Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ «ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19Μαΐου 2013, η εκδήλωση «Διεκδίκησης και Μνήμης» που οργάνωσε το ΠΑ.Σ.Π.Ε. , σε συνεργασία με την Π.Ο.Π.Σ. και την Π.Ο.Σ.Ε.Π., στο άγαλμα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Γενοκτονίας από τον Πρόεδρο του Π.Α.Σ.Π.Ε κο Γιάννη Μωυσιάδη, μίλησε ο καθηγητής του Α.Π.Θ Διεθνολόγος κος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.



Ο κος καθηγητής αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, που συντελέστηκαν σε βάρος του πληθυσμού της Θράκης του Πόντου και της Μικράς Ασίας, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές ,στην περίοδο1914-1922,τονίζοντας, ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα τεκμηριωμένα στοιχεία, αποτελούν πράξη Γενοκτονίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση του Ο.Η.Ε του 1948.

Ενώ τόνισε ότι η αναγκαστική αλλά και βίαιη ανταλλαγή που συντελέστηκε από το 1922-1924,σε βάρος αυτών των πληθυσμών, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μια συγκεκαλυμμένη «ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ», που από μόνη της ως ενέργεια, αποτελεί κολάσιμη πράξη όπως προκύπτει και από την νεώτερη νομολογία των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων.

Τόνισε τέλος την ανάγκη να τροποποιηθεί ο νόμος 4093/12 ,που στερεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε 10.000 χιλ. Έλληνες, από τις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης , που ζήτησε από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που οι πρόγονοί τους έκαναν σε βάρος του Ελληνισμού της Ανατολής, γιατί έτσι μόνον μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, καλών σχέσεων, μεταξύ των
δύο γειτονικών χωρών.

Χαιρετισμό απεύθυναν εκπρόσωποι κομμάτων, μέλος της επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου, που τόνισαν την ανάγκη επίλυσης του θέματος των συντάξεων των υπερήλικων Ελλήνων από τις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ και ανακοίνωσαν την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, που θα επισκεφθεί τους αρμόδιους για την επίλυση του θέματος υπουργούς, στους οποίους και θα μεταφέρουν τις προτάσεις τους.

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΠΑ.Σ.Π.Ε , Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ κος Χαράλαμπος Αποστολίδης και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Π κος Σέργιος Καλπαζίδης, αφού συνέδεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Έλληνες από την πρ. Ε.Σ.Σ.Δ. ,εξαιτίας της άδικης διακοπής των συντάξεων τους ,με την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας και τις επιπτώσεις της σε χιλιάδες Έλληνες που εγκατέλειψαν χωρίς την θέλησή τους τον Ιστορικό Πόντο και μετακινήθηκαν στην γειτονική Ρωσία, κάλεσαν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, να υιοθετήσουν την σχετική τροπολογία ,που ήδη στην συνεδρίαση της επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, στις 15 Μαΐου, έθεσαν υπόψη τους, για άμεση λύση του προβλήματος.

Τόνισαν επίσης, ότι ήρθε επιτέλους η ώρα η Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία που έκαναν οι πρόγονοί τους σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής. Ενώ κάλεσαν την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να φέρει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στους ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με την παρουσία και πάλι του θέματος σε Διεθνείς οργανισμούς, μέχρι την τελική δικαίωση, ως ελάχιστο χρέος τιμής στη μνήμη των 353.000 χιλιάδων συμπατριωτών τους, που έπεσαν θύματα της πολιτικής της γενοκτονίας.

Μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος,ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης,ο γεν. Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης που συμπεριλάμβανε και τραγούδια του Πόντου με την ποντιακή χορωδία της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ιμεραίων και του Γιώργου Μουστόπουλου, ακολούθησε πορεία από τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση , στο Τουρκικό Προξενείο και επίδοση σχετικού ψηφίσματος καταδίκης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: