Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«ΩΡΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ»: ΤΟΤΕ 11/11/2007, ΣΗΜΕΡΑ 15/6/2011- ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΘΟΥΛΗ-ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
11 ΝΟΕΜΒΡΗ - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΩΡΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ


Της Θούλης-Χρυσάνθης Σιδηροπούλου, πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Δημοσιεύτηκε στην καθημερινή
εφημερίδα «ΛΑΟΣ» του ν.Ημαθίας,
στις 8 .11. 2007, 15.6.2011

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, όταν η Ελλάδα άφηνε πίσω της επτά χρόνια βαρβαρότητας. Ήταν το γέννημα της λαϊκής βούλησης και της συλλογικής απαίτησης να μην γνωρίσουν ξανά, η Ελλάδα και οι Έλληνες, τέτοια τραγωδία. Και επειδή η καταπίεση ξεκινά από τη σκέψη των ανθρώπων από εκεί θα ξεκινήσει κι η ελευθερία. Η επιλογή του ήλιου που ανατέλλει, σηματοδοτούσε και συμβόλιζε την Δημοκρατική Αναγέννηση.
Οι αρχές του ΠΑΣΟΚ, όπως διατυπώνονται στην ιδρυτική του διακήρυξη, στηρίζονται σε μία θεμελιακή βάση, ότι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί το Λαό και την Πατρίδα:
  • Να δημιουργεί μια κοινωνία, που η βαθύτατη πίστη της θα συμπληρώνεται, ως αρχή και ως στάση ζωής, στην ιστορική φράση: «η ελεύθερη ανάπτυξη κάθε ανθρώπου είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων». Και να έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο δημιουργό, κριτή και παραγωγό γνώσεων, ιδανικών και αγαθών. Και όπου θα μπορεί ο κάθε άνθρωπος να είναι ελεύθερος και συνειδητός πολίτης μιας κοινότητας και μιας χώρας αλλά και πολίτης της οικουμένης.
  • Να ολοκληρώνει τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, έτσι ώστε αφενός μεν να εγγυάται την ισορροπία, τη συμμετοχή και τη συλλογικότητα της κοινωνίας, αφετέρου δε να βρίσκει την αυθεντική σχέση με τους ανθρώπους. Εκφράζοντας παράλληλα τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την Οικολογία, το Περιβάλλον, την Ποιότητα Ζωής, τη Βιώσιμη και Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ειρήνη, την Παγκόσμια Ευθύνη κι Αλληλεγγύη.
  • Να στηρίζει την επικράτηση της αντίληψης, ότι η πολιτική του πολιτισμού δεν είναι παρά η πολιτική της ανάπτυξης, η εφαρμογή της οποίας θέτει έναν υψηλό στόχο: Να γίνει η ζωή μας καλύτερη, ανώτερη και ευγενέστερη. Να προοδεύσουμε και να προκόψουμε ατομικά και συλλογικά. Να γίνουμε ικανοί και άξιοι να χαιρόμαστε τη ζωή.
  • Να αναδεικνύει τη φύση και την ουσία του ελληνικού πατριωτισμού, της πίστης και της αγάπης προς την πατρώα γη, που είναι καθαρή και φωτεινή και ταυτίζεται με τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γλώσσα, τις παραδόσεις μας. Και δεν έχει χαρακτήρα ρατσιστικό, σοβινιστικό ή επεκτατικό. Εκφράζει ένα πνεύμα δημοκρατικό, ανθρωπιστικό και οικουμενικό και στηρίζεται σε πνευματικές και ηθικές αξίες με πανανθρώπινο κύρος και διαχρονική δύναμη, που υπαγορεύουν, ως χρέος του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, την προστασία και την προάσπιση της Ελλάδας καθώς και τον σεβασμό της πατρίδας και του εδάφους κάθε άλλου λαού.
Η ενότητα της μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης, που εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα, που ίδρυσε και οδήγησε σε μεγαλειώδη πορεία ο Ανδρέας Παπανδρέου, επανασφυρηλατείται σήμερα πάνω στις διαχρονικές ιδέες, αρχές και αξίες μας.

33 χρόνια μετά στηρίζουμε σταθερά το μόχθο του ελληνικού λαού και των μη προνομιούχων. Ενθαρρύνουμε το διάλογο της Κοινωνίας των Πολιτών και τη μετάδοση των μηνυμάτων της. 
Εγγυόμαστε την ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην υγεία για όλους καθώς και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων.

Ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αναζητούμε πάντοτε τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν στη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών μελών. Στο πολιτικοοικονομικό επίπεδο κατατείνουμε στην επιδίωξη της μετακίνησης της δομής της εξουσίας υπέρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενώ η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης ή η Κοινωνική Ευρώπη είναι ο κύριος στόχος μας.

Στηρίζω την υποψηφιότητα του Γιώργου Α. Παπανδρέου, ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γιατί διασφαλίζει και εγγυάται την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στις 12 Νοέμβρη του 2007 το «όλον» ΠΑΣΟΚ με Πρόεδρο το Γιώργο Α. Παπανδρέου αναγεννάται και επανιδρύεται. Κλείνει οριστικά τον κύκλο της διαλυτικής εσωστρέφειας, μιας ανιστόρητης μετάλλαξης και ενός ιδιότυπου καθεστωτισμού.

Όλοι εμείς, τα παιδιά της Αλλαγής, η γενιά της Αλλαγής, που γαλουχηθήκαμε από τη γενιά του 1-1-4 και του Ανένδοτου, διδαχθήκαμε από τη γενιά του Πολυτεχνείου, εμπνεόμενοι από το πολιτικό όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, στεκόμαστε Συναγωνιστές, Συνοδοιπόροι και Σύντροφοι με το Γιώργο Α. Παπανδρέου.

Για να εμπνεύσουμε ξανά στους Έλληνες το όραμα μιας κοινωνίας, όχι απλά δίκαιης αλλά ανθρώπινης, που αναγεννά το ιδανικό μιας αδελφωμένης ανθρωπότητας, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. 
Ένα ιδανικό που είναι ζωντανό στην ψυχή όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων.
Πάνω σε αυτό το όραμα καλούμαστε να χτίσουμε το μέλλον. Το μέλλον το δικό μας και της γενιάς μας. Το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Ανθρωπότητας.
Πάνω σε αυτή τη βάση οφείλουμε να αγωνιστούμε για το εφικτό.
Αυτό που θα κάνει εφικτό, ο αγώνας των νέων και των εργαζομένων, των Λαών και των Εθνών, των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. 
Και πάνω σε αυτό το εφικτό, που είναι βαθιά ριζωμένο στο όραμα, εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, μαχητές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς Κοινωνικής Προσφοράς να εμψυχώνουμε, να στηρίζουμε και να αναπτύσσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για το δημόσιο και δωρεάν παρεχόμενο αγαθό της Παιδείας, που αποτελεί αυτοτελές δικαίωμα όλων των πολιτών και προσδοκία του κάθε ανθρώπου και, που πρέπει να διασφαλίζει και την συνεχώς καλύτερη εκπαίδευση σε σχέση με την επιστήμη και την εργασία. 
Είμαστε φίλοι του ενθουσιασμού και του συναισθήματος στην πολιτική και θεωρούμε, ότι η ηθική αποτελεί τη βεβαιότητα της ουσίας της πολιτικής. 
Δρούμε και υπερασπιζόμαστε την κοινωνική πρόοδο, την εργασιακή ασφάλεια και την ασφαλιστική αναβάθμιση.
Αντιστεκόμαστε και ανατρέπουμε την αποδιάρθρωση των κοινωνικών κατακτήσεων, την απαξίωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης των λαών και την υπονόμευση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων. Υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, της κοινωνικής πλειοψηφίας και συμμετέχουμε στις οργανώσεις και στις κινητοποιήσεις τους. 
Πρεσβευτές της Ειρήνης, πρωταγωνιστούμε στις διεθνείς εξελίξεις. Θέτουμε την οικονομία στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξης του πολιτισμού της. Αγγελιοφόροι της Ελπίδας, αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα και την οραματιζόμαστε, ως τον τόπο συναδέλφωσης των Λαών. 
Αφυπνιζόμαστε και δημιουργούμε τις αναμνήσεις του μέλλοντος μας, του μέλλοντος του κόσμου.
Ενός κόσμου, όπου το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην αξιοπρέπεια, στη χαρά και στην ευτυχία είναι θεμελιώδες συστατικό μιας οικολογικής Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: