Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΧΩΡΑ ΈΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ»

 Σχόλιο του Γιώργου Ελενόπουλου, Συντονιστή Πολιτικής Λειτουργίας και Δράσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ – με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις θέσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και την πορεία των προοδευτικών δυνάμεων


Η χώρα καταρρέει και όμως, οδηγείται για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες στις κάλπες, για λόγους που δεν έχουν σχέση με το πραγματικό διακύβευμα που αφορά το λαό και τη χώρα, αλλά για μικροκομματικούς λόγους.


Παρά ταύτα, και παρά την παραδοχή και εκ μέρους του σημερινού πρωθυπουργού, ότι η χώρα χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή, στο δημόσιο διάλογο, δεν κυριαρχούν τα πραγματικά προβλήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά άλλα ζητήματα, ξένα προς τα πραγματικά προβλήματα.

Ίσως, γιατί ακόμη και αυτοί που τώρα αναγνωρίζουν την αλήθεια, δεν έχουν την τόλμη να σπάσουν αυγά. Ίσως και γιατί δεν έχουν τη δυαντότητα, καθώς η πολιτική τους φιλοσοφία δεν τους το επιτρέπει.

Αντιλήψεις συντηρητικές, δήθεν φιλολαϊκές, που δεν μπορούν να επιτρέψουν την ανάληψη πολιτικού κόστους.

Κρυπτόμενοι πίσω από ψευτοδιλλήματα και εύκολες υποσχέσεις απέφυγαν να αντιμετωπίσουν, να συγκρουστούν με τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Εντείνουν έτσι την εικόνα ανωριμότητας και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Τις επιλογές τους πληρώνουν οι Έλληνες με δεκάδες δις Ευρώ.

Δυστυχώς, αυτές οι εκλογές express στις οποίες οδηγείται ο τόπος, δεν προσφέρουν τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου και γόνιμης αντιπαράθεσης για τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν το τόπο και τους Έλληνες.

Όπως όλοι βλέπουμε, τα θέματα που κυριαρχούν, ουδεμία σχέση έχουν με τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες.

Και έτσι, χάνεται η δυνατότητα για μια ουσιαστική συζήτηση που να αντιμετωπίζει το ουσιαστικό ζητούμενο.

Την διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού σχεδίου με βάση το οποίο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και μια ασφαλής πορεία που θα μας οδηγήσει με σιγουριά και βεβαιότητα στην επόμενη ημέρα.

Σε μια χώρα απαλλαγμένη από τα κακώς κείμενα ενός παρασιτικού πολιτικοοικονομικού συστήματος.

Σε μια χώρα με σύγχρονη Δημοκρατία, βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Η ευθύνη όσων συμπράττουν σε αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα που παρακολουθούμε, είναι μεγάλες.

Μεγάλο όμως είναι και το χρέος των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, που οφείλουν να ανοίξουν το δρόμο για την επόμενη ημέρα.

Η δικαίωση των επιλογών της κυβέρνησης 2009-2011 και το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε, επιβεβαιώνουν ότι, και το πιστεύουμε και το μπορούμε.

Όλα όσα συμβαίνουν, επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την απουσία μιας ισχυρής προοδευτικής δύναμης, ιδιαίτερα μετά την αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την εκλογική συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ.

Μιας δύναμης ευθύνης και προοπτικής από την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.

Η χώρα έχει ανάγκη από συνεννόηση και εθνική ενότητα.

Οι τόπος έχει ανάγκη από συνθέσεις. Από άθροιση και πολλαπλασιασμό των δυνάμεων, όχι από διαιρέσεις και πολυκερματισμό των δυνάμεων.

Πολύ περισσότερο, οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων.

Η απουσία μιας ισχυρής προοδευτικής πρότασης για τη χώρα, είναι περισσότερο από εμφανής.

Εμείς πάντα υποστηρίζουμε αυτήν την ανάγκη.

Οι προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ούτε λίγες ήταν, ούτε και πρωτοβουλίες σκοπιμότητας.

Θυμίζω την πρότασή του πέρσι τον Νοέμβριο που απερρίφθη από την τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζω την παρέμβασή του από το Πουατιέ, στις 6 Ιουνίου, για την πορεία της χώρας και την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων.

Θυμίζω την περέμβασή του για το ίδιο θέμα, δέκα ημέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου.

Όμως, ποτέ δεν είναι αργά.

Ακόμη και τώρα.

Και το ΚΙΝΗΜΑ από την ίδρυσή του υπάρχει για να υπηρετεί τη χώρα και για να αποτελέσει τον καταλύτη της ενότητας των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

Η χώρα χρειάζεται σχέδιο που να είναι «κτήμα» των Ελλήνων, χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων, του πολιτικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, χρειάζεται ανασύνταξη του παραγωγικού μοντέλου.

Και απαιτείται η συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτήν την προσπάθεια.

Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Αυτό είναι το χρέος τους ένατι του λαού και της χώρας.

Και από την ανταπόκρισης τους σε αυτό το διακύβευμα θα κριθούν.

Εμείς, πάντως, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση – αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν έναντι της χώρας και των Έλληνων. 


Το ανάρτησα από http://thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: