Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Σήμερα 21 Μαρτίου

Η καθιέρωση της έγινε το 2006 και ήταν μία πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη. Στόχος του καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ήταν να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το σύνδρομο Down.
Η επιλογή της 21ης Μαρτίου ως ημέρας για το σύνδρομο Down δεν είναι καθόλου τυχαία. Προκύπτει από τα γενετικά δεδομένα  που προκαλούν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).
Αυτό σε απλά λόγια σημαίνει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ένα επιπλέον  χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, το οποίο προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο. Αυτή η διαφοροποίηση εμφανίζεται σε ένα στα 600-700 παιδιά περίπου.

Η επισήμανση του συνδρόμου Down, έγινε για πρώτη φορά  από τον Άγγλο γιατρό John Langdon το 1866. Ο Langdon πρόσεξε ότι κάποια παιδιά έχουν χαρακτηριστικά προσώπου που μοιάζουν με τους Μογγόλους, γεγονός που αποτέλεσε και το λόγο που για πολλά χρόνια το σύνδρομο λεγόταν «μογγολισμός», όρος που σήμερα δεν χρησιμοποιείται.
Σήμερα τα παιδιά που με σύνδρομο Down, με κατάλληλη μέριμνα, εκπαίδευση και φροντίδα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη νοητική στέρηση και τη μαθησιακή δυσκολία που εμφανίζουν, να αποκτήσουν δεξιότητες και να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία.
Το ανάρτησα από http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: