Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ:«Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»

Η διαφύλαξη της γλωσσικής μας κληρονομιάς αποτελεί «μέγιστον μέλημα», επειδή η γλώσσα μας, ο ισχυρότερος συνδετικός ιστός των παραδόσεων και του πολιτισμού μας, συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της ιστορικής και εθνικής μας συνείδησης. Οι ρίζες της γλώσσας μας, όπως και η ιδέα της ελευθερίας σηματοδοτούν την εθνική μας ταυτότητα. Μόνο μέσω της γλώσσας επιτυγχάνεται η ουσιαστική μύηση στον ιδεολογικό πλούτο της ελληνικής γραμματείας, του ελληνοκεντρικού ανθρωπισμού, της κοινής μήτρας των αξιών και ιδεών, που διαμόρφωσαν τις κοινωνίες και τα έθνη του κόσμου μας. 
Η ολοκληρωμένη γνώση της γλώσσας μας, προϋποθέτει την συνειδητοποίηση των άρρηκτων σχέσεων ανάμεσα στις παλαιότερες μορφές της και στην σημερινή. Δεν αρκεί η ποσοτική ενίσχυση της γλωσσικής παιδείας.
Αναγκαία είναι η ποιοτική αναβάθμιση του γλωσσικού μαθήματος, για την οποία προαπαιτούμενα είναι δύο: η ελκυστική και αποδοτική διδασκαλία και τα κατάλληλα για το σκοπό αυτό, καλογραμμένα διδακτικά βιβλία. 
Η ελληνική γλώσσα συνιστά φορέα θεμελιωδών γραμματειακών ειδών και διαχρονικών αξιών. Με αυτήν οι ηθικές, κοινωνικές και πολιτικές ιδέες, διαμορφώθηκαν με επίκεντρο τον Άνθρωπο. 
http://thouli.blogspot.com/2012/02/unesco.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: