Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

BLOOMBERG:«ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΝΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΖΕΤΕ!»

  ΒΛΕΠΕΙ «ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να της δανείζετε χρήματα!»
Αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξε το πρακτορείο Bloomberg για να αναφερθεί, για μία ακόμη φορά στο θέμα της Ελλάδας, και στον «εκτροχιασμό», όπως επισημαίνει, του ελληνικού προγράμματος.
Εξηγώντας ότι η ελληνική οικονομία θα είναι, μέχρι το τέλος του έτους, μικρότερη κατά 20% σε σύγκριση με το μέγεθος που είχε πριν από πέντε χρόνια και ότι η κυβέρνηση προβλέπει νέα συρρίκνωση κατά 4,5% το 2013 -πρόβλεψη που, σύμφωνα με τον συντάκτη, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη-, το άρθρο του Bloomberg, το οποίο υπογράφει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιου του Μάνχαϊμ Κλάους Ανταμ, υποστηρίζει ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ελληνικός λαός θα μπορέσει πραγματικά να σωθεί μόνο από τη στιγμή που οι δανειστές συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και έτσι την «αναγκάσουν» να προχωρήσει χωρίς πρόσθετο δανεισμό.

Και μπορεί ένα ενδεχόμενο Grexit να φέρει μεγάλες αναταραχές και μια οδυνηρή προσαρμογή, που είναι πολύ πιθανόν να κρατήσουν για αρκετούς μήνες, ωστόσο μόνο μέσα από μία τόσο σκληρή κατάσταση η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει πιο δυνατή.
Η σημερινή προσέγγιση των δανειστών που δανείζουν στην Ελλάδα με σκοπό την εξομάλυνση της κατάστασης και τη μετάβασή της σε μια πιο βιώσιμη θέση, μόνο αυτό δεν έχουν τελικά πετύχει, σύμφωνα με το Bloomberg, αφού τα δάνεια «τρέχουν», ενώ η Ελλάδα -αν και ακόμη στο ευρώ- παραμένει στα ίδια.
Οι μειώσεις μισθών και οι αυξήσεις φόρων από μόνες τους δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.
Και αν δεν μπορούν να γίνουν πραγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε η έξοδος από την Ευρωζώνη παραμένει η μοναδική εναλλακτική επιλογή. Αυτό είναι ένα θλιβερό και αναπόφευκτο συμπέρασμα, υπογραμμίζει, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για πάντα.

Το ανάρτησα από http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: