Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΥΣ «ΑΠΕΡΓΟΥΣ» ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Πράσινο φως από τον Αρειο Πάγο με στόχο να μπει φρένο στις κινητοποιήσεις

Ψαλίδι για τις αποδοχές των δικαστών που μετέχουν στην κινητοποίηση του κλάδου τους φέρνει η χθεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και του προϊσταμένου της επιθεώρησης των δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γιώργου Χρυσικού.
Οι ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης επιχειρώντας να βάλουν φρένο στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους, οι οποίοι αντιδρούν στις νέες περικοπές των αποδοχών τους που έφερε το τρίτο Μνημόνιο, άναψαν το πράσινο φως για να μειώνονται οι μισθοί όσων δικαστών και εισαγγελέων ουσιαστικά απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Για τον λόγο αυτό ζητούν από τους εισαγγελείς εφετών και τους διευθύνοντες των εφετείων και των πρωτοδικείων της χώρας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του Οργανισμού των Δικαστηρίων, όπως αυτός τροποποιήθηκε επί των ημερών του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις του Οργανισμού των Δικαστηρίων, επιτρέπεται η περικοπή ή η μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ανάλογα με την απόδοσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι κινητοποιήσεις των δικαστών δεν είχαν οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη τους, καθώς εκ του Συντάγματος απαγορεύεται η απεργία για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και ως εκ τούτου αμείβονταν κανονικά. Στα έγγραφα πάντως που φέρουν τις υπογραφές των κ.κ. Ιω. Τέντε και Γ. Χρυσικού επισημαίνεται ότι οι περικοπές μπορούν να γίνουν μόνο σε όσους συναδέλφους τους συνεχίζουν υπαιτίως να διακόπτουν και να αναβάλλουν τις δίκες, καθώς και όλους εκείνους που έχουν αναστείλει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
Οπως λένε δικαστικές πηγές, το μέτρο αυτό δεν μπορεί να έχει σε καμία περίπτωση αναδρομική ισχύ. Αντίθετα, για να υλοποιηθεί πρέπει να έχει προηγηθεί συγκεκριμένη διαδικασία. Ο δικαστής ή ο εισαγγελέας που κατεβαίνει από τις έδρες συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι δικαστικές ενώσεις καλείται να δώσει εξηγήσεις από τον προϊστάμενο του Δικαστηρίου ή της Εισαγγελίας που υπηρετεί. Σε περίπτωση δε, που τελικά επιβληθεί περικοπή αποδοχών σε δικαστή, εκείνος με τη σειρά του έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να ζητήσει από τα μέλη του να έχουν τον τελευταίο λόγο για τις επίμαχες μειώσεις των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή ελέγχου θα βρεθούν οι δικαστικοί λειτουργοί που προχωρούν σε αναβολές υποθέσεων από τις δέκα το πρωί, που αρχίζουν οι κινητοποιήσεις τους, επικαλούμενοι ότι οι γραμματείς στις έδρες τηρούν το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων (3 μ.μ.).
Το ανάρτησα από http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: