Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ "ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ" ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε.

Μπορεί το «μαύρο» για τον αγροτικό κλάδο, 2014, να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έναν μήνα και οι ευχές όλων για το επόμενο έτος να επικεντρώνονται σε αισιόδοξες για τον κλάδο ειδήσεις και εξελίξεις, ωστόσο το μέλλον μάλλον δυσοίωνο προβλέπεται για τους ίδιους αν κρίνει κανείς και από την «βόμβα μεγατόνων» που έσκασε τις προηγούμενες ημέρες.
Ο λόγος για την εκδίκαση του ελληνικού αιτήματος αναστολής της εκτέλεσης παλαιότερης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που προέβλεπε την επιστροφή των επιχορηγήσεων που έλαβαν χιλιάδες αγρότες από το πακέτο Χατζηγάκη, ύψους 424 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να απορρίπτει το ελληνικό αίτημα, καλώντας ουσιαστικά χιλιάδες Έλληνες αγρότες, πολλοί εκ των οποίων και από την Περιφέρειά μας καθώς αφορά σε τρεις καλλιέργειες (σιτάρι, βαμβάκι και καλαμπόκι), να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε ένα μεγάλο «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας, το οποίο και δικαιολόγησε αναφέροντας πως «η πιθανότητα ευδοκίμησης των λόγων αναίρεσης δεν είναι αρκούντως μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί την χορήγηση αναστολής». Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελεί μεγάλο σοκ για τον αγροτικό χώρο της χώρας μας ωστόσο όπως επισήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» η δημοσιογράφος κ. Βάσω Μαχαίρα, η οποία παρακολούθησε το ζήτημα εν τη γενέσει του, «ο κ. Χαρδούβελης μας είχε προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβρη, ότι εκείνα τα 424 εκατομμύρια ευρώ του περίφημου “πακέτου Χατζηγάκη” του 2009 θα πρέπει να ανακτηθούν με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του νυν υπουργού κ. Καρασμάνη».

Όπως εξήγησε «η ελληνική πλευρά είχε ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο παζάρι με τις Βρυξέλλες για να μικρύνει όσο δυνατόν περισσότερο το προς ανάκτηση ποσό, να περιορίσει δηλαδή τον αριθμό των αγροτών που θα καλούνταν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που τους είχαν δώσει τότε από τις επιδοτήσεις. Η ελληνική πλευρά προσπάθησε να περιορίσει τη λίστα με τους συνταξιούχους, αφαιρώντας περίπου 25 χιλιάδες άτομα, όσους είχαν εισπράξει μικροποσά γύρω στα 100 ευρώ αλλά και όσους απεβίωσαν, με το σκεπτικό ότι μια ολική ανάκτηση των 424 εκατ. ευρώ θα έβγαζε στους δρόμους 700.000 αγρότες. Περιμέναμε λοιπόν τη δικαστική απόφαση, η οποία τελικά απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της σχετικής απόφασης».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «συνόδεψε» την απόφασή του αυτή με το σκεπτικό πως αυτό που υποστήριζε η ελληνική πλευρά δεν ισχύει και ότι τα ποσά δεν αφορούσαν σε αποζημιώσεις για τις ζημιές αλλά σε κρατικές ενισχύσεις. Μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη σύμφωνα με την κ. Μαχαίρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η επιστροφή των χρημάτων από την πλευρά των δικαιούχων, δηλαδή των αγροτών. Όπως εξήγησε μάλιστα η ίδια «έχουν κλειδωθεί τα Α.Φ.Μ. των δικαιούχων –είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικώς– που έχουν πάρει αυτές τις επιδοτήσεις και αυτό σημαίνει ότι ονομαστικά πλέον θα κληθούν να δώσουν τα χρήματα πίσω. Πολύ φοβάμαι μάλιστα ότι θα χρειαστεί να δοθούν τα χρήματα και εντόκως. Δεν μπορούν να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα, να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη η πολιτεία ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακριβώς επειδή λόγω των κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα πίσω. Πως θα γίνει αυτό δεν ξέρουμε ακόμα. Μπορεί να γίνει με συμψηφισμό από άλλες επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες, την κοινή ενίσχυση, τις εξισωτικές που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι, τα βιολογικά κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία βόμβα που έσκασε μέσα στον Δεκέμβριο. Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα κάνουν οι βουλευτές σε τοπικό επίπεδο και πως θα διαχειριστεί το θέμα από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ερωτηθείσα σχετικά με το επίπεδο της ενημέρωσης που λαμβάνουν για το ζήτημα αυτό οι αγρότες η κ. Μαχαίρα υπογράμμισε πως δυστυχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το θέμα, αγνοώντας αντιστοίχως και τους κινδύνους που εγκυμονούνται. Η ίδια ωστόσο υπογράμμισε και τις ευθύνες του ίδιου του κλάδου τονίζοντας πως «έχουμε πει πολλές φορές ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, από την ανοργανωσιά τους και από το γεγονός ότι μια ζωή αναθέτουν δικές τους υποθέσεις σε ανθρώπους που δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει πρωτογενής τομέας, πληρώνουν αυτά που πληρώνουν, και με το θέμα των βοσκοτόπων και με αυτό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και με τα θέματα των επιδοτήσεων και του πακέτου Χατζηγάκη. Η ανοργανωσιά, η μη καλή ενημέρωση, η μη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ίδιων των αγροτών, που κάποια στιγμή θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι παράγουν πλούτο και ότι θα πρέπει να επιβάλουν την παρουσία τους σε πάρα πολλούς και να μην αφήνουν τους τεχνοκράτες να καρπώνονται την «κρέμα» όλων αυτών των προγραμμάτων, είναι η αιτία όλων αυτών. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι, προτού αρπάξουν τις τσουκνίδες και τα καδρόνια για να χτυπήσουν κάποιους θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να οργανωθούν».

Επιστροφή χρημάτων και από νέους αγρότες ζητά η Ε.Ε.
Η κ. Μαχαίρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης γνωστοποίησε άλλο ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει «σεισμό» στον αγροτικό κόσμο, κάνοντας λόγο για ζήτημα επιστροφής χρημάτων και από το πρόγραμμα νέων αγροτών και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του 2009. Όπως εξήγησε «μία μερίδα όσων έκαναν τότε αιτήσεις ως νέοι αγρότες, και δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν κάποιες παρακολουθήσεις μαθημάτων που έπρεπε να κάνουν, όχι με δική τους ευθύνη αλλά με ευθύνη του υπουργείου, θα κληθούν βάση αιτήματος της Ε.Ε. να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν. Παλιότερα βέβαια αυτά τα χρήματα τα έδινε η χώρα μας από τον εθνικό προϋπολογισμό. Βέβαια παλιότερα υπήρχαν και τα χρήματα ενώ τώρα η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει όλα αυτά τα πρόστιμα που της καταλογίζουν. Όχι μόνο αυτό αλλά δεν το επιτρέπουν και οι κανονισμοί που λένε ότι η επιστροφή πρέπει να γίνει από τους δικαιούχους».


Το ανάρτησα από http://paratiritis-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: