Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:«ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»

Έντονη κριτική από πολλούς βουλευτές
Γ. Παπανδρέου: Με κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία του Μνημονίου



Ξεκάθαρα υπέρ της ψήφισης του προγράμματος ως μοναδικής επιλογής διεξόδου της χώρας από την δίνη του χρέους, τάχθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του εώπιον της ΚΟ του ΠαΣοΚ πριν από λίγη ώρα, θέτοντας μάλιστα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, με δεύτερη παρέμβασή του και έπειτα από πιέσεις βουλευτών και υπουργών. «Ζητώ από όλους σας να ψηφίσετε τη δύσκολη και επώδυνη συμφωνία για να κρατηθούμε στα πόδια μας, ζητώ να πειθαρχήσετε και εάν υπάρχει συνειδησιακό πρόβλημα, μπορούν να παραιτηθούν», είπε ο κ. Παπανδρέου έπειτα από επενειλημμένες εκκλήσεις του κ. Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Θ. Μωραΐτη.

Με δραματικούς τόνους και αναλυτικότερες περιγραφές των εναλλακτικών δυνατοτήτων μίλησε από την πλευρά του ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κατηγορώντας όσους επιλέγουν πολιτικά εύκολες στάσεις και εκ του ασφαλούς άρνηση του επώδυνου προγράμματος που καλείται να ψηφίσει η Βουλή και να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Παρά ταύτα, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε αρχικά να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, γεγονός που προκάλεσε αμέσως την αντίδραση του υπουργού Υγείας, κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ, ζήτησε εμφατικά από το έδρανό του: «Το τι θα κάνουμε στην αυριανή ψηφοφορία, θα πρέπει να το εισηγηθείτε εσείς!».

Γ. Παπανδρέου: «θα παίξουμε τη χώρα στα ζάρια;»


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του πως «ό,τι τραβήξαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που θα τραβήξουμε αν δεν περάσει το πρόγραμμα». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντέξουμε», και περιγράφοντας τις συνθήκες της χρεοκοπίας, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠαΣοΚ: «είμαστε έτοιμοι να το παίξουμε στα ζάρια για τη χώρα;».

Κατηγόρησε όσους καλλιεργούν την επιλογή της χρεοκοπίας, λέγοντας ότι ο πολίτης έχει να συγκρίνει μόνο μεταξύ της θεωρίας μίας χρεοκοπίας και της πραγματικότητας των σημερινών δυσκολιών.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για την αποχή του από δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ήταν συνειδητή επιλογή του να μην κάνει κλατι τέτοιο, αρνούμενος να συμμετάσχει στο επικοινωνιακό παιχνίδι.
Σημείωσε επίσης ότι «στην πολιτική οι επιλογές είναι μεταξύ των καλύτερων εφικτών λύσεων» και κατέληξε λέγοντας ότι «η πατρίδα ζητά να υπεβούμε τους εαυτούς μας. Σας καλώ όλους να αναλογιστείτε την ευθύνη πολύ σοβαρά».

Βενιζέλος: «Είμαστε πρόφυγες στον τόπο μας»


Μιλώντας αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, ξεκίνησε με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ιστορικά λάθη» και κατηγόρησε όσους εκ του ασφαλούς είναι έτοιμοι να αρνηθούν τη λύση, «με τη βεβαιότητα ότι η απόφαση θα ληφθεί ούτως ή άλλως από μία άλλη πλειοψηφία». Εν όψει αυτών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠαΣοΚ «κινδυνεύει να πέσει στο κενό» και προσέθεσε ότι τα πραγματικά δλήμματα είναι άλλου τύπου. «Είναι η ώρα της αλήθειας, κρινόμαστε με το αν λέμε την αλήθεια», είπε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε περιγράφοντας τα διλήμματα: «θυσίες ή ακόμη μεγαλύτερες θυσίες, ταπεινώσεις ή ακόμη μεγαλύτερες ταπεινώσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων ή συντριπτικές περικοπές, μείωση του επιπέδου ζωής ή εξαθλίωση;».


Σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα και τις «εναλλακτικές» δυνατότητες που περιγράφονται από κάποιες πλευρές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σε μία περίπτωση συνταταγμένης χρεοκποπίας εντός ευρώ, οι όροι αυτού του υπό συζήτηση προγράμματος θα φαντάζουν ως όαση. Για την περίπτωση μίας ασύνταχτης χρεοκοπίας, είπε ότι οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που «θα παρακαλάς γονατιστός να φύγεις από το ευρώ», προκειμένου να έχεις στοιχειώδη οικονομική δυνατότητα να διασφαλίσεις τα βασικά για την επιβίωση.


Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές στάσεις που διαμορφώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε εκείνους που έχουν επιλέξει τον εύκολο ρόλο της άρνησης, εκείνους που κάνουν λάθος και δεν αντιλαμβάνονται τις μη ορθλολογικές συμπεριφορές που μπορεί να εμφανιστούν στις ξένες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, αυτοί που παίζουν με την επιστροφή στη δραχμή. «Υπάρχουν όμως και αυτοί που κάνουν κάτι ακόμη χειρότερο, καθώς αντιλαμβάνονται, αλλά θέλουν να εμφανιστούν αθώοι του αίματος, να πουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για το παρελθόν και είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν το μέλλον», είπε με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε από την προεκλογική περίοδο του 2009 δεν καθοδήγησε τις πολιτικές του ΠαΣοΚ και δεν διατύπωσε το πρόγραμμα ούτε τα συνθήματα. «Είχα άποψη και την είχα πει, και για το ΔΝΤ και για την αναδιοργάνωση του χρέους, επέμενα να ζητήσουμε ψήφο με 180 ώστε να μην κρυφτεί η ΝΔ πίσω από το ΠαΣοΚ, και το ξαναείπα στις 25 Οκτωβρίου, δεν διαχώρισα ποτέ την ατομική μου στάση και έκανα λίγες εμφανίσεις στα ΜΜΕ όποτε χρειάστηκε«, σημείωσε και αναφέρθηκε στην περίοδο της κρίσης με το ασφαλιστικό του κ. Λοβέρδου, και την στήριξη που παρείχε στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όταν χρειάστηκε. Τόνισε δε ότι από τον Ιούνιο κι έπειτα πορεύτηκε με τον κ. Παπανδρέου «σε μία μάχη για να μην ταπεινώνεται περαιτέρω η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα μπήκε στην διαπραγμάτευση ηττημένη», είπε ο κ. Βενιζέλος και ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μία νέα συνθήκη της Λοζάννης, όπως μετά την μικρασιατική καταστροφή», καθώς «έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας».


Εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο κόσμος είναι πιο ώριμος από ότι νομίζουμε» και συμπλήρωσε ότι χρέος του σημερινού ΠαΣοΚ είναι να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του για την κατάσταση της χώρας. «Το στοίχημα είναι να του πούμε την αλήθεια, να ζητήσουμε συγγνώμη για την έλλειψη ιστορικής, πολιτικής και οικονομικής διορατικότητας τα προηγοήμενα χρόνια και να ζητήσουθμε συγγνώμη και για τους απόντες από αυτήν αίθουσα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.


«Αν φανούμε σοβαροί και ειλικρινείς και υπεύθυνοι, δίνουμε ελπίδα, αν όχι δεν θα μείνει τίπιοτε όρθιο και δεν θα μας συγχωρήσει κανείς», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι αυτά δεν απευθύνονται στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, αλλά στους βουελυτές της ΝΔ , του ΛαοΣ και στους Ελληνες και τις Ελληνίδες.


Γ. Κουτρουμάνης: «Οχι μόνο περικοπές, να μιλήσουμε για όλες τις παραμέτρους»


Μιλώντας αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης, περιέγραψε ως μονόδρομο αλλά και αποτέλεσμα των καλύτερων δυνατών διαπραγματεύσεων το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε και ειδηγήθηκε να ανοίξει και η συζήτηση για τις τιμές και τις συνθήκες στην αγορά. «Να δώσουμε απάντση σε αυτά τα ζητήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι ειναι αυτό προαπαιτούμενο για να χαράξουμε δρόμο και ελπίδα και να μπορέσουμε να αντέξουμε. Οχι μόνο περικοπές, πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους που οδηγούν τη χώρα σε μία νέα πορεία, τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης.


Λούκα Κατσέλη: Η ψήφιση της συμφωνίας συνιστά ανεύθυνη στάση

«Δεν ωφελεί να ψηφίζουμε μέτρα, τα οποία στερούνται επιστημονικής και οικονομικής βάσης», σημείωσε πριν από λίγη ώρα η κυρία Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην ΚΟ του ΠαΣοΚ και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει την νέα σύμβαση. Η ψήφιση της συμφωνίας συνιστά ανεύθυνη στάση, είπε η κυρία Κατσέλη, σύμφωνα με την τεκμηρίωση της οποίας, «οι επιπτώσεις της ύφεσης θα μας οδηγήσουν σε έξι μήνες σε ασύνταχτη χρεοκοπία».


Εντονη κριτική από τους πολλούς βουλευτές

Εντονη κριτική και επιφυλάξεις, εκράζουν πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν τη θέση τους και τις αποφάσεις τους για την ψηφοφορία του μνημονίου την Κυριακή.

Ο κ. Χρ. Μαγκούφης είπε πως μεταξύ σκλαβιάς της χώρας και χρεοκοπίας προτιμά τη χρεοκοπία, αρνητικά τιοποθετήθηκε ο κ. Δ. Κουσελάς, λέγοντας όμως ότι θα ψηφίει κατά σευνείδηση την Κυριακή, ενώ η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε πως υπάρχει νιομική γνωμοδότηση του ΥΠΕΞ που αμφισβητεί πτυχές του μνημονίου και ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να επεναδιαπραγμετεύτει έστω και την ύστατη ώρα.


Ο κ. Τηλ. Χυτήρης σημείωσε πως σε συνθήκες πολέμου πρέπει όλοι να είναι στρατιώτες και όχι λιποτάκτες, ενώ επίθεση κατά όλων όσοι δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το μνημόνιο εξαπέλυσε ο κ. Μ. Ανδρουλάκης.


Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠαΣοΚ είπε πως όσοι τάσσονται υπέρ της επιλογής καταψήφισης, δηλαδή του αιφνιδίου θανάτου της χώρας, όπως τόνισε, θα πρέπει να έχουν ήδη έτοιμο και να περιγράψουν το σχέδιο της επόμενης ημέρας.


Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυρίας Κατσέλη και του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, λέγοντας πως η πρώην και ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, τώρα ανακάλυψαν την ανάπτυξη. Την κυρία Κατσέλη κατηγόρησε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας ότι εκείνη εμπνεύστηκε το προεκλογικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».


Καστανίδης προς Γιώργο: «Θα είσαι μόνος με τον Θεό, το λαό και τη συνείδησή σου»

Ο κ.
Χ. Καστανίδης αναφέρηκε εκτενώς σε δημοσιεύματα γερμανόφωνου Τύπου, στα οποία περιγραφόταν το πρόβλημα της εκχώρησης δημοσιονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της χώρας και τόνισε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η ανάγκη της μετάπτωσης από το πρώτο στο δεύτερο μνημόνιο. Απέφυγε να προδιαγράψει την απόφασή του για την ψηφοφιορία της Κυριακής και έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι συμφωνεί απολύτως με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, αλλά σημειώνοντας απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου ότι μετά την ψηφοφορία της Κυριακής θα είναι μόνος του «με τον Θεό, το λαό και τη συνείδησή του».

Προηγουμένως, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι εκείνος είχε εισηγηθεί να μη διαγραφούν οι κκ. Βενιζέλος και Λοβέρδος σε παλαιότερες περιόδους έντονης εσωκομματικής αντιπαράθεσης, οπως δεν διαγράφηκε και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μετά τις δηλώσεις του περί μπανανίας. 

Το ανάρτησα από ΤΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: