Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

F. ALLGEMEINE ZEITUNG: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ»

Ασυνήθιστη άσκηση ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού
«Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού αποτελούν για τους Έλληνες πολιτικούς μία ασυνήθιστη άσκηση» αναφέρεται σε ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται:
«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Έλληνες διεξήγαγαν για τελευταία φορά διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού- περίπου δύο δεκαετίες. Τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και οι αρχές του ’90 έχει καταχωρηθεί στις μνήμες των Ελλήνων ως μία περίοδος αστάθειας, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο του 1990».
Ως αιτία το ρεπορτάζ αναφέρει «τον εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου» και με βάση τον οποίο «ακόμη και μία ξεκάθαρη νίκη κόμματος δεν επαρκούσε για την κυβερνητική πλειοψηφία, με συνέπεια μία περίοδο συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων».
«“Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί συνδέονται στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας με μεγάλες πολιτικές κρίσεις”, διαπιστώνει ο ερευνητής Γιάννης Μαυρής. Ο λόγος είναι τα συνήθη “κόλπα” τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας με τον εκλογικό νόμο. Όποιος ήταν στην εξουσία προσπαθούσε να “κόψει και να ράψει” τον εκλογικό νόμο στα μέτρα του και στις ανάγκες του και να καταστήσει αδύνατη για την αντιπολίτευση τη δυνατότητα να κυβερνήσει».
Στο μεταξύ, επισημαίνει το άρθρο, τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται τόσο χαμηλά στις προτιμήσεις των εκλογέων, ώστε ακόμη και ο ισχύων εκλογικός νόμος, που ευνοεί το πρώτο κόμμα, δε μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας,.
«Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Kapa Research, μόνο τέσσερις προσωπικότητες της δημόσιας ζωής εκτιμώνται θετικά από την πλειοψηφία των συμπατριωτών τους», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ. «Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται ως πρώτος στη λίστα ο Φώτης Κουβέλης, αρχηγός του κόμματος Δημοκρατική Αριστερά. Ακόμη και Έλληνες που δε θα ψήφιζαν το κόμμα του, τον χαρακτηρίζουν ως αξιόπιστο, χαρακτηρισμός, που αποτελεί κομπλιμέντο για Έλληνα πολιτικό στην Ελλάδα του 2011…Στις θέσεις δύο και τρία ακολουθούν ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, οι οποίοι όμως δε θα μπορούσαν να αναλάβουν τον πρωθυπουργικό θώκο».
Θετικά έχει αξιολογηθεί, στην τέταρτη θέση, και η πολιτικός του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, τονίζοντας ωστόσο ότι «η συνταγή επιτυχίας της το τελευταίο διάστημα είναι οι επιθέσεις κατά της Γερμανίας και των Γερμανών». Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε πρόσφατη «διασκεδαστική συνέντευξη» της κας Κανέλη στο γερμανικό περιοδικό Stern, στην οποία, όπως σημειώνει, «έκανε λόγο για σχέδιο των Γερμανών για δημιουργία τέταρτου ράιχ: “Κατακτάτε τις χώρες όχι πια με τεθωρακισμένα και αεροπλάνα, αλλά με το νόμισμά σας”. Tέτοια λόγια έχουν βέβαια ακουστεί συχνά, αλλά πάντως όχι από τον δεύτερο δημοφιλέστερο πολιτικό μιας χώρας της Ε.Ε. (με την εξαίρεση του Μπερλουσκόνι)» τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, τέτοιες απόψεις δε συμμερίζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων», αναφέρει το άρθρο και σημειώνει: «Μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών έχει πολύ λογικές απόψεις. Όμως οι συγκεκριμένοι φαίνεται ότι δεν επιδιώκουν την πολιτική καριέρα». 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: