Την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου το πρωί επισκέφθηκε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ο κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου από το Πολυδένδρι Ημαθίας, παρουσία και του Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας κ. Παπαχρήστου. Ο κ. Παπαϊωάννου παρέδωσε στο Σεβασμιώτατο έναν από τους τέσσερις μεταλλικούς σταυρούς που είχε τοποθετήσει σε δένδρα στα σημεία του ορίζοντα ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά το πέρασμά του από το Πολυδένδρι το έτος 1775.
Τον σταυρό ανακάλυψε ο κ. Παπαϊωάννου το Νοέμβριο του 2011 επάνω σε μεγάλο κούτσουρο που έκαιγε μέσα στο τζάκι του.
Η παράδοση για το πέρασμα του αγίου Κοσμά από το Πολυδένδρι.
Γύρω στα 1775 στην περιοχή των Πιερίων υπήρχε επάρατος λοιμός θανατηφόρου μεταδοτικής ασθένειας, πανούκλας ή γρίππης, ή οποία αφάνισε πολλά χωριά γιατί πέθαιναν όλοι οι κάτοικοι τους.
Τότε οι προύχοντες του χωριού άνωθεν φωτισθέντες προσκάλεσαν τον Άγιο να έλθει και να κάνει λιτανεία στο χωριό για ν' αποφύγουν τον κίνδυνο της λοιμώδους ασθένειας. Ο Άγιος Κοσμάς ευχαρίστησε τους προύχοντες για το κάλεσμα, ήλθε στο χωριό και στον Άγ. Αθανάσιο ετέλεσε ολονύκτια αγρυπνία με συμμετοχή όλων των κατοίκων. Στη συνέχεια σταύρωσε το χωριό σε τέσσερα σημεία, Α, Δ, Β, καί Ν, με σιδερένιους σταυρούς που τοποθετήθηκαν στην περίμετρο του χωριού σταυροειδώς στα κατωτέρω σημεία:
Ένας Σταυρός ετέθη στον μεγάλο δένδρο κοντά στα σπίτια των Χορμοβαίων και γι' αυτό εκεί η τοποθεσία ονομάζεται ακόμα "Σταυρός". Ο δεύτερος Σταυρός τοποθετήθηκε στον μεγάλο δένδρο της βελανιδιάς στον περίβολο της Εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, το όποιο δεν υπάρχει τώρα γιατί κόπηκε την δεκαετία του 1980. Ο τρίτος Σταυρός τοποθετήθηκε στην τοποθεσία "Πίσω στ' αλώνια" κάτω από μία πέτρινη πλάκα, όπου σήμερα είναι το χωράφι του Θωμά Αθανασίου Δούλαλα, και ο τέταρτος Σταυρός ετέθη στην υπεραιωνόβια σήμερα βελανιδιά, το δέντρο πού υπάρχει ακόμη μέσα στο κοιμητήρι σαν αψευδής μάρτυρας του θαυμαστού γεγονότος. Τότε φυσικά ήταν μικρό δέντρο.
Έτσι υστέρα από την ανωτέρω θεάρεστη πράξη, όλοι οι κάτοικοι του χωριού ξεπέρασαν το θανατηφόρο λοιμό χωρίς να ματώσει η μύτη τους και βγήκαν σώοι και αβλαβείς από το μεγάλο κακό. Ενώ άλλα χωριά τής περιοχής που δεν έπραξαν το ίδιο ερήμωσαν και δέν υπάρχουν πλέον, όπως η Ψιλοκόνιτσα, ή Παλιογκορτσιά, η Παλιόχωρα στον Άγιο Κωνσταντίνο, η Γκιόνη της Βόσοβας, το Ιτέβο της Μπόστιανης κ.α. Λέγεται ότι όταν ο Άγιος Κοσμάς έφυγε από το χωριό, ευχαρίστησε, ευλόγησε, κι αποχαιρέτησε τους κατοίκους και τους βεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να πάθουν τίποτε ούτε από την επάρατη λοιμώδη θανατηφόρο ασθένεια, ούτε και από άλλη τέτοια. "Η πίστη σας" τους είπε "σάς έσωσε".
"Είστε ευλογημένοι" τους είπε "όσοι ζείτε στα βουνά και κυρίως εσείς που βρίσκεστε στην ποδιά από τον Όλυμπο".
Μακάρι στον τόπο αυτό που κήρυξε ο Πατρο-Κοσμάς και έσωσε από την καταστροφή το χωριό μας να τιμάται στις 24 Αυγούστου κάθε χρόνο η μνήμη του, για να δείξουμε έτσι την ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο.
Στο μεγάλο αυτό δέντρο, τα κορίτσια του χωριού, μέχρι και την δεκαετία 1960-1970, έκαμναν κούνια, και το σκοινί της κούνιας ακουμπούσε στην μία άκρη του σταυρού, που φαινόταν. Βάλαμε την κυρία Ευρυδίκη Πέτρου-Μπάτσιου και μας σχεδίασε πώς φαινόταν τότε ο σταυρός.
Τελευταία, ο Δέντρος ξεράθηκε και κόψαν τα κλαδιά για να μην προκληθεί ζημία. Τα ξύλα πουλήθηκαν στον κ. Δημήτριο Παπαϊωάννου, και εφέτος περί τις 25 Νοεμβρίου, ο κ. Τάκης βρήκε στα αποκαΐδια του τζακιού του τον Σταυρό του Αγίου Κοσμά.
Δίπλα στον Δέντρο το 1994 οι χωριανοί έχτισαν νέο κοιμητηριακό ναό, τον οποίο εγκαινίασε ο Δεσπότης μας, στις 2 Μαίου 1995. Ήδη είχαμε βγάλει και βιβλίο για το κτίσιμο του Ναού, του μακαρίτη του πατέρα μας Νικολάου Μπατσαρά ή Αγγελή. Στο βιβλίο προφτάσαμε και βάλαμε φωτογραφίες με τον δέντρο ζωντανό.
Το δένδρο όπως ήταν δίπλα στο παρεκκλήσιο αγίου Αθανασίου στο Πολυδένδρι
Ο κορμός του δένδρου που τοποθέτησε ο ΠατροΚοσμάς το σταυρό από κοντά
Το δένδρο όπως ήταν πριν χτιστεί παρεκκλήσιο αγίου Αθανασίου στο Πολυδένδρι
Παρόμοιος μεταλλικός σταυρός που τοποθετήθηκε από άγιο Κοσμά σε δένδρο στο χωριό Μηλιά
Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγούμενο της μονής Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας αρχιμ. Πορφύριο για την παραχώρηση των ιστορικών στοιχείων και της φωτογραφικής τεκμηρίωσης από το προσωπικό του αρχείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου