Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΦΕΛΕΚΗΣ: «ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΚ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ»

Φελνίκος
Μετά την Ελλάδα και το δεύτερο κράτος του ελληνισμού, η Κύπρος, μπαίνει σε σκληρή δοκιμασία. 
Τα όσα έζησαν οι Κύπριοι αδελφοί, αυτές τις ημέρες, με τις τράπεζες, ίσως αποδειχθούν τρικυμία στο ποτήρι σε σχέση με όσα ακολουθούν. Η δανειακή σύμβαση, που θα κληθεί να υπογράψει, μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, η Κυπριακή Δημοκρατία με την τρόικα, θα είναι ιδιαίτερα επαχθής. Και σίγουρα θα προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Αν το θέμα των τραπεζών ήταν ταμπού, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι κάτι σαν «ιερό δισκοπότηρο» για την Κύπρο. 

Το ΑΚΕΛ είναι σχεδόν απίθανο να συμφωνήσει και σίγουρα θα εγείρει ισχυρές ενστάσεις και η εκκλησία. Και οι δύο αυτοί θεσμοί διαπλέκονται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. ΑΚΕΛ και εκκλησία εκτός από πολιτική και θρησκευτική οντότητα αντίστοιχα, είναι και πανίσχυρες επιχειρηματικές δυνάμεις.
Η διάσπαση του εσωτερικού μετώπου θα προστεθεί λοιπόν, στα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Και είναι απορίας άξιον γιατί ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν το έλαβε αυτό υπόψιν του, αλλά αντίθετα φρόντισε με το διάγγελμά του να το πυροδοτήσει πρώτος, εξαγγέλλοντας την ποινική διερεύνηση της πτώχευσης του κυπριακού οικονομικού μοντέλου.
Θέλησε, με αυτόν τον τρόπο, ο Αναστασιάδης να καλμάρει τις αντιδράσεις των Κυπρίων πολιτών, που δικαίως ζητούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι για όσα υπέστησαν και για όσα επέρχονται; Προσπαθεί να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών για την καταστροφική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup, καθώς η Κύπρος εμφανίστηκε να μη διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο στο «όχι» που είπε; 
Είναι μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσει το ΑΚΕΛ ώστε να μην αντιδράσει η ηγεσία του στις ιδιωτικοποιήσεις που, οσονούπω, θα συμφωνηθεί να γίνουν;
Σαφέστατα το ΑΚΕΛ και ο πρώην Πρόεδρος Χριστόφιας έχουν ευθύνες για την κατάσταση, αφού για σχεδόν δύο χρόνια αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το έκρυβαν κάτω από το χαλί. Ό,τι δηλαδή είχε κάνει στα καθ’ ημάς και η κυβέρνηση Καραμανλή. 
Σαφέστατα όμως ευθύνες έχει και ο Αναστασιάδης και δεν είναι δικαιολογία το γεγονός ότι εξελέγη προσφάτως. Γνώριζε την κατάσταση, αλλά εμφανίστηκε πλήρως απροετοίμαστος. 
Η επιλογή Σαρρή για το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύεται εσφαλμένη, υποεκτίμησε την αντίδραση των Ρώσων, ενώ υπερεκτίμησε τις καλές δημόσιες σχέσεις με τη Μέρκελ.
Η συμφωνία στο πρώτο Eurogroup, η απόρριψη στη συνέχεια του σχεδίου από την κυπριακή Βουλή και η υιοθέτηση, τελικά, μιας χειρότερης –με εξαίρεση την προστασία των εγγυημένων (100.000 ευρώ) καταθέσεων – απόφασης, ήταν ό,τι χειρότερο. 
Φαίνεται ότι στη νέα κυπριακή κυβέρνηση περισσεύει ο ερασιτεχνισμός, ενώ υπάρχει και πρόβλημα στην ορθή ανάγνωση των αλλαγών στην ευρωζώνη και των δρομολογούμενων εξελίξεων στην περιοχή.
Όποιος πάντως κι αν ήταν ο λόγος που οδήγησε τον Αναστασιάδη σ’ αυτήν την απόφαση, το σίγουρο είναι πως η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων που, προσώρας, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup, φάνηκε να επιτυγχάνεται, θα εξανεμιστεί γρήγορα. 
Αυτό είναι πολύ κακό για την Κύπρο και μόνο σε μελαγχολικές σκέψεις εμβάλλει για το μέλλον της.
Χωρίς ούτε ένα σύμμαχο, με τσακισμένο το τραπεζικό της σύστημα, με την ψυχολογία των πολιτών στο ναδίρ και με την επόμενη μέρα να περιλαμβάνει επώδυνα και επαχθή μέτρα, είναι δύσκολο η Κύπρος να μπορέσει να αντέξει και έναν εσωτερικό πολιτικό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος είναι σίγουρο πως δεν θα περιοριστεί στον εντοπισμό και την απόδοση ποινικών ευθυνών, αλλά θα εκθρέψει και λαϊκιστικά άμα και εθνικιστικά πάθη.
Και φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη, εγείρει αμφιβολίες ως προς την ικανότητα εφεξής της Κύπρου, αφενός να διατηρήσει τα όποια γεωπολιτικά και γεωφυσικά πλεονεκτήματα διαθέτει, αφετέρου να αντιμετωπίσει με επιτυχία πιθανές προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Ίσως το επόμενο στάδιο, μετά την οικονομική καταστροφή, να είναι η εκβιαστική λύση του Κυπριακού. Το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε πρέπει να βρεθεί τρόπος να κλείσει. Επειγόντως… 

Το ανάρτησα http://www.matrix24.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: