Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ: «ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΈΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ»

Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να κινηθούν και αυτοί προς την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καψής: Συνδικάτα και εργοδότες έχουν και αυτοί ευθύνη
Ο Παντελής Καψής φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega και αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων της επικαιρότητας:
Για τους μισθούς, «το πιο δύσκολο ζήτημα», όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχει η περίπτωση η τρόικα να ρωτήσει: «η Ισπανία έχει 150 ευρώ χαμηλότερο κατώτατο μισθό, εσείς τί κάνετε;». Η απλούστερη λύση είναι «το κόβω και πάω (στο επίπεδο που είναι) στην Ισπανία ... το πιο προκλητικό, που τίθεται στους κοινωνικούς εταίρους, είναι να βρουν αυτή μία συμφωνία τέτοια που να βοηθάει την ανταγωνιστικότητα».
«Πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα πάρουν επάνω τους και οι κοινωνικοί εταίροι, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, οι ηγεσίες τους πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε όλοι ευθύνη σε αυτή την ιστορία. Πάμε να πάρουμε 130 δισ. ευρώ και πρέπει, για αυτά τα λεφτά, να πείσουμε όλο τον κόσμο, ότι είμαστε πρώτοι εμείς που καταλαβαίνουμε το πρόβλημα», όπως είπε ο υπουργός.

Κανείς δεν υιοθετεί την άποψη ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα είναι κυρίως μισθολογικό, αλλά είναι και αυτό ένα τμήμα του, διευκρίνισε σε άλλο σημείο.
Ο Παπαδήμος είναι αφοσιωμένος στο έργο του
Επί του παρόντος στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι αποκλειστικά να περατωθεί το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του, για το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως σημείωσε ο κ.Καψής.
Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι πρωθυπουργός «περιορισμένης ευθύνης», αλλά «μην κοροϊδευόμαστε, είναι μία ιδιαίτερη κυβέρνηση με κόμματα που έχουν διαφωνίες μεταξύ τους, άρα όλο αυτό το εγχείρημα έχει τις δικές του δυσκολίες. Το θετικό και το σημαντικό είναι ότι τις ξεπερνάμε», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού αυτή τη στιγμή.
Τελευταία χρονιά ύφεσης το 2012
Αν πάει καλά το «κούρεμα» του χρέους και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα, η πρόκληση θα είναι να «πέσουν στην αγορά» κάποια από τα 89 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα.
Εάν επιτευχθεί αυτό, τα πράγματα του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερα, εκτίμησε ο κ.Καψής. Η εκτίμηση είναι ότι του χρόνου θα σταματήσει τουλάχιστον η πτώση, το 2012, θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης.
Δείχνουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα
Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις τόσο του Λουκά Παπαδήμου όσο και πολιτικών αρχηγών για «κόκκινες γραμμές» στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο κ.Καψής τόνισε ότι «Ο πατριωτισμός δεν είναι να λες «τραβάω γραμμές», ο πατριωτισμός είναι να λύσεις το πρόβλημα».
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τον ίδιο είναι μία επιθετική κίνηση, δείχνουν ότι «εμείς δεν θα σταματήσουμε σε τίποτα μικροσυμβιβασμούς, προχωράμε να λύσουμε το πρόβλημα, θα είναι το καλύτερο για τους εργαζόμενους και την οικονομία».
Να σταματήσει η φιλολογία για τους τραπεζίτες
Ο κ.Παπαδήμος ήταν στο παρελθόν κεντρικός τραπεζίτης, δηλαδή ουσιαστικά ένας υπουργός Οικονομικών, όχι ένας απλός τραπεζίτης, σημείωσε ο κ.Καψής.
Εχει μεγάλη σημασία, γιατί υπάρχει μία φιλολογία η οποία δεν είναι ωραία, ότι έχουμε κυβέρνηση τραπεζιτών, ενώ η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση, όπως είπε.
Τέλος, για το θέμα των εισαγγελέων που έχει δημιουργηθεί αφορά αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη, όπως και η περίπτωση Καπελέρη. «Θα αφήσουμε τα δικαστήρια να λύσουν την υπόθεση, δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει τίποτε.
Το ανάρτησα από ΈΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: