Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πιερ Μοσκοβισί μετά τη σειρά συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα, τόνισε ότι δεν αμφισβητείται πλέον η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η σχετική διευκρίνιση ήλθε λίγες ώρες μετά την αμφίσημη αναφορά του Γάλλου επιτρόπου, με την οποία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο Grexit, λέγοντας πως θα ήταν «κρίμα» να συμβεί αυτό.


Έχοντας δίπλα του τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως η Κομισιόν δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας πρέπει να ολοκληρωθεί το «συντομότερο δυνατό».

«Οι προσπάθειες των Ελλήνων άρχισαν να αποδίδουν, είναι ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Εξήγησε πως οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα είναι απαραίτητα καθότι η πρόοδος, παρότι «πολύ μεγάλη», δεν ήταν «αρκετά γρήγορη» ώστε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με την τριμερή και συμπλήρωσε πως η τρόικα δεν απαιτεί «ανέφικτες μεταρρυθμίσεις» από την Αθήνα. «Δε ζητάμε το φεγγάρι, ζητάμε χρήσιμες αλλαγές», είπε.

Όσον αφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ανοιχτός σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες «τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», αποσαφηνίζοντας πως η επίσκεψή του στην Αθήνα δεν έχει πολιτική χροιά. «Είμαι ουδέτερος [...] Η επίσκεψή μου δεν στοχεύει να στηρίξει ή να μειώσει οποιονδήποτε», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μοσκοβισί έμεινε πιστός στον ουδέτερο ρόλο και απάντησε πως αυτές είναι αποφάσεις που θα λάβει ο ελληνικός λαός και η ελληνική Βουλή.

Υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «σύμμαχοι» της Ελλάδας και πως πιστεύει πως η Ευρώπη χρειάζεται μια «ισχυρή Ελλάδα».


Το ανάρτησα από http://www.egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: