Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο ΑΠΟΛΥΤΑ "ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ"... ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΆΡΘΡΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 27. 1. 2014 ΑΛΛΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ...


«Στο στόχαστρο της διαπλοκής 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ! «Σήραγγες» από Χρυσοχοΐδη που φτάνουν από το ΤΕΕ έως τον ΣΥΡΙΖΑ»


Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο μεγάλο κόλπο των εργολάβων με στόχο να λεηλατήσουν (δι' ίδιον όφελος) τα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας, έως το 2020, επιδιώκοντας να χτίσουν παράλληλα το καινούργιο πολιτικό σκηνικό, προκειμένου να ελέγχουν τις εξελίξεις και να προστατεύουν τα συμφέροντά τους.



Οπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», η διαπλοκή αυτό το διάστημα δίνει σκληρές μάχες, αφού μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα οριστικοποιηθούν τα έργα που θα μπουν στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς και η ανακατανομή του υφιστάμενου προγράμματος, αφού αρκετά δισ. βαλτώνουν στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για την άντληση όσο μεγαλύτερου μεριδίου από τον «κουμπαρά» (το οποίο θα στερηθούν οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας) στο παρασκήνιο έχουν ήδη ετοιμαστεί αρκετές «υπόγειες σήραγγες» και μεθοδεύονται διάφορες -αταίριαστες εκ πρώτης όψεως- συμμαχίες. 


Μάλιστα, δεν θεωρείται άσχετη με όλες αυτές τις διεργασίες η πρόσφατη κινητικότητα για την ηγεσία του ΤΕΕ, το οποίο αποτελεί κομβικό παράγοντα (αντίδρασης ή σιωπής) για τις προωθούμενες μεθοδεύσεις, που θα στιγματίσουν την οικονομική και την κοινωνική ζωή της χώρας τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Και το «δωράκι» που έκανε στους συνδικαλιστές του ΤΕΕ με τη μεταφορά κρίσιμων και προσοδοφόρων αρμοδιοτήτων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι η κορυφή του παγόβουνου. 

Ο υπουργός Υποδομών θεωρείται ο διαμεσολαβητής προκειμένου κομματικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σχεδόν όλου του φάσματος, να συμφωνήσουν να διατηρήσει την προεδρία ο «πράσινος», αλλά απόλυτα προσαρμοστικός, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ιδιαίτερος φέρεται να είναι και ο ρόλος τόσο του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη όσο και άλλου ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που πλέον έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, αλλά ως υπουργός ήταν το αγαπημένο παιδί των εργολάβων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, άλλωστε, θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους ισχυρούς (κυρίως κατασκευαστικούς) ομίλους, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι, με δεδομένη την προθυμία του να υπηρετεί καταστάσεις, προορίζεται για διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (ενδεχομένως και εντός των επόμενων μηνών) και κατ' επέκταση τοποτηρητής των εγχώριων συμφερόντων. Και παρόλο που είναι μνημονιακός, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 


Καλά γνωρίζοντες, άλλωστε, θυμίζουν τις χλιαρές αντιδράσεις της Κουμουνδούρου τόσο στην αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης όσο και στην άτακτη υποχώρηση σε διάφορα θέματα, όπως της Αττικής Οδού, καθώς και του νέου προεδρείου στο ΤΕΕ, όπου ο κ. Σπίρτζης διατυμπανίζει ότι έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ανάρτησα από http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: