Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Επίθεση ΔΣΑ στη Στατιστική Υπηρεσία γιατί καθυστέρησε τη δημοσίευση των στοιχείων της απογραφής 2011

Σοβαρά συνταγματικά προβλήματα ενόψει των επικείμενων εκλογών, αλλά και σωρεία εκλογικών συστάσεων κατά του κύρους τους προβλέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, επειδή έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα η δημοσίευση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής (ολοκληρώθηκε 24-5-2011) του πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ανησυχία
Ο ΔΣΑ με δήλωση του προέδρου του Ιω. Αδαμόπουλου εκφράζει την έντονη θεσμική ανησυχία του για τον κίνδυνο να προκληθεί οξύτατη συνταγματική κρίση, που πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα θέσει υπό αμφισβήτηση και το διεθνές κύρος της χώρας. Χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την καθυστέρηση δημοσίευσης της απογραφής, κάνει λόγο για εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη, αφού εκτιμάται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές στην κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια, σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή του 2001, κάτι που συνεπάγεται αλλαγές και στον αριθμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.
Ετσι, θα υποβληθεί σωρεία ενστάσεων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά του κύρους των εκλογών και ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε πολλές περιφέρειες, αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής δύναμης κάθε κόμματος θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε κυβέρνηση και συνεπώς και την κυβερνητική σταθερότητα.
Για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ο πρόεδρος ΔΣΑ ζητά να παραιτηθεί η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και επιφυλάσσεται να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της ή οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας.
Το ανάρτησα απο ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: