Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

 Με ποιες διαδικασίες θα προχωρήσει η Ολομέλεια της Βουλής στη σύσταση της ειδικής προανακριτικής επιτροπής

Τον δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου, εφόσον αποδειχθεί το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος» ή της τακτικής Δικαιοσύνης, όσον αφορά το αδίκημα της «νόθευσης εγγράφου», είτε και των δύο, υποδεικνύει για τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης (γνωστότερης ως προανακριτικής) που κατέθεσαν τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα και η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η πρόταση παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια αμέσως μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου (την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη) και του φορολογικού που ακολουθεί (Πέμπτη και Παρασκευή). Αν το φορολογικό ολοκληρωθεί το διήμερο 10 και 11 Ιανουαρίου τότε δεν αποκλείεται η πρόταση να έλθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, αν και η επικρατούσα εκδοχή είναι να συζητηθεί την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται η κυβέρνηση να προκρίνει τη νομοθετική εκκρεμότητα της ψήφισης των επτά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου - προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, εν όψει και του Eurogroup. Σε αυτή την περίπτωση, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, η συζήτηση μπορεί να μετατεθεί χρονικά ως και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.

Οι δυο προτάσεις (κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης) αναμένεται να συζητηθούν από κοινού, ενώ θα στηθούν δύο κάλπες, μία για τον κ. Παπακωνσταντίνου και μία για τον κ. Βενιζέλο, καθώς περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και δεν είναι βουλευτής, μπορεί να κληθεί να παραστεί και να λάβει τον λόγο ή να στείλει υπόμνημα.  Η προανακριτική επιτροπή προβλέπεται να είναι 12μελής, ωστόσο ο Κανονισμός της Βουλής αφήνει το περιθώριο αύξησης του αριθμού των μελών ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι αναγνωριζόμενες κοινοβουλευτικές ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι 13μελής, με τη ΝΔ να έχει πέντε μέλη, τον ΣΥΡΙΖΑ τρία και τα υπόλοιπα κόμματα από ένα (ΠαΣοΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ).

Το πόρισμα που θα συνταχθεί από την προανακριτική επιτροπή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία - που θα αφορά την κάθε καταγγελλόμενη πράξη χωριστά - για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην υπουργού. Υπογραμμίζεται ότι στα καθήκοντα της προανακριτικής ανήκει μεταξύ άλλων και η διευκρίνιση του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας που ορίζει το Σύνταγμα (ότι δηλαδή η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη ως το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος), όπως επίσης σε αυτή την επιτροπή ανήκει και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου που φέρεται να έχει τελέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού.

Επ' αυτών θα τοποθετηθεί η Ολομέλεια της Βουλής, με βάση την πορισματική έκθεση που θα συντάξει η προανακριτική, όπως και το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο προβλέπεται να τοποθετηθεί επί της βασιμότητας των αποδιδόμενων κατηγοριών ή τυχόν παραγραφής τους, προτού φτάσει η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο, τα μέλη του οποίου κληρώνονται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πάντως είναι προφανής η βούληση των κομμάτων, αφενός να αποκλειστεί κάθε περιθώριο επίκλησης λόγων παραγραφής κάποιου εκ των αδικημάτων και αφετέρου να διευκρινιστεί η δυνατότητα παραπομπής του πρώην υπουργού με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, επειδή όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, η πράξη αυτή δεν έχει σχέση με την υπουργική του ιδιότητα, κυρίως αν αποδειχθεί ότι έγινε για να προσποριστούν οικονομικό όφελος τα εμπλεκόμενα συγγενικά του πρόσωπα.

Ετσι, το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος» εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα με αυτό, εφόσον αποδειχθεί, θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ η «νόθευση εγγράφου» στην τακτική Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι δεν έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού, αλλά επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων αυτών, όπως έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός. Υπάρχει δε το ερώτημα της «απιστίας» (εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα αρμόδιο είναι το Ειδικό Δικαστήριο), το οποίο εφόσον διαπιστωθεί κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, τότε ενδέχεται να επεκτείνει περαιτέρω και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. 
Το ανάρτησα από http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: