Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ - ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Την έκπληξη έκανε ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως θα θέσει σε δημοψή- φισμα τη νέα δα- νειακή σύμβαση, που θα προκύψει από την απόφαση για τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας. Ο πρωθυ- πουργός παράλληλα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη. Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ψήφο εμπιστοσύνης για την έγκριση του Οδικού Χάρτη, όπως ονόμασε τα νέα μέτρα και το νέο σχέδιο που θα χρειαστεί να επιβάλλει η κυβέρνηση.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση που θα προκύψει από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και σε εκλογές αν εν τέλει δεν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό.
Αν και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση για θέτει η δεδηλωμένη και προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία εν τούτοις το δημοψήφισμα από τη μια και η προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης για τα νέα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν αστάθεια και νέο κύκλο εκλογολογίας και σεναρίων.
Ο πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο θέτει τους πολίτες μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα, "σωτηρία" η "χρεοκοπία" και επιχειρεί να οδηγήσει τα κόμματα σε ντε-φάκτο συναίνεση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Προσπαθεί να δεσμεύσει απριόρι την αντιπολίτευση ώστε αν τελικά υπό το φόβο της πτώχευσης στηρίξει το ναι να εξασφαλίσει συνευθύνη για τη συνέχεια.

ΠΗΓΗ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ IN

Δεν υπάρχουν σχόλια: