Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΠΙΤΣΑΚ - ΜΑΧΑΙΡΙΑ: ΜΕ VIDEO ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ




Δεν υπάρχουν πολλές αναφορές για τον συγκεκριμένο χορό όπως στην περίπτωση του χορού Σέρρα. 

Μία αναφορά όμως, που υπάρχει, μας λέει ότι καθώς οι χορευτές (πυρριχιστές)
χόρευαν, δύο από αυτούς ξέφευγαν από τον κύκλο και συνέχιζαν με έναν χορό στον οποίο έκαναν θεαματικές κινήσεις με τα ξίφη τους. 
Το τέλος του χορού με σπαθιά μας δίνει ζωντανή την εικόνα της μάχης. 

Ο Ξενοφώντας περιγράφει στην «Κύρου Ανάβαση» την δεξίωση που έδωσε για τους Παφλαγόνες καθώς και τους χορούς αυτούς: "Δύο Θράκες χορέψανε ένα χορό με συνοδεία φλογέρας, φορτωμένοι με τον οπλισμό τους, επέδειξαν δε μεγάλη ευλυγισία στα πηδήματα και στον χειρισμό των σπαθιών τους. Στο τέλος, ένας από τους δύο,όπως πίστεψαν οι καλεσμένοι, χτύπησε θανατηφόρα τον άλλο, ο οποίος έπεσε καταγής, μιμούμενος με πολλή πειστικότητα τον πεθαμένο. 
Οι Παφλαγόνιοι πολύ ενθουσιάστηκαν με τους χορούς, όταν είδαν πως εντυπωσιάσθηκαν με την επίδειξη, έπεισαν έναν από τους Αρκάδες, που κατείχε μια σκλάβα, καλή χορεύτρια από την Αρκαδία, να της επιτρέψει να χορέψει τον Πυρρίχιο, δίνοντάς της ένα καλό φόρεμα και μια ασπίδα. Χόρεψε με μεγάλη ευλυγισία τον χορό αυτό και καταχειροκροτήθηκε. 
Τότε οι Παφλαγόνιοι ερώτησαν αν και οι γυναίκες μάχονται κοντά στους άνδρες, και οι Έλληνες απήντησαν ότι «οι γυναίκες διώξανε τον βασιλιά από το στρατόπεδο»". 

Παίζεται με όλα τα μουσικά όργανα κι αυτό.

Το ανάρτησα από http://pontos-patridamou.blogspot.gr με βίντεο από το
Arms Control Center

Δεν υπάρχουν σχόλια: