Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΩΚΟΣ: ΜΕ ΆΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν΄ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

Στο λυκαυγές του 2017 αναζητείται η στοιχειώδης λογική και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να αξιολογηθούν και να ιεραρχηθούν όλα αυτά που θα μπορούν να διαμορφώσουν μια άλλη Ελλάδα, που θα καταστήσουν το κράτος ισότιμο συνομιλητή στα τραπέζια των αποφάσεων και στα διεθνή fora και όχι παρία ανάμεσά τους. Δυστυχώς όμως 
απέχει παρασάγγας από την αιτούμενη- από την κοινή λογική- επανάσταση του αυτονόητου. Το κράτος πλέει ακυβέρνητο καράβι ανάμεσα σε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, ανάμεσα σε έναν τυχοδιωκτισμό του πολιτικού του προσωπικού και σε έναν -εύλογο ως ένα βαθμό- ωχαδερφισμό της κοινωνίας γενικότερα.
Παρακολουθώντας ο πολίτης τις συνεδριάσεις της ολομέλειας στη Βουλή των Ελλήνων, δικαιολογημένα νιώθει για πολλοστή φορά οργή, απογοήτευση και απαισιοδοξία για το μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα εδράζονται στην εικόνα του ελληνικού κοινοβουλίου, στην εκφορά του λόγου των βουλευτών και στην όλη δομή και μορφή της εκάστοτε συζήτησης.
Την περασμένη Τετάρτη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά και μάλιστα στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής έκανε λόγο για μέτρα που πιέζουν την ελληνική γεωργία και οικονομία.
Αληθή όσα απέστειλε η Φώφη Γεννηματά καθιστώντας επιτακτική οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Αλλά φευ! Μαζεύτηκαν για ακόμη μια φορά οι βουλευτές και έβγαλαν δακρύβρεκτους λόγους υπέρ ή κατά της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ασχολήθηκαν με τις γάτες Ιμαλαϊων, με τη διάσωση του ΔΟΛ, με  το μεταναστευτικό, με το κυπριακό με κάθε πιθανό ή απίθανο θέμα πάντως όχι με το αγροτικό ζήτημα.
Είναι θλιβερό να βλέπεις βουλευτές να διολισθαίνουν έτι περισσότερο σε κάθε συνεδρίαση σε ατέρμονες συζητήσεις  όπου το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να τα θεωρεί όλα καλώς καμωμένα και τα εκάστοτε κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν μονότονα τη διενέργεια εκλογών δίχως καμία πρόταση, χωρίς κανένα όραμα για το μέλλον αυτού του τόπου. .
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι έχουμε κάνει λάθος στην ιεράρχηση των πραγμάτων και γι αυτό δε μπορούμε να βρούμε βηματισμό ώστε να αφήσουμε πίσω μας μια νοσηρή κατάσταση και να μπούμε επιτέλους σε μια άλλη τροχιά, να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό και φιλικό για τον πολίτη κράτος.
Το αγροτικό είναι μείζον θέμα της Ελλάδας μιας και αποτελεί τον έναν από τους λίγους πυλώνες που μπορεί να φέρουν οικονομική ανάκαμψη στη χώρα. Αντί λοιπόν να καθίσουν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να προτείνουν απτές λύσεις προς όφελος των αγροτών, των παραγωγών, της κοινωνίας ολόκληρης σπεκουλάρει ο ένας τον άλλον πολλές- μάλιστα- φορές με αγοραίες εκφράσεις.
Την προηγούμενη Τετάρτη, λοιπόν, μείναμε ενεοί όσοι ακούσαμε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει ότι δε μπορεί να γίνει διάθεση προϊόντων στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχει εγγύηση σταθερής ποσότητας.
Και δεν υπάρχει σταθερή ποσότητα γιατί δεν υπάρχουν ελληνικά logistics άρα ο Έλληνας παραγωγός θα  δώσει το λάδι στον Ιταλό με 4 ευρώ κι ο Ιταλός θα το διαθέσει στην Ευρωπαϊκή αγορά 17,18,20 ευρώ το κιλό, συνέχισε ο ίδιος και καταλήγοντας είπε ότι θα πρέπει η μόνη λύση του Έλληνα αγρότη είναι η αυτοοργάνωση του.
Αυτή είναι μια διαπίστωση από έναν Έλληνα υφυπουργό που παραδέχεται ότι η πολιτεία είναι ανίκανη είτε να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στον Έλληνα αγρότη ή να σχεδιάσει το μέλλον της ελληνικής γεωργίας μαζί του ώστε να γίνει ανταγωνιστική τόσο σε ποσότητα όσο και σε τιμές. Όλοι οι ομιλητές αυτής της συνεδρίασης ασχολήθηκαν, έστω και με απλές διαπιστώσεις, ελάχιστα έως καθόλου με το αγροτικό καταδεικνύοντας είτε την άγνοια τους σχετικά με το αντικείμενο ή την ανικανότητά τους στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων, ή έστω συζήτησής τους.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται κατά πολύ κατώτερο των περιστάσεων και σίγουρα ανάξιο της εμπιστοσύνης του κόσμου, καθώς είναι παντελώς αδιάφορο για τις επόμενες γενιές κοιτάζοντας μόνο τις επόμενες εκλογές. Ο Κάφκα είχε γράψει: « Αφήστε σας παρακαλώ το μέλλον να συνεχίσει να κοιμάται, όπως οφείλει. Γιατί αν κάποιος το ξυπνήσει πριν την ώρα του, τότε θα αποκοιμηθεί το παρόν του». Ίσως κάποιος οφείλει να το ξυπνήσει τάχιστα…

Το ανάρτησα από  http://thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: