Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

HOUSE OF WINE.gr ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ

Εκλεκτό λευκό που δικαιολογημένα είναι τόσο αγαπητό στο Ελληνικό κοινό. Ο ποιοτικός Ροδίτης καλλιεργείται προσεκτικά σε μεγάλο υψόμετρο και πολύ καλό terroir, γι' αυτό και δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Η προσθήκη του Sauvignon Blanc απογειώνει το χαρμάνι και δίνει ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες γευστικών συνδυασμών αλλά και απόλαυσης.
 
Σχετικά με το House of Wine


ΕίδοςΟίνος
ΠαραγωγόςΚυρ Γιάννης (Κτήμα)
Περιγραφή ΠαραγωγούH Σαμαρόπετρα είναι ένα κρασί με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα. Στη μύτη είναι πολύπλοκο, με αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου πάνω σε φόντο μάνγκο και πυξαριού. Το στόμα, φρέσκο, νευρικό και κομψό, στη συνέχεια εξισορροπείται από μια στρογγυλή λιπαρότητα. Ο «απόηχος» της γευστικής δοκιμής είναι μία αισθητή φρουτώδης αρωματική επιστροφή. Η διάρκεια της επίγευσης υποστηρίζει τις γεύσεις των ζυμαρικών και των θαλασσινών χωρίς να τις υπερκαλύπτει. 
Αμπελώνας
Η Σαμαρόπετρα παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε ορεινούς αμπελώνες του Αγίου Παντελεήμονα με στρεμματική απόδοση 600-800 κιλά. Το υψόμετρο (600 μ.) και τα αμμώδη εδάφη των αμπελώνων συμβάλλουν στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Επιπλέον, οι τέσσερις λίμνες της περιοχής δημιουργούν ένα ήπιο μικροκλίμα, ιδανικό για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. 
Πιο συγκεκριμένα η καλλιέργειά του Ροδίτη γίνεται σε αμπελοτεμάχια δύο διαφορετικών τύπων. Ο πρώτος, με υψηλό βλαστικό τείχος και δυνατότητα στάγδην άρδευσης, δίνει σταφύλια με έντονα αρώματα, καλή τεχνολογική ωρίμανση και ισορροπία μεταξύ αλκοόλης και οξύτητας. Ο δεύτερος, με χαμηλό βλαστικό τείχος, μικρή απόσταση μεταξύ του εδάφους και των βραχιόνων του πρέμνου και χωρίς δίκτυο στάγδην άρδευσης, δίνει χαμηλά φορτία σταδιακής και όψιμης ωρίμανσης, τα οποία χαρακτηρίζονται από οξυδερκή οξύτητα και όγκο στόματος ικανό να δώσει λευκά κρασιά παλαίωσης. 
Οινοποίηση
Η οινοποίηση βασίζεται στην προζυμωτική εκχύλιση ολόκληρης της ποσότητας του Sauvignon Blanc και μέρους του Ροδίτη. Για το σκοπό αυτό επιλέγονται τα σταφύλια με το πλουσιότερο δυναμικό αρωμάτων και κυρίως αυτά που προέρχονται από αρδευόμενα αμπελοτεμάχια, ώστε να ευνοηθεί το πέρασμα όσο το δυνατόν περισσότερων πρόδρομων αρωματικών ενώσεων από το φλοιό της ράγας στο γλεύκος. Η ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία 16-18°C και λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με εξαίρεση το 10% της συνολικής ποσότητας του Ροδίτη, το οποίο ζυμώνει σε καινούργια δρύινα βαρέλια στους 20°C. Το τελευταίο μέρος της οινοποίησης περιλαμβάνει batonnage σε ελαφριές οινολάσπες με τη βοήθεια ενζύμων, διαδικασία που καθορίζει τον τελικό λιπαρό χαρακτήρα του κρασιού. 
Ταυτότητα Οίνου
Τύπος: Λευκός Ξηρός 
Κατηγορία: Τοπικός Φλώρινας 
Προέλευση: Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στη Σαμαρόπετρα και αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας. 
Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης 65% και Sauvignon Blanc 35% 
Ωρίμανση: Οι οίνοι βάσης εξελίσσονται για 1,5 μήνα, με την διαδικασία των αναδεύσεων σε ελαφριές οινολάσπες. 
Δυνατότητα παλαίωσης: 2 έτη 
Συνδυασμός με φαγητό: Πληθωρικό, ευκολόπιοτο και απολαυστικό με σαλάτες και θαλασσινά, αλλά και ως απεριτίφ.
ΧρώμαΛευκός
Διεθνής Ποικιλία Sauvignon Blanc  
Ελληνική Ποικιλία Ροδίτης  
Κατηγορία ΠοιότηταςTοπικός Οίνος Φλώρινας
Χρονιά2010
Χώρα ΠροέλευσηςΕλλάδα
ΠεριοχήΑμύνταιο
Volume750ml
ΞηρότηταΞηρός
ΚατάστασηΉπιος
Abv13%
Πότε να το πιείτεΠιείτε το τώρα
Συνοδεύει εξαιρετικάΘαλασσινά τηγανητά, Πλατώ τυριών, Ριζότο με θαλασσινά
Ταιριάζει μεΡιζότο, Τυρί Blue Cheese, Τυρί Μαλακό Κίτρινο Ελαφρύ, Τυρί Μαλακό Κίτρινο Έντονο/Αλμυρό, Τυρί Μαλακό Λευκό Φρέσκο, Τυρί Μαλακό Λευκό Ωριμο/Αλμυρό, Τυρί Σκληρό Κίτρινο Λιπαρό, Τυρί Σκληρό Κίτρινο Έντονο/Αλμυρό, Τυρί Σκληρό Λευκό Ελαφρύ, Τυρί Σκληρό Λευκό Έντονο/Αλμυρό, Ψάρι Τηγανητό
Διακρίσεις2009
Σαμαρόπετρα 2008 
Decanter World Wine Awards Bronze 

2006 
Σαμαρόπετρα 2005 
Decanter World Wine Awards Bronze 

2005 
Σαμαρόπετρα 2004 
Decanter World Wine Awards Bronze

Δεν υπάρχουν σχόλια: