Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

70η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

“Ποτέ ξανά”το σύνθημα στην 70ή επέτειο του Ολοκαυτώματος

Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά» εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος λαμβάνοντας μέρος στην «πορεία των ζωντανών», που διοργανώθηκε στη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα - κολαστήρια που είχε στήσει ανά την Ευρώπη το Γ' Ράιχ.
Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ εκατοντάδες ήταν αυτοί που σήμερα άφησαν ένα λουλούδι στις ράγες του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα τρένα προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – κι όπου κατέληξε η σημερινή πορεία – σιγοτραγουδώντας κάποιο από τα σεφαραδίτικα τραγούδια, μαζί με τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας ή ψάλλοντας στα εβραϊκά μαζί με το ραββίνο, στο μνημόσυνο που τελέστηκε στη μνήμη αυτών που δεν επέστρεψαν. Όσοι πήραν μέρος στη σημερινή πορεία βροντοφώναξαν “ποτέ ξανά” και υποσχέθηκαν να μην αφήσουν τη μνήμη να σβήσει. Γιατί, όπως έχει πει, και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ισραηλινός συγγραφέας Elie Wiesel (Ελί Βιζέλ), «…το να ξεχνάς ένα Ολοκαύτωμα είναι σαν να σκοτώνεις κάποιον για δεύτερη φορά».
Ξεχωριστές παρουσίες – μεταξύ άλλων – ανάμεσα στο πλήθος ο 88χρονος Μοσέ Αελιόν και ο νεότερός του Αβραάμ (Τούλι) Ασκεναζί, που ταξίδεψαν από το Ισραήλ προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη όσων έφυγαν μαζί τους αλλά δεν επέστρεψαν, η Ζάνα Σαντικάριο, μητέρα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Χρυσούλας Παλιαδέλη, κι άλλοι επιζώντες από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Αλλά και δύο Γερμανίδες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να ζητήσουν «συγγνώμη» για τα όσα αποτρόπαια, όχι οι ίδιες, αλλά οι πρόγονοί τους – και συγγενικά τους πρόσωπα – έπραξαν κατά τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τις καταγραφές, οι εκλιπόντες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που στοιβάχθηκαν με τη βία στα τρένα για τις πύλες της κολάσεως σε Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία άγγιξαν τους 2500.

Το ανάρτησα από http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: