Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΈΧΕΙ ΔΥΟ ΌΨΕΙΣ, ΈΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ BITCOIN

Θα αγοράζατε ποτέ ένα φανταστικό νόμισμα; Θα εμπιστευόσασταν ένα κεντρικό σύστημα που εκδίδει μόνο για σας έναν κωδικό στον οποίο αντιστοιχεί το νόμισμά σας το οποίο "θα φυλάτε" σε ένα μακρινό ηλεκτρονικό πορτοφόλι -και σε ένα usb- και του οποίου η ισοτιμία έχει τρελή διακύμανση;
Από την Άννα Μιχαήλ

Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, αν και με μεγάλες διακυμάνσεις και με φανατικούς οπαδούς και εχθρούς, τραβάει σταθερά την ανηφόρα, κάτι που αποδεικνύει ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερους χρήστες.

Η αύξηση της τιμής του αποτελούν απόδειξη της αύξησης της επιρροής τους αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το επιλέγουν για τις συναλλαγές τους, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις κατηγορίες για "φούσκα" και "πυραμίδα". Οι οπαδοί του είναι φανατικοί θεωρούν ότι συμβολίζει "την ελευθερία συναλλαγών που δεν ελέγχονται και δεν χειραγωγούνται από συγκεκριμένα κέντρα", εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ευκολία και αμεσότητα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και αποδόσεις.

Αν και δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποτέ με ακρίβεια ο αριθμός των κατόχων bitcoin αφού δεν απαιτούνται στοιχεία ταυτότητας για την απόκτησή του, οι Ελληνες που το χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους υπολογίζονται σε λιγότεροι από 1000.

Μεταξύ τους και ο Αντώνης Τσακούμης, 38χρονών, αγόρασε το πρώτο του bitcoin το Φεβρουάριο του 2012 και δε φοβάται τις διακυμάνσεις του γιατί πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η πορεία του θα είναι ανοδική. "Είναι πολύ βολικό για τις πληρωμές αφού γίνονται άμεσα χωρίς τη μεσολάβηση τράπεζας και σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου". Οσο για τη νομική αβεβαιότητα, "αν απαγορευθεί κάποτε, θα αποκτήσει ακόμη φανατικότερους οπαδούς και μεγαλύτερη αξία. Και τα torrents απαγορεύονται, όμως είναι εξαιρετικά δημοφιλή".
Καθώς όμως η διάδοσή του αυξάνεται και τα πλεονεκτήματά του είναι ουσιαστικά, τη χρήση Bitcoin στις συναλλαγές τους φαίνεται πως εξετάζουν σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο να προσφέρουν ακόμη μια δυνατότητα συναλλαγών στους πελάτες τους. Η ταβέρνα «Αγγελος» στο Χαϊδάρι είναι η μοναδική ταβέρνα που δέχεται bitcoin στις συναλλαγές της. Οπως μας αναφέρει ο Νίκος Χούτος ιδιοκτήτης της ταβέρνας «τον τελευταίο μήνα ήρθαν τρεις παρέες τουριστών Ισπανοί, Ιταλοί και Γάλλοι να φάνε σε εμάς μόνο για αυτόν το λόγο. Στις χώρες τους από ότι μας είπαν μπορείς να αγοράσεις τα πάντα με bitcoin και προτιμούν να συναλλάσσονται με το ψηφιακό νόμισμα. Οι ξένοι εξοικειωμένοι με τη χρήση πιστωτικών καρτών για όλες τις συναλλαγές τους, εύκολα προτιμούν το bitcoin που δεν έχει τις χρεώσεις της κάρτας». Ωστόσο, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα για να διαδοθεί η χρήση του ψηφιακού νομίσματος προέχει να το υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις.

Η www.airfastickets.gr, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την εβδομάδα που πέρασε, έχει ανακοινώσει ότι θα δέχεται το νέο ψηφιακό νόμισμα που επιτρέπει τις άμεσες πληρωμές-είναι το πρώτο πρακτορείο ταξιδιωτικών κρατήσεων τόσο σε Η.Π.Α. όσο και σε Ευρώπη, που θα δέχεται bitcoins. Ταυτόχρονα τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος εξετάζουν και το e-shop και ο antenna.gr για τις υπηρεσίες τους όπως και το site ταξιδιωτικών πληροφοριών www.viva.gr , ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα ετοιμάζονται να το υιοθετήσουν.

Οπως σημειώνει ο κ. Α.Αποστολάκης των e-food, doctoranytime και δημιουργός του e-shop, “αν οι καταναλωτές μας το προτιμούν για μας είναι αρκετός λόγος να το προσθέσουμε στις επιλογές πληρωμής, όπως προσθέσαμε και το Paypal. Και το bitcoin το ζητούν, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να κάνουν τις συναλλαγές τους στο ιντερνετ μόνο σε bitcoin.”

Eλληνικό Ανταλλακτήριο www. Btcgreece.com

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του όμως και γιατί κάποιος να θέλει να το αγοράσει και να κάνει σε αυτό τις συναλλαγές του. Ο κ. Θάνος Μαρίνος ιδρυτής του πρώτου ελληνικού ανταλλακτήριου bitcoin, www. Btcgreece.com εξηγεί ποιοι και γιατί αγοράζουν Bitcoin.

"Το Bitcoin αποτελεί ταυτόχρονα μακροπρόθεσμη επενδυτική επιλογή, επιλογή trading για άμεσα κέρδη αν κάποιος εκτιμά ότι θα ανέβει αλλά και μέσο άμεσων και φθηνότερων συναλλαγών". Οπως εξηγεί οι συναλλαγές μέσω Bitcoin είναι απαλλαγμένες από προμήθειες τραπεζών και επομένως οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μπορούν να προσφέρονται φθηνότερα.

"Το Bitcoin και γενικά τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον γιατί δίνουν δυνατότητα συναλλαγών σε όσους έχουν ιντερνετ και όχι σε όσους έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Από τα 6 δις. των ανθρώπων μόνο το 1 δις. έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ενώ τα 2 δις. έχουν πρόσβαση στο ιντερνετ. Αυτό και μόνο δείχνει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει", σημειώνει ο κ. Μαρίνος.

"Μέσω του ανταλλακτηρίου Btcgreece.com το Bitcoin, έρχεται πιο κοντά στους Ελληνες, προσφέροντας ασφαλείς συναλλαγές. Σύντομα θα βάλουμε και κάποιο ΑΤΜ για να μπορεί ο κάτοχος Bitcoin να τα μετατρέπει έυκολα σε ευρώ".

Για να αγοράσει κάποιος Bitcoin από το ελληνικό ανταλλακτήριο Btcgreece.com πρέπει να διαθέτει λογαριασμό σε τράπεζα και να δώσει στοιχεία ταυτότητας. Ωστόσο σε ανταλλακτήρια του εξωτερικού δεν ζητούνται τα στοιχεία των συναλλασσόμενων. "Επειδή προς το παρόν δεν έχε διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ανταλλακτηρίου, ούτε κανόνες, φροντίζουμε μόνοι μας να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο για περισσότερη ασφάλεια".



Βitcοin: Ένας κωδικός με αξία

To Βitcοin κυκλοφόρησε στην αγορά το 2009, και κέρδισε την προσοχή εξαιτίας της αποδοχής του από πολύ γνωστές εταιρίες, οι οποίες προσφέρουν στους καταναλωτές την επιλογή να πληρώνουν χρησιμοποιώντας το. Η λίστα των ηλεκτρονικών καταστημάτων που το έχουν ήδη συμπεριλάβει περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα Amazon, e-bay, zappos.com – μέσω snapCard – Overstock.com, Virgin Galactic ενώ εξετάζει την υιοθέτησή του η Paypal κάτι που αναμένεται να πολλαπλασιάσει τη χρήση του και την τιμή του, αν βέβαια στο μεταξύ δεν συμβεί κάτι αρνητικό που θα του τη ρίξει.

Η ισοτιμία του Bitcoin έναντι του δολαρίου είναι σταθερά ανοδική δημιουργώντας κέρδη στους κατόχους του. Η ισοτιμία του ανεβαίνει όταν αυξάνεται η διάδοσή του και υπάρχουν ειδήσεις σχετικά με την υιοθέτησή του από μεγάλες επιχειρήσεις και πέφτει όταν κυκλοφορεί κάποιο κακό νέο που μειώνει την αξιοπιστία του, όπως μια επίθεση χάκερς ή η χρήση των Bitcoin για ξέπλυμα χρήματος. Σήμερα η τιμή του είναι πάνω από 500 δολλάρια, όμως στις αρχές Ιουνίου ήταν στα 634 δολάρια από τα οποία κατρακύλησε στην είδηση ότι η Αμερικάνικη Κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει δημοπρασία για τα 30.000 Bitcoin που κατάσχεσε από το παράνομο Silky Road.

Το 2011 η ισοτιμία του Bitcoin με το αμερικανικό νόμισμα εκτοξεύτηκε από τα 0,3 στα 32 δολ., για να επιστρέψει σε λίγο καιρό στα 2 δολ. Ανέκαμψε εντυπωσιακά πέρσι την άνοιξη, την περίοδο της κυπριακής κρίσης, όταν σε όλη την Ευρω-περιφέρεια αυξήθηκε ο φόβος διάλυσης της Ευρωζώνης. Παρατηρήθηκε τότε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για Bitcoin στην Ισπανία, καθώς οι αποταμιεύσεις στο ψηφιακό νόμισμα ούτε φορολογούνται, ούτε «κουρεύονται», ούτε επηρεάζονται από ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Η ισοτιμία του Bitcoin έφτασε τα 266 δολάρια τον Απρίλιο του 2013, για να καταρρεύσει στη συνέχεια στα 50 δολάρια. Ακολούθησαν εξίσου έντονες διακυμάνσεις, αλλά η γενική τάση ήταν ανοδική. Το φθινόπωρο η άνοδος επιταχύνθηκε, καθώς η χρήση του Bitcoin έφτασε να συζητηθεί στην αμερικανική Γερουσία, που το αποδέχθηκε ως μέσο συναλλαγών. Εκείνες τις ημέρες η ισοτιμία ξεπέρασε τα 1.200 δολ., αυξάνοντας σε περισσότερα από 7 δισ. δολ. τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων Bitcoin. Υπάρχει δημοσκόπηση στο δημοφιλές site για το botcoin www.coindesk.com στην οποία το 53% προβλέπει ότι η τιμή του θα φτάσει τα 10.000 δολάρια στα τέλη του χρόνου!


Πού βρίσκω Bitcoin

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσει κανείς BitCoin. Ο ένας είναι να επισκεφθεί διαδικτυακά ανταλλακτήρια, όπως το Mt.Gox, και να αγοράσει Βitcoin από τα ήδη υπάρχοντα, πληρώνοντας την αντιστοιχία τους με κανονικά χρήματα. Ο δεύτερος είναι να γίνει ο ίδιος «εκδότης» BitCoin, μέσω της εγκατάστασης ειδικού λογισμικού στον υπολογιστή που αξιοποιεί την υπολογιστική του ισχύ για να διενεργεί εργασίες κρυπτογράφησης σχετικές με την ασφάλεια των συναλλαγών σε BitCoin. Για κάθε επιτυχή κρυπτογράφηση ο χρήστης αμείβεται με 50 εκατομμυριοστά του Bitcoin.

Υπάρχουν ήδη πάνω από 12,3 εκατομμύρια Bitcoins και συνεχώς αυξάνονται, αλλά οι δημιουργοί του νομίσματος έχουν θέσει ως ανώτατο όριο τα 21 εκατομμύρια Bitcoins. Προκειμένου το όριο αυτό να μην προσεγγιστεί σύντομα (στόχος είναι αυτό να συμβεί το 2140), ο ρυθμός εκτύπωσης θα μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε 4 χρόνια. Ο αυστηρά προβλέψιμος χαρακτήρας της ποσότητας Bitcoin που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε κυκλοφορία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, σε μια εποχή που τα περισσότερα «πραγματικά» νομίσματα τυπώνονται με όλο και ταχύτερο ρυθμό.

Πλεονεκτήματα του Bitcoin
Μεταφέρεται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη σε 10 λεπτά.

Μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας σε ένα USB stick.

Δεν χρειάζεται να το δηλώσετε σε κανένα αεροδρόμιο φεύγοντας.

Μεταφέρεται άνετα με ένα Κινητό Android.

Δεν υπάρχει κανέναν απόλυτος τρόπος να εντοπιστούν οι συναλλαγές σας.

Κανείς δεν μπορεί να σας δέσμευση τον λογαριασμό.

Όλες οι συναλλαγές είναι 100% μη αναστρέψιμες.

Το μόνο νόμισμα που δεν ελέγχετε από καμία τράπεζα και κανένα κράτος

Μειονεκτήματα του Bitcoin
Εχει μεγάλη διακύμανση η ισοτιμία του, μπορεί να χάσετε αξία

Δεν υπάρχει νομοθετικό-θεσμικό πλαίσιο, άγνωστες οι επιπτώσεις αν δημιουργηθεί

Συνδέεται με αδιαφανείς-παράνομες συναλλαγές

Όλες οι συναλλαγές είναι 100% μη αναστρέψιμες.

Απαιτεί τεχνολογική εξοικείωση



Το ανάρτησα από http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: