Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ: «Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ»

Στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό λένε ότι ναι μεν «δεν πρόκειται να βάλει κόλλα στην καρέκλα του αρχηγού», αλλά δεν «αποκλείουν» να απαντήσει στη σύγκρουση με σύγκρουση.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε με τον Ευ. Βενιζέλο πριν από τη σύγκληση της εκρηκτικής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.
Με το «χαρτί» της διάσπασης αλλά και της σύνθεσης των «τιμαρίων» του, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατήσουν, πορεύεται το ΠΑΣΟΚ προς το κρισιμότερο 7ήμερο των τελευταίων χρόνων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά του αλλά ταυτόχρονα να θολώσει το τοπίο που διαμορφώνεται σχετικά με τις αποφάσεις του, που ανακοίνωσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Το καθοριστικό ραντεβού κλείστηκε για το προσεχές Σαββατοκύριακο, που το 400μελές Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τις εισηγήσεις που δια αντιπροσώπων τους θα προωθήσουν κορυφαία στελέχη.
Πολύ απλά: το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα?, με τον Γ. Παπανδρέου να δηλώνει ότι φεύγει αλλά να προτείνει διαρχία χωρίς σαφές πλαίσιο, τους κορυφαίους να «εξεγείρονται» και να ζητούν απαντήσεις στα μετέωρα ερωτήματα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να «παραπαίει» αναμένοντας λύσεις από τους «χρησμούς» και τα «αναθέματα».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Στη δίνη εν τω μεταξύ που έχει εγκλωβιστεί το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι παραμένει μέχρι νεωτέρας, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δεν οδηγούν στο «δια ταύτα».
Ο κ. Παπανδρέου μπορεί για παράδειγμα να δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος (ούτε για την επανεκλογή του στην ηγεσία, ούτε ως υποψήφιος πρωθυπουργός), αλλά δεν διατύπωσε σαφή άποψη για την «επόμενη μέρα».
Τα δε κορυφαία στελέχη αδυνατούν μέχρι σήμερα να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση - κάτι όμως που δεν τους αφήνει παγερά αδιάφορους, αντιθέτως εκτιμάται ότι ψηλαφούν προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αφήσει στο «σκοτάδι» σχετικά με τις πρώτες κινήσεις του πολλά στελέχη και δη της Ιπποκράτους.
Ναι μεν είχε προϊδεάσει για την απόφασή του να απόσχει της υποψηφιότητας για την επανεκλογή του, αλλά ταυτόχρονα δεν είχε «διαγράψει» την πιθανότητα να «χτίσει» το προφίλ του εγγυητή της ενότητας του κόμματος για την «επόμενη μέρα».

Οι πληροφορίες λένε ότι καλώντας σε σύσκεψη το επιτελείο, δηλαδή τους κ. Καρχιμάκη, Βάρτζελη, Αθανασάκη, Ελενόπουλο, Μπεγλίτη, φρόντισε να δώσει «εικόνα» των αποφάσεών του. Και όταν το έκανε, σήκωσε αμέσως μετά το τηλέφωνο.
Συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος κατά πληροφορίες δεν απέρριψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης το «πλάνο» Παπανδρέου για την κούρσα της διαδοχής του. Ταυτόχρονα όμως δεν άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί, ούτε ότι έχουν αποσαφηνιστεί οι κρίσιμες λεπτομέρειες.
ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Η αλήθεια είναι, ως φαίνεται, ότι ο Γ. Παπανδρέου μετά και τα «πρακτικά» της τελευταίας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου «βενιζελικοί» ζήτησαν την άμεση και πλήρη αποχώρησή του, εξετάζει εκ νέου τη στάση του.
Οι καλά γνωρίζοντες τον πρώην πρωθυπουργό λένε ότι ναι μεν «δεν πρόκειται να βάλει κόλλα στην καρέκλα του αρχηγού», αλλά επίσης δεν «αποκλείουν» να απαντήσει στη σύγκρουση με σύγκρουση, σε χρόνο που ο ίδιος θα κρίνει κατάλληλο. Εχει πια συμμάχους;
Το ερώτημα εκτιμάται ότι θα απαντηθεί εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων, και αφού Παπανδρέου και κορυφαία στελέχη προσεγγίσουν σε τετ α τετ τις πιθανές καθαρές λύσεις...
ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Στο Εθνικό Συμβούλιο το προσεχές Σάββατο δεν θα ανοίξει (αναγκαστικά) πλήρως τα χαρτιά του μόνο ο Γ. Παπανδρέου. Εκεί οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Παπουτσής, Ρέππας, Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη κ.ά. δεν μπορούν παρά να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την «επόμενη μέρα». Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου τα μεσαία στελέχη θα αποφασίσουν για τις εισηγήσεις προς το καθοριστικό μίνι συνέδριο.
ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:
Αντίστροφη μέτρηση με το παιχνίδι να μένει ανοιχτό:
«Εγώ ήμουν και είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρότεινα και είναι σήμερα άλλος πρωθυπουργός» έλεγε προχθές με νόημα σε έμπιστο συνεργάτη του ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να ενισχύσει το «μήνυμα» ότι δεν προτείνει στην ουσία διαρχία διαρκείας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά εισηγείται με ειλικρίνεια μια υπεύθυνη λύση μέχρι τις εθνικές εκλογές.
«Γιατί; Το εννοεί;» είναι η... αυθόρμητη αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είναι εναντίον της εκλογής υποψήφιου αρχηγού χωρίς αρμοδιότητες και ειδικά λόγω της προηγούμενης δήλωσής τους για εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.
Έμπειρα στελέχη, πάντως, εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου (άκουσαν, δε, παρόμοια φράση του για την παραίτησή του από την αρχηγία, ενώ ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και στο Πολιτικό Συμβούλιο) έχει αποφασίσει οριστικά να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της επανεκλογής του στο «ρετιρέ» της Ιπποκράτους, αλλά δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του και δεν αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις του μέχρι και τα άλλα στελέχη να κατασταλάξουν στη «γραμμή πλεύσης». Αλλά τα χρονικά όρια της «ψηλάφησης» των νέων δεδομένων είναι πλέον συγκεκριμένα.
ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ
Την προσεχή Πέμπτη, αν δεν έχει ήδη εξασφαλιστεί η μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σε ένα οιονεί διασπασμένο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα καταλήξει σε περισσότερες από δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς το 400μελές Εθνικό Συμβούλιο, όπου οι δημοφιλείς Ευ. Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και άλλοι υπουργοί διά της ομιλίας τους θα επικοινωνήσουν ουσιαστικά με ευρύτερα κοινά, πρώην ή και νυν (;) ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του πως δεν θέλει να παρερμηνευτούν, επ' ουδενί λόγω, οι προθέσεις του. Ο ίδιος πήρε τηλέφωνο τον Ευ. Βενιζέλο πριν από τη σύγκληση της επίμαχης και εκρηκτικής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου οι «βενιζελικοί» του πρότειναν να αποχωρήσει «τώρα» και να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ο υποψήφιος πρωθυπουργός είναι αυτός που θα πάρει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει άλλες υποχρεώσεις» υπογραμμίζει σχετικά έμπιστος συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας «απορία» (προφανώς σκοπίμως;...) για την αδυναμία να αντιληφθούν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη νηφάλιας αλλαγής στην ηγεσία, στη φάση που η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει τους εθνικούς στόχους οπωσδήποτε και να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται μέσα στα προσεχή εικοσιτετράωρα να καλέσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις κορυφαία στελέχη, αν και πιστεύει ότι η σύνθεση δεν είναι μόνο δική του ευθύνη... Τι υπονοεί; Οτι αν πρώην και νυν υπουργοί δεν συμφωνήσουν για την εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού, τότε ο ίδιος δεν πρόκειται να παραμείνει στην πρότασή του - θα εμφανίσει ίσως νέα και «τελεσίδικη».
Στην πραγματικότητα οι πιέσεις προς την ηγεσία είναι ισχυρές από τα κορυφαία στελέχη, τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου κατά πληροφορίες δεν «δεσμεύεται» για τα όσα έχει πει, εφόσον διαμορφωθεί άλλο «γήπεδο» για την «επόμενη μέρα». Υπάρχει περίπτωση να θελήσει να παραμείνει στην ηγεσία και να «παρακολουθήσει» εκ των πραγμάτων από την Ιπποκράτους ακόμη και τη διάσπαση του κόμματος;
Οι καλά γνωρίζοντες τη «διαδρομή» του ΠΑΣΟΚ δεν κάνουν προβλέψεις, λόγω των πρωτόγνωρων πολιτικών συνθηκών. Λένε όμως ότι «ο Παπανδρέου δεν μπλοφάρει, προτείνει και θα αποχωρήσει αν θεωρήσει ότι έτσι πρέπει να γίνει...».
ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΡΙΦΟΥ
Στην πρόκληση «Παπανδρέου, πάρε ξεκάθαρη θέση» φαίνεται ότι δεν μπορεί παρά να απαντήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα με σαφήνεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στενοί συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι είναι ανοιχτός να ακούσει όλες τις εισηγήσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης και να βάλει και ο ίδιος την υπογραφή του για την έγκριση της επικρατούσας στο Εθνικό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει... 

Το ανάρτησα από ΈΘΝΟΣ της ΦΩΦΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: