Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΙ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΣΚΟΥΡΗ 06/02/13


«Η περίοδος των χαρισματικών ηγετών τελείωσε οριστικά. Το συλλογικό ΠΑΣΟΚ απαιτεί και συλλογικές πολιτικές ηγεσίες. Δεν έχει ανάγκη από μονοκράτορες και αυλές» δηλώνει στο Real.gr ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και κατηγορεί στελέχη γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος που θέλουν, όπως λέει, να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ.
«Υπάρχουν κάποιοι, που ακόμη και σήμερα, θέλουν να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ και να πάνε σε κάτι άλλο. Καλό δρόμο να έχουν. Δεν μπορεί αυτές οι απόψεις να εκφράζονται στον περίγυρο του Προέδρου. Δεν μπορεί ο ένας να χαρακτηρίζει φούσκα το ΠΑΣΟΚ και ο άλλος να ζητά να είναι αυτό το τελευταίο Συνέδριο για να γίνει νέο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε πολιτικές θέσεις γραμμένες από άσχετους με το ΠΑΣΟΚ ανθρώπους».


«Προϋπόθεση για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο απεγκλωβισμός του από την συγκυβέρνηση με το Σαμαρά. Δεν μπορείς να πείσεις ότι είσαι προοδευτικός όσο συγκυβερνάς με τη Δεξιά» επισημαίνει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, χαιρετίζει την προσχώρηση του Κώστα Σκανδαλίδη στη θέση αυτή, ενώ τονίζει πως «όποιος θεωρεί μονόδρομο τις μονεταριστικές πολιτικές δεν μπορεί να μιλά στο όνομα του ΠΑΣΟΚ».


Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στο Real.gr έχει ως εξής:

Στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε η Ιπποκράτους ενόψει του Συνεδρίου θέτει θέμα συμβόλων και ονόματος. Ενδέχεται να συζητήσετε και αυτό στο Συνέδριό σας;

Δεν ήξερα ότι τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν και με όρους εταιρειών δημοσκοπήσεων. Δεν πίστευα ότι μια πολιτική διαδικασία θα μεταβαλλόταν σε ένα «σούπερ μάρκετ» ανοησιών και πρωτοφανών τακτικών. Δεν πίστευα ποτέ μου ότι στο ΠΑΣΟΚ θα ετίθετο το ερώτημα για το αν είμαστε σοσιαλιστές ή τι άλλο! Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για το Κίνημα.

Υποβαθμίζουν και γελοιοποιούν κάθε έννοια πολιτικής διαδικασίας. Είναι κρίμα, που αντί να συζητάμε πολιτικά, καταντούμε να κάνουμε κουβέντες της πλατείας. Θεωρώ, παντελώς, απαράδεκτο το να τίθεται από την ηγετική ομάδα και τους συμβουλάτορές της, με αυτόν τον τρόπο, θέμα αλλαγής συμβόλων και ονόματος της παράταξης.

Κάποιοι θέλουν να τελειώσουν με το ΠΑΣΟΚ και η χαρά δεν τους αφήνει να κρυφτούν! Μετά τα υποτιθέμενα κείμενα πολιτικού διαλόγου, έρχεται το ερωτηματολόγιο να προκαλέσει τη λογική και το συναίσθημα κάθε συντρόφισσας και κάθε συντρόφου. Είναι ντροπή και πρέπει να αποσυρθεί ΤΩΡΑ! Σε αντίθετη περίπτωση είναι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία του κινήματος και θα θερίσουν θύελλες.

Τα πολιτικά θέματα λύνονται με πολιτικό διάλογο, αντιπαράθεση θέσεων, διαδικασίες και όχι με ερωτηματολόγια που έχουν προσχεδιασμένο στόχο. Είναι προσβλητικό, ανιστόρητο, είναι ντροπή.

Στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης ζητούν την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση…

Χαίρομαι που στελέχη σαν τον Κ. Σκανδαλίδη αποδέχονται έστω και με καθυστέρηση την άποψη που κατάθεσε η Αριστερή Πρωτοβουλία από την επομένη των εκλογών του Μαΐου. Υπάρχουν επίσης πολλά ακόμη στελέχη που εκφράζουν την αντίστοιχη αγωνία. Εμείς τα είπαμε από την αρχή και επιμένουμε και τώρα ότι προϋπόθεση για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο απεγκλωβισμός του από την συγκυβέρνηση με το Σαμαρά. Δεν μπορείς να πείσεις ότι είσαι προοδευτικός όσο συγκυβερνάς με τη Δεξιά! Είναι απλά τα πράγματα στην πολιτική. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για πολιτικά αφελείς.

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» με τι βασικές πολιτικές θέσεις πηγαίνει στο Συνέδριο;

Καταθέσαμε μια συγκροτημένη άποψη. Ένα πολιτικό κείμενο που πιστεύω ότι εκπροσωπεί το σύνολο του ΠΑΣΟΚ και απαντά στο πως θα επαναπροσανατολιστεί και πάλι το κίνημα σε προοδευτική κατεύθυνση. Τι προτείνουμε; Αποχώρηση από την Κυβέρνηση Σαμαρά: Για να σηματοδοτήσει μια διαφορετική πρόταση και να μπορεί να πείσει ότι εκφράζει κάτι διαφορετικό. Παραδοχή των λανθασμένων επιλογών που οδήγησαν στην Ελλάδα των μνημονίων. Θα είναι μια γενναία πράξη ύψιστης πολιτικής ευθύνης απέναντι στο λαό και τους ανθρώπους που στρατεύτηκαν σε αυτό.

Συζήτηση, επεξεργασία και κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, με κεντρικούς άξονες την αναγκαιότητα επαναδημιουργίας μιας κοινωνίας συνοχής, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας για τον καθένα, την πολιτική διαπραγμάτευση για την οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και τέλος τη συμμετοχή με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης όλων, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης, δημιουργίας και βηματισμού προς το μέλλον.

Όποιος θεωρεί μονόδρομο τις μονεταριστικές πολιτικές δεν μπορεί να μιλά στο όνομα του ΠΑΣΟΚ. Επαναπροσδιορισμός και οριοθέτηση της ιδεολογικής μας φυσιογνωμίας. Οφείλουμε να απαντήσουμε θετικά και επιθετικά. Για αυτό πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει, εδώ και τώρα, στην αναγκαία και επιθυμητή αναγέννηση της φυσιογνωμίας, της στρατηγικής, της πολιτικής, των ιδεών, των προτύπων, των αξιών και των πρακτικών του.

Θέτετε ευθέως θέμα αλλαγής πολιτικής. Φαντάζομαι τον Ευ. Βενιζέλο δεν τον αμφισβητείτε;

Το πρόβλημα είναι η πολιτική. Αυτήν θέλουμε να αλλάξουμε. Το Συνέδριο οφείλει με όρους δημοκρατίας να αποφασίσει για τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε. Σε ότι αφορά το θέμα της ηγεσίας είπα και το ξαναλέω, η περίοδος των χαρισματικών ηγετών τελείωσε οριστικά. Το συλλογικό ΠΑΣΟΚ απαιτεί και συλλογικές πολιτικές ηγεσίες. Δεν έχει ανάγκη από μονοκράτορες και αυλές.

Και η νέα ηγετική ομάδα, κατά τη γνώμη σας, τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει;

Πρώτα απ’ όλα να έχει συνείδηση της παράταξης. Υπάρχουν κάποιοι , που ακόμη και σήμερα, θέλουν να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ και να πάνε σε κάτι άλλο. Καλό δρόμο να έχουν. Δεν μπορεί αυτές οι απόψεις να εκφράζονται στον περίγυρο του Προέδρου. Δεν μπορεί ο ένας να χαρακτηρίζει φούσκα το ΠΑΣΟΚ και ο άλλος να ζητά να είναι αυτό το τελευταίο Συνέδριο για να γίνει νέο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας.

Πρέπει επίσης να μπορεί να απαντήσει πολιτικά και με προοδευτικό πρόσημο στην κρίση ιδεολογίας, πολιτικής και στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε πολιτικές θέσεις γραμμένες από άσχετους με το ΠΑΣΟΚ ανθρώπους.

Πρέπει τέλος να μπορεί να κατανοήσει ότι στην κρίση του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσουμε με ουσιαστική ανανέωση, στηριγμένη όμως στην αρχή της αξιοκρατίας και όχι με τη λογική του ελέγχου και της «βασιλείας» σε ένα μικρό και αδύναμο κόμμα!

Με απλά λόγια να πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ και στον ιστορικό ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την επιστράτευση στα μέσα μεταφοράς, δεν πολυδιαφωνεί και με την επιστράτευση των ναυτικών…

Η σύγκρουση με όρους αυταρχισμού με την κοινωνία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα καμία Κυβέρνηση. Ο κοινωνικός αυτοματισμός, η επίδειξη «πυγμής» σε έναν εξαθλιωμένο λαό και η συνεχής χρήση πρακτικών μηδενικού διαλόγου, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνία συνοχής. Για κάθε προοδευτικό πολίτη είναι καθαρό πως απέναντι στον αυταρχισμό υπάρχει ο διάλογος, απέναντι στην επιστράτευση η συμπαράταξη στον αγώνα για την επιβίωση. Όποιοι αποδέχονται τη λογική και την πρακτική της συντήρησης, θα στέκονται μονίμως απέναντι στα συμφέροντα της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: