Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΟΥΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΆΛΛΗ ΆΠΟΨΗ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΚΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

Ημ.Δημοσίευσης:13/05/20112:00    
  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΘΟΥΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΑΛΕΚΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

                                                                                        

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Χατζηκώστα, αρχή της πολιτικής και κατ’ επέκταση της διακυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός δημιουργικού και ρεαλιστικού παρόντος με όρους μέλλοντος. Η διασφάλιση της «βιώσιμης», της «αειφόρου», της «πράσινης» ανάπτυξης, δηλαδή της ανάπτυξης που πραγματώνει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, επιβάλλει μια σκόπιμη και συνειδητή ριζική αλλαγή στις ιεραρχήσεις, στις αξίες και στα πρότυπα του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης.  Απαιτεί και προϋποθέτει αλλαγές από τον τρόπο σκέψης, την καταναλωτική στάση και τη συμπεριφορά έως την πρόληψη και την πρόβλεψη του οικολογικού- πολιτισμικού-περιβαλλοντικού- δημοκρατικού- εκπαιδευτικού-κοινωνικού ισοζυγίου στο κόστος  των επενδύσεων, των έργων, των προϊόντων και των υπηρεσιών. Γιατί οι στόχοι και το περιεχόμενο της ανάπτυξης δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν, δεν εξαντλούνται μόνο στα οικονομικά μεγέθη.
Χρειάζεται λοιπόν να σκεφτούμε, να καταμερίσουμε και να σχεδιάσουμε,  να συμβάλλουμε δημιουργικά και ν’ απαντήσουμε θετικά, για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες οι πολίτες της Ημαθίας πού θα ζουν, πώς θα ζουν, τί θα παράγουν και τί θα καταναλώνουν. Ποιοί θα είναι οι φυσικοί και πολιτισμικοί πόροι της ζωής μας, ποιές θα είναι οι συνθήκες της ζωής μας, ποιό θα είναι το μοντέλο της κοινωνικής και οικονομικής μας οργάνωσης, ποιά και πώς θα είναι η ταυτότητα μας, ποιό και πώς θα είναι το φυσικό και αισθητικό κάλλος των αστικών και αγροτικών περιοχών μας, η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των πόλεων και των οικισμών μας. 
Στο πλαίσιο αυτό, δημόσια διατυπωμένη από το 2007 και αταλάντευτη θέση μου είναι η μετάθεση χωροθέτησης του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Συγκροτήματος Παραγωγής Ενέργειας Νομού Ημαθίας» από την θέση «12» σε άλλη θέση στον Νομό Ημαθίας. Γιατί η Ημαθία είναι γεωγραφικά, γεωφυσικά και πολιτισμικά ένας προνομιούχος νομός της Κεντρικής Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, της Ελλάδας. Η Ημαθία έχει όλες τις δυνατότητες να εξαντλήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τον ευρωπαϊκό καταμερισμό(αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, εξαγωγές - περιοχή της ιστορίας και του πολιτισμού-ενέργεια-τουρισμός) και από τη σημαντική και συμβολική- Αιγές(Βεργίνα)-Μ. Αλέξανδρος- θέση της στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον Κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ;
ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Οι συνενώσεις των σχολικών μονάδων είναι μια διαρκής και ουσιαστική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο βασικός πυρήνας της οποίας συγκροτείται προς την αναβάθμιση της ποιότητας της παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας του μαθητή. Οι σύγχρονες ανάγκες της ζωής και της κοινωνίας απαιτούν το συνεχή εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα καταρτίζονται ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας και θα βασίζονται στις αρχές της ανθρωπιστικής παιδείας και στις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» διαμορφώνει νέες προϋποθέσεις για τη διδασκαλία αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ισχυρά, μεγάλα και αυτοτελή σχολεία μετατρέποντας την ποσότητα σε ποιότητα εκπαίδευσης για όλους. Φυσικά και κάθε απόφαση θα πρέπει να παίρνει υπ’ όψιν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και να έχει τη τοπική κοινωνική συναίνεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ. ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ;
ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το πόρισμα της επιτροπής που συγκρότησε το Υπουργείο Υγείας για το Χάρτη Υγείας της χώρας με πρόεδρο τον κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο είναι γνωμοδοτικό. Στο Νομό Ημαθίας δε μπορεί να υπάρξει ούτε υποβάθμιση, ούτε κατάργηση κανενός νοσοκομείου, του κέντρου υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων, η διευθέτηση της διοικητικής συλλειτουργίας  των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας με ενιαίο οργανισμό, ενιαία διοίκηση, ενιαίες υποδομές και ενιαίο προσωπικό, επαρκώς αντιμετωπίζει το ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο στο άμεσο μέλλον ο Νομός Ημαθίας μπορεί να στοχεύει σε ένα κεντρικό, αυτόνομο και πλήρες Γενικό Νοσοκομείο στη Βέροια, μετά την προγραμματισμένη επέκτασή του. Και σε ένα δεύτερο συγκρότημα, που είναι το πλήρως ανακαινισμένο Νοσοκομείο της Νάουσας, με όλες τις βασικές ειδικότητες και υποδομές και επιπρόσθετα με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης δημόσιου χαρακτήρα με περιφερειακή εμβέλεια, το οποίο θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην ανάπτυξη της Νάουσας, όσο και της Ημαθίας. Κύριε Χατζηκώστα, συμπαρατάσσομαι με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και στηρίζω την εισήγηση-πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Γ. Ν. Ν. Βέροιας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ;
ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» σημαίνει ανάληψη αυξημένων αρμοδιοτήτων και ευθυνών σε κάθε τόπο, σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια. Σημαίνει ότι ο κάθε τόπος πρέπει να δουλέψει, πρέπει να συνεργαστούν τοπικοί φορείς και πολίτες, να γίνει σχεδιασμός, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν έργα. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, που υπάρχουν, οι Δήμαρχοι της Ημαθίας προσπαθούν να ανταποκρίνονται στα καθημερινά προβλήματα ενώ παράλληλα χαράζουν την αναπτυξιακή πολιτική και προετοιμάζουν την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ. Κι αυτή είναι μια προσπάθεια που απαιτεί τη συμμετοχή και την αρωγή όλων μας, σοβαρά, αποφασιστικά και, βέβαια, με δημιουργικό πνεύμα. Και σε αυτό θα κριθούν και οι δημοτικές αρχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΘΑ ΠΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ;
ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογών. Η χώρα έχει ανάγκη από την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών που χρειάζονται για την έξοδό μας από την κρίση. Από μία πολλαπλή και κομβική κρίση. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήραν εκείνες τις αποφάσεις, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, προκειμένου να εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό όχι μόνο την έξοδό μας από αυτή την κρίση, αλλά και μια βιώσιμη οικονομία, μια βιώσιμη ανάπτυξη σε μια Ελλάδα Δίκαιη, σε μια Ελλάδα αυτάρκη.
 

Υ.Γ. Οι απαντήσεις στο πρώτο και στο τρίτο ερώτημά σας, κύριε Χατζηκώστα, αποτελούν και τις τοποθετήσεις-προτάσεις μου, τις οποίες και κατέθεσα, την 8 Απριλίου 2011, στην κοινή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τους Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Έξαρχο με τους αρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, εκπροσώπους της Περιφέρειας, τους Γραμματείς των Π.Ε. και Ν.Ε., για την καταγραφή και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, που θα μας οδηγήσουν στην σύνταξη της «Αναπτυξιακής Χάρτας» για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με κριτήριο την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής._

naousanews

paraplanitikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: