Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕ 179 ΨΗΦΟΥΣ - ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΌΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ)


Νόμο του κράτους από τα ξημερώματα αποτελεί η απλή αναλογική και η καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη. Το εκλογικό νομοσχέδιο, ωστόσο, “πέρασε” κάτω από τον πήχη των “200” που θα οδηγούσε σε εφαρμογή της απλής αναλογικής από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.


"Ναι" επί της αρχής του νομοθετήματος ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων.

Την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ψήφισαν 179 βουλευτές κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ειδικότερα, οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕλ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ωστόσο, το ΚΚΕ καταψήφισε την διάταξη που προβλέπει τη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Για την ίδια διάταξη ο οικολόγος συνεργαζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς ψήφισε “παρών”.

Ειδικότερα, στην ψηφοφορία ψήφισαν 281 βουλευτές. Το άρθρο 1 (ψήφος στα 17) συγκέντρωσε 180 “ναι”, 81 “όχι”, 20 “παρών”, το άρθρο 2 (απλή αναλογική) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 83 “όχι”, 19 “παρών”, το άρθρο 3 (διατήρηση ορίου 3%) συγκέντρωσε 163 “ναι”, 101 “όχι”, 17 “παρών”, το άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 86 “όχι”, 16 “παρών”, το άρθρο 5 (έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 86 “όχι” και 16 “παρών”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού κατέγραψε σημαντικές διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Οι Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο Γιώργος Αμυράς, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισαν «παρών» στην μείωση του ορίου του εκλογικού δικαιώματος στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισε ωστόσο “παρών” και στη διατήρηση για το κατώφλι 3% εισόδου στη Βουλή. 


Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η ομιλία Φώφης Γεννηματά
Η ομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα
Η ομιλία Σταύρου Θεοδωράκη
Η ομιλία Πάνου Καμμένου 
Η ομιλία Βασίλη Λεβέντη 

Το ανάρτησα από http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: