Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

1. Τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες η Ελλάδα δίνει μια δύσκολη και αμφίρροπη μάχη. Μετά την αποκάλυψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που επέφερε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να ανακόψει τον κατήφορο. Ο Πρωθυπουργός, υπερασπίστηκε την τιμή και το μέλλον της χώρας σε όλο τον κόσμο, με αξιοπρέπεια, αποφασιστικότητα και επιμονή. Το Μνημόνιο με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αν και με βαρύ τίμημα, έδωσε στην Ελλάδα την επείγουσα χρηματοδότηση και τον ελάχιστο χρόνο που είχε ανάγκη για να αποτρέψει την άμεση χρεοκοπία και την συνακόλουθη καταστροφή της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας μας.

2. Σε αυτή την πρώτη περίοδο, το κόστος της διάσωσης εκ των πραγμάτων βάρυνε εκείνους που έχουν τη μικρότερη ευθύνη για την κρίση: τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι μεγάλες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη μας αυτές οι θυσίες να πιάσουν τόπο και να έχουν χειροπιαστό αντίκρισμα, όχι μόνο στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και στο επίπεδο διαβίωσης που η χώρα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της.

3. Η κρίση μας έφερε επίσης αντιμέτωπους με την παθογένεια και τις στρεβλώσεις που από δεκαετίες ταλανίζουν τη χώρα και εμποδίζουν την ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική σε μια τροχιά αειφόρου ανάπτυξης : Το πελατειακό κράτος, η γραφειοκρατία, η προσοδοθηρία, η σπατάλη, η διαφθορά, η ανισότητα, αποτελούν μόνιμη τροχοπέδη στην πρόοδο. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Τώρα όμως έχει το καθήκον να βάλει οριστικά τέλος σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, με την εφαρμογή ενός μεγάλου, προοδευτικού και ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την καθολική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

4. Παρά τις έκτακτες συνθήκες, τους μήνες που πέρασαν η κυβέρνησή μας προώθησε αρκετές από τις προγραμματικές της επιλογές, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των καιρών. Τέτοιες επιλογές είναι, ανάμεσα σε άλλες:
-        η ψήφιση και η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος που κατανέμει πιο δίκαια τα βάρη·
-        η ριζική αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας με την ενίσχυση της περιφερειακής διοίκησης που έφερε το πρόγραμμα «Καλλικράτης»·
-        η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να εγγυάται την καταβολή συντάξεων και την πρόνοια για τις επόμενες γενιές εργαζομένων, η περιστολή της φαρμακευτικής σπατάλης και η αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων, το νέο σχολείο και η διαβούλευση για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης·
-        οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της κυβέρνησης, όπως η διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου και η λογοδοσία (πρόγραμμα «Διαύγεια»), η αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών, η απαγόρευση των προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημοσίου.
5. Υπάρχουν ωστόσο και πολλά προβλήματα, άλλα παλιά και άλλα καινούργια, που γεννά η κρίση:
-        Πριν απ' όλα, υπάρχουν ανοικτά κοινωνικά μέτωπα, όπως αυτό των απολύσεων και της μακροχρόνιας ανεργίας, της μείωσης του εισοδήματος και της απειλής του κοινωνικού αποκλεισμού για τα πιο αδύναμα στρώματα.  Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τα καταφέρνουν. Νέοι που αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον. Συμπολίτες μας που χάνουν τη δουλειά τους  σε μεγάλη ηλικία και αισθάνονται ανήμποροι να κάνουν μια νέα αρχή. Ηλικιωμένοι αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας. 
-        Υπάρχουν επίσης ανοικτά μέτωπα στην οικονομία. Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, αλλά και αντιαναπτυξιακή συμπεριφορά από επιχειρηματίες που δεν επενδύουν ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, δεν διεκδικούν το καλύτερο και απλώς εμμένουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών
-        Ακόμη, υπάρχουν ανοικτά μέτωπα στη λειτουργία του κράτους και του υπερτροφικού δημόσιου τομέα, με υπηρεσίες που αδυνατούν να προσφέρουν στους πολίτες αυτά που δικαίως απαιτούν.  Γραφειοκρατικές δομές δεκαετιών, πολυνομία και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, καθυστερήσεις αλλά και νοοτροπίες και συμπεριφορές που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες.
-        Τέλος υπάρχει η τάση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την προκλητική συμπεριφορά ή τον προκλητικό πλουτισμό μελών του πολιτικού προσωπικού (στον απόηχο και των σκανδάλων της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης), προκαλούν οργή, απογοήτευση, δυσπιστία και έναν γενικευμένο πολιτικό κυνισμό που οδηγεί πολλούς απογοητευμένους συμπολίτες μας στην αποχή από τα κοινά, μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική.
6. Σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, το ΠΑΣΟΚ καλείται σήμερα να πετύχει ταυτόχρονα δύο στόχους: Από τη μια πλευρά να προωθήσει επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση, και από την άλλη να εκφράσει πολιτικά εκείνους που πλήττονται περισσότερο - τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Από την άποψη αυτή, γίνεται αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καλείται μόνο να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος, αλλά να αλλάξει ριζικά την χώρα. Οι αξίες, η ταυτότητα και το πρόγραμμά μας δεν τελούν σε αναστολή λόγω της κρίσης, αντίθετα θα πρέπει να σφραγίσουν την έξοδο από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ θα βάλει την ψυχή του για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου και θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου, με πυξίδα το πρόγραμμα, τις ιδέες και την προοδευτική του ταυτότητα. Η άλλη Ελλάδα που επαγγελθήκαμε, σήμερα είναι εφικτή και αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελεί πόλο παραγωγής πολιτικής, δύναμη ανανέωσης του πολιτικού συστήματος και παράγοντα ευθύνης, αγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και αισιοδοξίας.

7. Έστω κι αν καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, αλλά και την ευθύνη, να προχωρήσουμε στην καθολική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την ανάπτυξη και να είναι σε θέση να προσφέρει βιώσιμη ευημερία στους πολίτες. Τώρα χρειάζεται να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Χρειαζόμαστε επανεκκίνηση στην οικονομία και στην εργασία, στην παιδεία και στην υγεία, στη δικαιοσύνη, το κράτος και τους θεσμούς, σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα να ξαναπάρει μπρος. Η χώρα μας να αλλάξει, να αποκτήσει το κύρος που της αξίζει, να προχωρήσει μπροστά.

8. Βασικές παράμετροι της επανεκκίνησης που επιδιώκουμε, είναι:
-        η συμμετοχή όλων των ομάδων του πληθυσμού στο κόστος της διάσωσης της οικονομίας μας, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ισότητας και καθολικής συμμετοχής στην προσπάθεια της χώρας·
-        η προώθηση αναπτυξιακών μέτρων που θα επιτρέψουν την αναθέρμανση της οικονομίας και την παραγωγή νέου εθνικού πλούτου·
-        ο «κοινωνικός μισθός» προς τους εργαζόμενους, με τη μορφή ποιοτικών παροχών του κοινωνικού κράτους προς τους εργαζόμενους, ιδίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας·
-        η λήψη μέτρων για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία όσων βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης ή φτώχειας·
-        η παραδειγματική τιμωρία όσων καταχρώνται τον δημόσιο πλούτο, με φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή, διασπάθιση ή σπατάλη του δημοσίου χρήματος· και
-        η αναγνώριση και η απόδοση πολιτικών ευθυνών σε όσους ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η χώρα.

9. Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστά σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Επιδιώκουμε τη συστράτευση με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, σε μια μεγάλη εθνική προοδευτική συμπαράταξη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δημιουργικό κύμα, που θα σαρώσει την καθυστέρηση. Αλλά και ένα μεγάλο κίνημα αποφασισμένων πολιτών, που με συστηματική δουλειά, σε κάθε χώρο και βήμα προς βήμα, θα απαιτήσουν και θα εγγυηθούν ότι η χώρα μας θα γίνει καλύτερη στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας που έχουμε μπροστά μας.

10. Στο επίκεντρο της συμπαράταξής μας, βρίσκεται ο πολίτης και οι ανάγκες του. Δίνουμε τον αγώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας μαζί με τους πολίτες, βρισκόμαστε στις ίδιες γραμμές - όχι απέναντι. Θέλουμε να αναδιατυπώσουμε τη σχέση των πολιτών με την πολιτική, να ανανεώσουμε τη δυναμική της δημοκρατίας μας με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των πολιτών.  Ιδιαίτερο ρόλο έχει η νέα γενιά, που δικαιούται να συνδιαμορφώσει το αύριο της. Επίσης, καίρια συμβολή σε αυτή την συμπαράταξη πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακατάλυτους, ιστορικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κόσμος της εργασίας είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος στην προσπάθεια να σώσουμε την οικονομία και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της βιώσιμης ευημερίας για τη χώρα και τους εργαζόμενους.

11. Με τις παραπάνω σκέψεις, το Πολιτικό Συμβούλιο εισηγείται στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος την σύγκληση της κορυφαίας διαδικασίας της  Εθνικής Συνδιάσκεψης στις 3 Σεπτεμβρίου 2011, με κύριο στόχο να διαμορφώσουμε το Πρόγραμμα Επανεκκίνησης στην οικονομία, την κοινωνία και το κράτος. Δεν επιδιώκουμε μια πανηγυρική στιγμή, αλλά μια ουσιώδη συλλογική διαδικασία πολιτικού διαλόγου, αντιπαράθεσης και σύνθεσης απόψεων, που θα εξελιχθεί τους επόμενους έξι μήνες και θα διαπεράσει ολόκληρη την οργάνωσή μας. Μέσα από τη συνδιάσκεψή μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και πάλι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση, να σταθμίσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προτείνουμε με ειλικρίνεια και ενάργεια το συνολικό σχέδιό μας για τη χώρα και για τα χρόνια που έρχονται, δίνοντας ελπίδα, σιγουριά και προοπτική στους πολίτες.

12. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματός μας, κάθε ενεργό πολίτη, σε έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα σφραγίσει το μέλλον της χώρας και της προοδευτικής παράταξης.


Ο διάλογος μέχρι τη Συνδιάσκεψη:  Οι 5 μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες
________________________________________________________________


1. Το κράτος και η δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη.

Ενδεικτικά θέματα:
-        Αξιοποιώντας το κεκτημένο του «Καλλικράτη», δημιουργούμε ένα επιτελικό κράτος, όπως είναι οι Μονάδες που θα δημιουργηθούν στο κεντρικό κράτος
-        Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο
-        Ηλεκτρονικά ΚΕΠ
-        Κάρτα Πολίτη για τις συναλλαγές με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες
-        Κατάργηση και ένταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στις Δασικές Υπηρεσίες
-        Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
-        Επέκταση όλων των ηλεκτρονικών Φορολογικών Υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς καθιέρωση της κάρτα καταγραφής αποδείξεων, για να μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

2. Ανάπτυξη, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μέσα από την επένδυση σε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα - παιδεία, έρευνα, καινοτομία, ανθρώπινο δυναμικό - αλλά και με συστηματική δουλειά στην Περιφέρεια.

Ενδεικτικά θέματα:
-        Η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, ένας νέος επενδυτικός νόμος για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η καταπολέμηση της ακρίβειας.
-        Το άνοιγμα των λοιπών κλειστών επαγγελμάτων, για να μειωθεί το κόστος, αλλά και για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών και να ανοιχτούν θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους.
-        Οι πράσινες επενδύσεις, πιλοτικά έργα και η εφαρμογή ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την προώθηση της εξωστρέφειας.
-        Ηλεκτρονικές προμήθειες, για να χτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά.
-        Απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
-        Ψηφιακό σχολείο για την πρόσβαση όλων των παιδιών στη γνώση, αλλά και αλλαγή μιας αντίληψης στο σχολείο, που ήταν απλώς η αποστήθιση, η οποία δεν χρειάζεται πια.
-        Δια βίου εκπαίδευση για όλους.
-        Μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
-        Αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως είναι το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά με διαφάνεια, με βάση όρους που εμείς θα ορίσουμε και που θα αλλάξουν το τοπίο στην Αττική και όχι μόνο.
-        Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, και για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την ορθολογική εκμετάλλευση αυτής της περιουσίας.
-        Πλήρης αλλαγή του πλαισίου, μέσα στο οποίο λειτουργεί η ελληνική γεωργία, με αλλαγές και στο Συνεταιριστικό Κίνημα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα προωθούμε για την αναπτυξιακή μας πορεία.



3. Κοινωνία της συμμετοχής, της ευνομίας και της δικαιοσύνης. Η εφαρμογή των κανόνων, που είναι βασικός όρος για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την ευρύτερη συναίνεση του Ελληνικού λαού στις μεγάλες αλλαγές που γίνονται.

Ενδεικτικά θέματα:
-        Ο εκλογικός νόμος, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των  κομμάτων, η πρωτοβουλία διαβούλευσης για μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση, η εφαρμογή μέτρων επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, που έχουν ψηφιστεί, η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, στα όρια βεβαίως του σημερινού Συντάγματος, ώστε το πολιτικό σύστημα να μην κάνει καταχρήσεις και να δίνει το πρώτο παράδειγμα στην τήρηση των νόμων.
-        Αλλαγή διαδικασίας υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες».
-        Ενίσχυση των πρωτοβουλιών ανοιχτής συμμετοχικής διακυβέρνησης.
-        Εφαρμογή νέου φορολογικού συστήματος, που εγγυάται ίση  μεταχείριση, δικαιότερη κατανομή βαρών και περισσότερη διαφάνεια.
-        Εξυγίανση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας τους, τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αλλά και τις καθαρές πια σχέσεις Πολιτείας, ιδιωτών και Μέσων Ενημέρωσης.
-        Φοροδιαφυγή: υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου, με πλήρη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου και με στοχευμένες πρωτοβουλίες.

4. Το κοινωνικό κράτος, που σήμερα είναι σπάταλο αλλά και αναποτελεσματικό.

Ενδεικτικά θέματα:
-        Πλήρης εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, ώστε να διαφυλάξουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
-        Ένταξη μονάδων ΙΚΑ στο ΕΣΥ.
-        Μηχανογράφηση, διπλογραφικό σε όλα τα Νοσοκομεία - εκεί όπου χάνονται σήμερα τεράστια ποσά από τον Έλληνα φορολογούμενο.
-        Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Πρωτοβουλίες των νέων και όχι μόνο. Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και άλλες.
-        Ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού για να πάψει η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

5. Δίνουμε ξανά ισχυρή φωνή στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά θέματα:
-        Η επίλυση του Κυπριακού.
-        Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.
-        Η συνέχιση της πολιτικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
-        Η Ελλάδα, πρωταγωνίστρια στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.
-        Πολιτικές σύγκλισης και νέο σύμφωνο ανάπτυξης και συνοχής στην Ένωση.
-        Θωράκιση και προστασία του Ευρώ και Ευρω-ομόλογο.

6.    Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και η προοπτική της Σοσιαλδημοκρατίας
-        Το ΠΑΣΟΚ ως πόλος παραγωγής πολιτικής, δύναμη ανανέωσης του πολιτικού
       συστήματος και παράγοντας ευθύνης, αγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και αισιοδοξίας.
http://www.pasok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: