Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΔΥΟ, ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΧΑΛΑΣΩ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ KAI ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

1. Κυρία Γεννηματά το βασικό σας επιχείρημα για την μη ψήφιση του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης ήταν πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας ένα νομοθέτημα με αποσπασματικές ρυθμίσεις. Με
ποιον τρόπο εάν ψηφίζατε τον εκλογικό νόμο θα παρατείνατε την κυβερνητική θητεία;
Η στάση μας στο θέμα του εκλογικού νόμου καθορίστηκε από την σταθερή μας θέση για αναζήτηση λύσεων ευρύτερης συνεννόησης και αποδοχής. Μακριά από εμάς οι κάθε είδους τακτικισμοί. Οι προπαγανδιστές και «σπεκουλαδόροι» του Μαξίμου ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Η παράταξή μας έχει πολύ μεγάλη ιστορία για να ετεροπροσδιορίζει την στάση της με βάση τις συγκυριακές και καιροσκοπικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ ή οποιουδήποτε άλλου. Αντίθετα εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για τον διάλογο μεταξύ των κομμάτων με στόχο την εξεύρεση λύσης ευρύτερης αποδοχής. Πρόταση χωρίς «κόλπα», τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια, όπως αυτά που έπαιξαν και στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία.
Για ένα δίκαιο και αναλογικό εκλογικό σύστημα που δεν θα είναι μόνο «μιας χρήσης» για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Ένα σύστημα που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ισχυρή Κυβέρνηση με πραγματική λαϊκή πλειοψηφία, ικανή να υλοποιήσει την Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση που έχει ανάγκη ο τόπος.


2.
Έχετε δεχθεί και προσωπικά επικρίσεις ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως το κόμμα σας εγκατέλειψε ένα πάγιο αίτημά του, αυτό της απλής αναλογικής. Τι απαντάτε;
Το ΠΑΣΟΚ είχε όχι μόνο ενιαία και συντεταγμένη στάση στη Βουλή αλλά απέφυγε κάθε παραφωνία στο θέμα αυτό.
Διατηρώντας λοιπόν ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές είχαν διατυπωθεί διαμορφώσαμε την θέση και την πρόταση μας με ομόφωνες συλλογικές αποφάσεις στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση μας άλλωστε είναι πρόταση απλής αναλογικής σε κάθε περίπτωση, με μοναδική εξαίρεση στην περίπτωση που ο λαός με υψηλό ποσοστό (άνω του 42%) εκφράσει την ρητή βούληση του να κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων.


3.
Από την άλλη ενισχύεται η κριτική πως με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η θέση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και ότι υποστηρίζεται η εκλογική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας
Η κριτική αυτή αφορά και δικαίως τον κ. Τσίπρα όχι εμάς.
Αυτός κράτησε το μπόνους των 50 εδρών που το εκμεταλλεύτηκε δύο φορές για να γίνει πρωθυπουργός.
Ο κίνδυνος της δεξιάς παλινόρθωσης δημιουργείται από τις πολιτικές και την ανικανότητά της κυβέρνησης του. Η άρνησή του μάλιστα να συζητήσει το αναλογικό σύστημα που προτείναμε, θα χαρίσει στον επόμενο προικοθήρα της εξουσίας προίκα 50 έδρες, ό,τι ποσοστό κι αν πάρει.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύονται καθημερινά γιατί οι πολίτες αξιολογούν θετικά την υπεύθυνη στάση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και των στελεχών μας, τις σοβαρές και επεξεργασμένες προτάσεις μας, την μαχητική αλλά τεκμηριωμένη και δημιουργική αντιπολίτευση που ασκούμε. Εξάλλου η κοινωνία έχει αντιληφθεί πια το μέγεθος της πολιτικής απάτης σε βάρος της, διαδοχικά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και την άδικη και ισοπεδωτική στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση της παράταξης μας.
Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε ξανά να εκφράσουμε γνήσια τους προοδευτικούς πολίτες και θα σταθούμε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές , τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος διαχρονικά.


4.
Είπατε προσφάτως πως οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο . Άρα στις επόμενες εκλογές θα συνεργαστείτε είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την Νέα Δημοκρατία;
Πράγματι κάθε μέρα και περισσότερο οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν ίδιοι σε πολλές πτυχές της πολιτικής τους.
Συνεχίζουν το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού με το «φύγε εσύ να έλθω εγώ», που κρατά τη χώρα στο φαύλο κύκλο της κρίσης 6 χρόνια τώρα.
Αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα εγώ θα το χαλάσω. Με τη στήριξη των πολιτών.
Το στοίχημα να βγούμε από τη μέγγενη της κρίσης είναι εθνικό.
Είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις και χρώματα.
Αφορά όλους τους Έλληνες και το δικαίωμά τους να δουν τα πράγματα να αλλάζουν και να βελτιώνονται.
Για αυτό τους χρωστάμε να χτίσουμε γέφυρες συνεννόησης και όχι τείχη και διχαστικά μέτωπα.
Γι’ αυτό η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
Ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα υπηρετήσει μια καθαρή Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση αλλά θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες που την προκάλεσαν.
Είμαι βέβαιη ότι η θέση αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και στο λαϊκό αίτημα και αίσθημα.
Όσοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν ματαιοπονούν!
Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος!


5.
Έχετε μπροστά σας την εκκίνηση του διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση. Ποια κατά την γνώμη σας θέματα πρέπει να ανοίξουν; Συμφωνείτε με την λογική ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος;
Η Συνταγματική Αναθεώρηση συνιστά μια αναγκαία, μεγάλης σημασίας και εμβέλειας παρέμβαση. Απαιτεί απόλυτο σεβασμό στην προβλεπόμενη Συνταγματική και Κοινοβουλευτική τάξη, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί ούτε κατά κεραία.
Πρέπει άμεσα με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής σχετικές διαδικασίες. Εκεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι.
Ανησυχώ όμως γιατί βλέπω και στο θέμα αυτό τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση χωρίς πρόταση και σχέδιο να μεταθέτουν συνεχώς το θέμα και να πετούν ξανά φωτοβολίδες κρότου λάμψης για εντυπωσιασμό και αντιπερισπασμό.
Από το Σύνταγμα προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις και πρόνοιες για την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Όμως τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για τυχοδιωκτισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς.
Ούτε γίνονται κάθε φορά που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στριμώχνεται και σκέφτεται: «Δεν ξέρω τι να κάνω ας ζητήσω τη βοήθεια του κοινού»!
Τι θα πει συμβουλευτικό δημοψήφισμα, για θέματα συνταγματικής αναθεώρησης;
Αυτές είναι επινοήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού και κινούνται στα όρια παράβασης των κανόνων του Δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος

6. Πώς θα αντιδρούσατε εάν τελικώς η κυβέρνηση καταθέσει προς συζήτηση πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό;
Για εμάς δεν τίθεται θέμα αλλαγής της μορφής του πολιτεύματος ως Προεδρευόμενης Δημοκρατίας. Για το ρόλο και της αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με τις οποίες θα προσέλθουμε στην προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής του είναι επίσης δεδομένη η θέση μας για την αποσύνδεση της σχετικής διαδικασίας από την διάλυση της Βουλής και την πρόκληση πρόωρων εκλογών.


7.
Κυρία Πρόεδρε, πού βρίσκεται το θέμα της συνεργασίας σας με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου; Έχετε επικοινωνία; Τί έγιναν εκείνες οι προτάσεις που περιμένετε;
Με τον Γιώργο Παπανδρέου και συνάντηση έγινε και επικοινωνία υπάρχει. Έχει δεσμευθεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του κοινού προγραμματικού πλαισίου που είναι σε εξέλιξη και να συμμετάσχει στο εγχείρημα ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.


8.
Η Επιτροπή Διαλόγου για την Κεντροαριστερά παρουσίασε τις κοινές προγραμματικές της προτάσεις. Υπάρχει κοινός τόπος για κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές με το Ποτάμι και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην διαδικασία;
Ναι. Είναι η ώρα να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.
Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για το μέλλον της παράταξης.
Με την συνύπαρξη, την κοινή δράση και παρέχοντας τα αναγκαία χρονικά περιθώρια, και τις μεταβατικές περιόδους να δημιουργήσουμε τον νέο ενιαίο φορέα της παράταξης.
Έχουμε ιστορική ευθύνη να συναντηθούμε στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία, στον κοινωνικό, πολιτικό και εκλογικό μας συνασπισμό, με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καθενός.
Σήμερα, περισσότερο από πότε, αποτελεί κοινό τόπο η αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής πολιτικής που θα εκφράσει μια ισχυρή, σύγχρονη, αυτόνομη κεντροαριστερά, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

9. Πώς έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις σας με τους συντρόφους σας της ΔΗΜΑΡ μετά την διάσταση στο θέμα του εκλογικού νόμου;
Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Προχωράμε όλοι μαζί . Προφανώς θα προτιμούσα να μην είχε προκύψει αυτό το θέμα. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως είναι δεδομένη η αυτονομία των κομμάτων που την συγκροτούν. Σεβόμαστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την πολιτική ταυτότητα όλων.


10.
Κυρία Γεννηματά δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα στηθούν κάλπες υπάρχει πιθανότητα μέσα στο Φθινόπωρο να γίνει η εκλογή ανάδειξης του ηγέτης της κεντροαριστεράς και αν ναι με ποιους όρους;
Όπως από την αρχή της πρωτοβουλίας για την ενότητα της κεντροαριστεράς είχα πει, οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν με την εκλογή αρχηγού της παράταξης από τη βάση. Είναι θετικό ότι τη θέση αυτή συμμερίζονται όλοι όσοι συμμετέχουν σήμερα σε αυτή την προσπάθεια. Τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες της εκλογής και τον χρόνο της πραγματοποίησης της θα τα συναποφασίσουμε, όλοι μαζί . Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

11. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία δύσκολη πρόκληση, τις αλλαγές στα εργασιακά. Εάν συμμετείχατε στην κυβέρνηση τί θα προσπαθούσατε να προστατεύσετε πάση θυσία;
Για εμάς είναι καθαρό ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας.
Εμείς συνολικά για τις εργασιακές σχέσεις έχουμε διατυπώσει έγκαιρα τις θέσεις μας.
• Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού θα γίνεται μόνο μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση για οριζόντια μείωση μισθών, ή μείωση επιδομάτων και τριετιών των εργαζομένων.
• Στηρίζουμε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων (Εθνική, Κλαδική, Επιχειρησιακές). Προτείνουμε την καθολικότητα εφαρμογής (και την θεσμική επεκτασιμότητα) των Συλλογικών Συμβάσεων.
• Δεν αποδεχόμαστε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).

Είναι θετικό ότι αυτές οι θέσεις που διατυπώσαμε ξεκινώντας εμείς πρώτοι τον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελούν και τον πυρήνα της Εθνικής γραμμής που διαμόρφωσαν οι κοινωνικοί εταίροι για την διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: