Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΣΛΕΡ: «ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ»


«Όσοι νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία στο ευρώ ή στη χώρα τους πετώντας κάθε μέρα επικοινωνιακά βελάκια σε έναν αδύναμο εταίρο σε μια πολύ δύσκολη φάση της δημοσιονομικής τους προσαρμογής κάνουν τραγικό πολιτικό και οικονομικό λάθος», δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος το κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην παρέμβασή του τόνισε, επίσης, πως οι παραπάνω «εμφανίζονται ανιστόρητοι, δεν έχουν μελετήσει την οικονομική ιστορία μεγάλων κρίσεων».
 «Η δυναμική της τωρινής κρίσης επιβάλει γενναίες και αξιόπιστες αποφάσεις. Μια μικρή πτυχή των αποφάσεων αυτών θα αφορά την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε ένα εργαστήριο που δοκιμάζεται μια επιτυχημένη και όχι μια αποτυχημένη ιστορία», ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας πως έχει αφήσει στο εν λόγω υπουργείο «ολοκληρωμένο νομοθέτημα περί ιεραρχίας και προαγωγών που πρέπει να εφαρμόζεται με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο, ώστε το κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων να νιώθει ότι γίνεται σεβαστή η προσωπικότητά του, ότι αξιολογείται η επίδοσή του με αντικειμενικότητα και με κριτήρια επαγγελματισμού».
Για την κατάσταση στην Ευρώπη ανέφερε πως ακόμα και αν το δημοσιονομικό σύμφωνο μετατραπεί σε ένα πλήρες σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση και πάλι δεν θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να αποφύγουμε οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει.

«Το κρίσιμο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα», είπε, αλλά συνολικά ο τρόπος λειτουργίας της. «Η υπέρβαση του πανευρωπαικού προβλήματος ρευστότητας είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα», τόνισε.


Ζήτησε δε από τα μέλη της Οργανωτικής Γραμματείας να αφουγκράζονται την κοινωνία, διότι, όπως είπε, οι πολίτες «κινούνται στο επίπεδο του προσωπικού, οικογενειακού και επιχειρηματικού τους δράματος».
Συναντήσεις με Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Σήμερα ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τα προεδρεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση τόνισε ότι κεντρική μέριμνα της Πολιτείας πρέπει να είναι η προστασία τόσο των δανειοληπτών, όσο και των καταθετών.
Παράλλήλα, ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόζουν, ως προς τις διευθετήσεις των δανείων, ιδίως των καταναλωτικών ή στεγαστικών, τους κανόνες που έχουν νομοθετηθεί για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τόνισε πως η συνολική διάρκεια του δανείου, ο αριθμός των δόσεων και ιδίως το ύψος της μηνιαίας δόσης να εναρμονιστεί με τα πραγματικά εισοδήματα και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.

Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, μπορεί να δοθεί άμεση λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς να απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δηλαδή να μετακυληθεί το βάρος στους φορολογούμενους.


Ζήτησε, επίσης, να προσαρμοστούν οι κανόνες του «Τειρεσία» στα δεδομένα της κρίσης. Από την πλευρά της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεσμεύτηκε να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση έως το τέλος Αυγούστου.
Μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως είχε συμφωνηθεί για πόρους 2,7 δις εκ προς τους δήμους χαρακτηρίζοντας το ποσό «απολύτως αναγκαίο».
Παράλληλα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ πως θα συζητήσει με πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα αυτό, αλλά και με τους κκ Σαμαρά και Κουβέλη στην επόμενη συνάντησή τους.
Το ανάρτησα από το ΈΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: