Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ.

Τους δύο πρώτους μήνες θητείας της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. κατάφερε να γυρίσει τη χώρα πίσω, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τις θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία 5 χρόνια.

- Η ελληνική οικονομία καταρρέει. Το 2014 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα και με θετικό ρυθμό ανάπτυξης ύστερα από επτά χρόνια ύφεσης. Για το 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% και μεγάλη πτώση της ανεργίας. Σήμερα, μετά από δύο μόλις μήνες, όλες οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Η ανεργία αυξάνεται και πάλι. Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει την εγχώρια οικονομία. Ολες οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Τα σενάρια «Grexit» και «Graccident» επανήλθαν στο προσκήνιο. Αντί να υπάρχει μια ομαλή σχέση με την ΕΚΤ, εκλιπαρούμε τον κ. Ντράγκι για ρευστότητα βδομάδα με τη βδομάδα.

Χάσαμε χρόνο και χρήματα. Για ποιον λόγο; Για να μετονομαστεί η τρόικα σε Brussels Group, το μνημόνιο σε Σύμφωνο Ανάπτυξης και για να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του τις ψευδαισθήσεις που επί χρόνια καλλιέργησε.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που έχουν επιστρέψει για τα καλά μάς οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε μια νέα υφεσιακή δίνη, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.

- Η εικόνα και η διαπραγματευτική θέση της χώρας επιδεινώνονται. Μπορεί η κυβέρνηση να καλλιεργεί (με τη συμπαράσταση και πολλών εγχώριων ΜΜΕ) την εικόνα του «σκληρού διαπραγματευτή», η αλήθεια όμως είναι ότι η εικόνα και η θέση μας επιδεινώνονται. Τα δημοσιεύματα και τα σχόλια ξένων παρατηρητών που θεωρούν τη νέα ελληνική κυβέρνηση επικίνδυνο και αναξιόπιστο συνομιλητή, με άγνοια της πραγματικότητας, αυξάνονται καθημερινά ακόμη και από φιλικά (ως πρόσφατα) Μέσα, όπως η «Liberation» ή ο «Guardian». Οι επικοινωνιακές εκκεντρικότητες της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου μπορεί στην αρχή να προσέλκυσαν κάποιο ενδιαφέρον, αλλά στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν ως επικίνδυνες γραφικότητες. Η περιβόητη «συμμαχία του Νότου», που δήθεν θα άλλαζε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει στην απόλυτη απομόνωση της χώρας μας. Το κύμα «αλλαγής» που φαντασιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά φαίνεται να ξεφουσκώνει και να οδηγεί σε ήττα τις αντιευρωπαϊκές φωνές (βλ. περιφερειακές εκλογές σε Γαλλία και Ισπανία).

Η «πολιτική διαπραγμάτευση» στην οποία επένδυσε ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μόνο στο δικό του μυαλό. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις, εκτός από το απαραίτητο πολιτικό πλαίσιο, περιλαμβάνουν αριθμούς, στοιχεία, συγκεκριμένες θέσεις, όχι ιδεοληπτικά φληναφήματα.

- Διαλύεται κάθε περιθώριο εσωτερικής συναίνεσης. Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο σύμμαχοί του προπηλάκιζαν μέλη των τότε κυβερνήσεων και διέλυαν εκδηλώσεις εθνικής μνήμης (όπως οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου 2011). Ο αθλιότητες αυτές αντικαθίστανται σήμερα από έναν ιδιόμορφο πολιτικό και κοινοβουλευτικό τραμπουκισμό. Από τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου και της χούντας, κανένας πολιτικός δεν είχε το θράσος να απευθύνει στους αντιπάλους διχαστικά και απαράδεκτα ερωτήματα του τύπου «είστε με εμάς ή με τους εχθρούς της χώρας;». Την ίδια ώρα που η πρόεδρος της Βουλής (με την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες, του πρωθυπουργού) ευτελίζει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και στήνονται εξεταστικές επιτροπές σπίλωσης της αντιπολίτευσης για αποφάσεις με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Θυμίζω πως στην πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία το 2009 είχα δημόσια αντιταχθεί, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα και όχι διχασμό. Σε αυτόν ακριβώς τον διχασμό επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία σήμερα.

Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, η κυβέρνηση διχάζει τους Ελληνες επενδύοντας στο χαρτί ενός επικίνδυνου και καταστροφικού εθνολαϊκισμού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα πίσω, στο 2009. Διαλύει την οικονομία, προκαλεί τη διεθνή απομόνωση της Ελλάδας, υπονομεύει την πολιτική ομαλότητα. Οσοι αναρωτιούνται πώς γίνεται η πολιτική της κυβέρνησης να έχει ακόμα υψηλή αποδοχή, η απάντηση είναι απλή. Αρκετοί πολίτες βρίσκονται ακόμη σε φάση προσμονής και ελπίδας. Αλλοι έχοντας υιοθετήσει επί χρόνια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία δεν είναι έτοιμοι να την απαρνηθούν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Επίσης, ως σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο, καμία δύσκολη απόφαση. Λέει μόνο ευχάριστα πράγματα, πουλάει τσαμπουκά εκ του ασφαλούς και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με τη βοήθεια των συμφερόντων που στηρίζουν τις φραστικές και πολιτικές πιρουέτες της. Ομως η ώρα που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις δεν αργεί. Ούτε φυσικά η ώρα της εφαρμογής τους. Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλυφθούν, η διαχειριστική του ανεπάρκεια θα φανεί, η εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζουν θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Το ζητούμενο είναι να μην καταρρεύσει μαζί τους και η χώρα.

Η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να ανασυνταχθεί σύντομα ώστε να ασκήσει με αποτελεσματικότητα τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα και όταν η συγκυρία το απαιτήσει να σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων."


Το ανάρτησα από http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: