Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την προσπάθειά του να αποκτήσει ρόλο κυρίαρχο στην ανασύσταση του Κεντροαριστερού χώρου. Η συμμετοχή του κόσμου στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες σας κάνουν να ελπίζετε ότι αυτό είναι εφικτό και πόσο άμεσα;

Η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ήταν, για μια ακόμα φορά, πάνω από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις. 35.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν ένα ελπιδοφόρα μήνυμα ότι παραμένει ζωντανή η ψυχή της παράταξης. Αποδεικνύοντας ότι η δυναμική του χώρου είναι πολύ μεγαλύτερη από τα πρόσφατα εκλογικά ποσοστά του και επιβεβαιώνοντας ότι αξίζει να παλέψουμε να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική για τη παράταξη και τη χώρα.


Υπάρχει ένα αίτημα στη βάση του κόμματος που θέλει πλήρη αλλαγή ταυτότητας τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο προσώπων. Σε ποιο βαθμό σας βρίσκει αυτό σύμφωνη;


Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Με τη διατύπωση ενός νέου οράματος και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής ταυτότητας. Στη βάση αυτή να απευθύνουμε ένα γενικό προσκλητήριο για επάνοδο και επανασυσπείρωση όλων όσων στο διάστημα της κρίσης αποστασιοποιήθηκαν ή διέρρευσαν σε άλλους χώρους.
Για να έχει επιτυχία αυτό το εγχείρημα πρέπει να είναι ανοιχτό με συλλογικές λειτουργίες που αποτρέπουν αρχηγισμούς και κατεστημένα από αυθεντίες, αξιωματούχους, φθαρμένες δόξες. Να δώσουμε προτεραιότητα στην ανανέωση ως μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία. Να υπάρξουν εγγυήσεις για την αποφυγή του λαϊκισμού και να διατυπωθεί καθαρός λόγος που θα αποτυπώνει τις διαφορές με τη δεξιά αλλά και την αριστερή συντήρηση. Χρειάζεται προ πάντων να ξαναχτίσουμε τους δεσμούς με την κοινωνία στη βάση της ειλικρίνειας, της αλήθειας, της ευθύνης.
 


Είναι τώρα η ώρα για ένα απολογισμό 20ετίας για το ΠΑΣΟΚ, ποιες από τις πληγές απαιτούν άμεση θεραπεία με τρόπο ώστε να υπάρξει άμεση μεταστροφή της κοινωνίας και επιστροφή ψηφοφόρων στο κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ, ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη επί πολλά χρόνια πέτυχε τον Εκδημοκρατισμό της Κοινωνίας και της Πολιτείας, την Εθνική συμφιλίωση, τη θεμελίωση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους, την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού, μέσω πολιτικών αναδιανομής. Κατοχύρωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας, στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με τη συμμετοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Όμως το ΠΑΣΟΚ, επέδειξε στην πορεία και αδυναμίες. Αδυναμίες όπως η υποχώρηση σε λαϊκίστικες και πελατειακές λογικές, ο κυβερνητισμός και κρατικοποίησή του, τα φαινόμενα διαφθοράς. Εδώ και αρκετά χρόνια έπαψε να είναι ένα συλλογικό υποκείμενο παραγωγής πολιτικής και μετατράπηκε σε άθροισμα συντεχνιακών διεκδικήσεων, σε μηχανισμό κινητοποίησης ψηφοφόρων, συλλογής ψήφων και νομής εξουσίας.

Στην τελευταία πενταετία, το ΠΑΣΟΚ, πλήρωσε ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος, υιοθετώντας τη μόνη πατριωτική στρατηγική που υπήρχε, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα αλλά κυρίως η κοινωνία τις συνέπειες μίας ασύντακτης κατάρρευσης. Συνετέλεσαν βέβαια στο να καταβάλλουμε αυτό το βαρύ τίμημα και οι αδυναμίες μας, βρεθήκαμε ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ανέτοιμοι, για τη διαχείριση μίας πολύπλευρης κρίσης. Απομακρυνθήκαμε από την κοινωνική μας βάση, δώσαμε την εντύπωση μιας πολιτικής ελίτ με θαμπό στίγμα. Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι ταυτιστήκαμε με τη δεξιά, επιτρέψαμε να αμφισβητηθούν οι προθέσεις μας και τα κίνητρά μας και δεν υπερασπιστήκαμε την ιστορία μας και τις επιλογές μας.

Εμείς, παρά το γεγονός ότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε κάνει σκληρή αυτοκριτική και κατακτήσει την αυτογνωσία μα, δεν έχουμε την πρόθεση να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Στο πλαίσιο των συλλογικών μας διαδικασιών, θα τα δούμε ξανά όλα, το τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ. Με καθαρή ματιά και καθαρές διαδικασίες, κοιτάζοντας το σήμερα και το αύριο και όχι στο χθες!





Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για μια επικείμενη λύση. Πόσο κοντά πιστεύετε ότι βρισκόμαστε σε αυτό, με βάση την εμπειρία σας; Θα είναι μια συμφωνία με πόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα Μνημόνια;

Ανεξάρτητα από το αν και τι συμφωνία θα κλείσει τελικά η κυβέρνηση με τους εταίρους- δανειστές, ένα είναι βέβαιο, δεν μπορεί πια να αλλάξει, ούτε να κρυφτεί.
Η κεντρική αφήγηση των λεγόμενων αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, απλά δεν υπάρχει πια.
Όλα πάνω στα οποία κερδοσκόπησαν πολιτικά επί 5 χρόνια ως αντιπολίτευση, αρκούσαν λίγες εβδομάδες ως κυβέρνηση για να αποδειχθούν εκτός τόπου και χρόνου!
Τελικά η αμείλικτη πραγματικότητα συνέτριψε με πάταγο όλες τις θεωρίες περί άλλων, εύκολων "φιλολαϊκών" λύσεων που θα προέκυπταν δήθεν από την συμμαχία του Ευρωπαϊκού νότου, την αλλαγή των συσχετισμών στην Ε.Ε, την απειλή και τον εκβιασμό των εταίρων και άλλα παραμύθια.
Μετά από 4 μήνες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, το μνημόνιο δυστυχώς όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά αντίθετα εργάζονται πυρετωδώς για την υπογραφή του επόμενου.
Αυτό όμως που οριστικά και αμετάκλητα τέλειωσε είναι το αντιμνημόνιο ως εφεύρημα και εργαλείο πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών, με το οποίο οικοδομήθηκαν πολιτικές καριέρες κομμάτων και προσώπων.
Είναι και αυτό ένα μεγάλο κέρδος για την εθνική υπόθεση .
Τώρα που τα ψέματα τέλειωσαν, δημιουργείται η βάση για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που ήταν εξαρχής κρίσιμη και αναγκαία προϋπόθεση για την με ασφαλή βήματα έξοδο από την κρίση.

Η Περιφέρεια όπως και όλη η χώρα, βρίσκεται αγκυλωμένη σε ένα αναπτυξιακό «τέλμα». Παρά ταύτα πολλοί υποστηρίζουν ότι ακόμη «δεν έχει χαθεί το τρένο». Ποια είναι η δική σας άποψη;
Η θητεία μου στην υπερνομαρχία, ενίσχυσε την πεποίθηση μου ότι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει δημιουργικά τη χώρα βρίσκεται στους αποκεντρωμένους αυτοδιοίκητους θεσμούς, στις τοπικές και περιφερειακές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις. Αρκεί ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος να απελευθερώσει αυτές τις δυνάμεις και να τις εντάξει αλληλοσυμπληρωματικά σε νέα εθνική αναπτυξιακή και παραγωγική ταυτότητα. Με τον Καλλικράτη έγινε ένα ουσιαστικό θεσμικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση, που έμεινε όμως μετέωρο λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που ακολούθησε. Όμως παρά τη στασιμότητα που όλοι διαπιστώνουμε σήμερα, η οποία δυστυχώς έχει επιβαρυνθεί από την οικονομική ασφυξία κα την εσωτερική στάση πληρωμών και στις δημόσιες επενδύσεις και στην υλοποίηση έργων από το ΕΣΠΑ, πρέπει να στηρίξουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ τις προσπάθειες πολλών άξιων στελεχών στους δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας. Που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με πολλές δυσκολίες δίνουν καθημερινά τη μάχη να μη χαθεί το στοίχημα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

 


Το ανάρτησα από http://www.fofigennimata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: