωρίτερα σήμερα και μετά από κάθοδο επτά ωρών η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κομήτης φέρει το όνομα δύο ουκρανών αστρονόμων, οι οποίοι τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει ως τώρα η «Ροζέτα», η οποία έφθασε στον 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο στις 6 Αυγούστου φέτος, δείχνουν ότι ο κομήτης, συνολικού μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, έχει περίεργο σχήμα, αποτελούμενος από δύο ξεχωριστούς «λοβούς» ενωμένους μεταξύ τους με ένα λεπτό «λαιμό».


Έχει πολύ σκούρο χρώμα, εκλύει αέρια με πολύ άσχημη μυρωδιά (κάτι μεταξύ κλούβιων αυγών και ούρων αλόγων) και στην επιφάνειά του υπάρχει μια πληθώρα από βράχους ύψους έως 50 μέτρων, ρωγμές και λοφίσκους με κλίσεις πάνω από 30 μοίρες. 



Το ανάρτησα από http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: