Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΑ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ;


H Τράπεζα Πειραιώς παρακρατά άγνωστο αριθμό εγγυητικών επιστολών από αγρότες, τις οποίες θα έπρεπε να έχει επιστρέψει εδώ και μήνες. Είναι άγνωστο αν αυτή η παρακράτηση γίνεται ώστε να αυξήσει εικονικά την αξιοπιστία της η τράπεζα, ενώ το προφανές της όφελος είναι η παράνομη χρέωση με 15 ευρώ το μήνα για κάθε εγγυητική. Η χρέωση είναι παράνομη γιατί έπρεπε να έχουν επιστραφεί.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 3886/2005 η διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γής (στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται αυτό κάθε χρόνο για να γίνει η συγκομιδή) προέβλεπε την έκδοση από τον εργοδότη, εγγυητικής επιστολής ποσού ίσου με τον μηνιαίο μισθό ανειδίκευτου εργάτη και με βάση σχετική ΚΥΑ (12514/11/12-5-2011– ΦΕΚ 826/Β’/12-5-2011) είχε καθοριστεί ότι η ισχύς των εγγυητικών επιστολών διαρκούσε για δεκαοκτώ μήνες.

Αγρότες για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης εξέδωσαν εγγυητικές επιστολές στην Αγροτική Τράπεζα (πρώην ΑΤΕ Bank) οι οποίες μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην Τράπεζα Πειραιώς, επιβαρύνοντας μάλιστα τους αγρότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν 15€ ανά 3 μήνες, ως έξοδα, παρόλο που προβλεπόταν, ότι με την αποχώρηση του μετακλητού εργάτη και την έξοδο του από την χώρα, θα έπρεπε να αποδεσμευτούν τα ποσά των εγγυητικών επιστολών και να επιστραφούν στους αγρότες πράγμα που δεν έγινε εδώ και περίπου 4 χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην Πιερία υπάρχουν περίπου στις 800 δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές (περίπου 1000€ ανά εγγυητική). 


Ανάλογος αριθμός υπάρχει στην Ημαθία και σε άλλους νομούς με γεωργική παραγωγή.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τον νόμο4018/2011 (τροποποίηση του άρθρου 16 του Ν. 3386/2005) καταργήθηκε η αναγκαιότητα προσκόμισης εγγυητικής επιστολής.



Το ανάρτησα από http://www.news4people.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: