Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ - ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ(VIDEO)



Στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking) με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα», μίλησαν ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον νομπελίστα οικονομολόγο, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ουρές κόσμου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συνεδριακό μέγαρο όπου μίλησαν οι δύο οικονομολόγοι, για να τους παρακολουθήσουν.

Οι λύσεις που προκρίνουν οι θεσμοί, δεν είναι ικανοποιητικές διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε, λέγοντας πως ακόμη χρειάζεται πολλή δουλειά.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για τις βαθύτερες αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπλήρωσε πως η ΕΕ είναι μια “ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο αυτές οι ενώσεις τελικά καταρρέουν“.

Συνέχισε λέγοντας πως οι θεσμοί που δημιούργησαν αυτήν την ασύμμετρη ένωση θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Παράλληλα, μιλώντας για το κατά πόσο πέτυχαν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ότι πέτυχαν «όσο η επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ».

Και συνέχισε: «Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη “μεταρρύθμιση” σκέφτονται ότι θα κοπούν οι συντάξεις και θα αυξηθούν οι φόροι. Στην Ελλάδα υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Όχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά».

Επεσήμανε, δε, πως: «Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου».

Σχετικά με τις συζητήσεις περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην ΕΚΤ λέγοντας: «Έχουμε μία τραπεζική ένωση στην οποία η αρμόδια αρχή απαγορεύει στις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα γιατί θεωρούνται ριψοκίνδυνα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν τα κράτη καλούνται να σώσουν τις τράπεζες».





Το ανάρτησα από http://anatropionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: