Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εξέγερση στην Τουρκία
Θανάσης Τρομπούκης 
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεύτερη μέρα βίαιων διαδηλώσεων στην Τουρκία, οι οποίες ξεκίνησαν με έρεισμα τη ματαίωση κατασκευής εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι εξελίσσονται σε αγώνα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για απολυταρχική συμπεριφορά. Γι' αυτό και ένα μάλλον τοπικό ζήτημα έλαβε, σε λίγα μόλις 24ωρα, διαστάσεις εθνικής λαϊκής εξέγερσης. Η βρετανική Guardian ήδη κάνει λόγο για την "Τουρκική Άνοιξη". 

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

Το πρωί του Σαββάτου, οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταξίμ από τις 27 Μαΐου, μπλόκαραν όλες τις εξόδους και τους επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι η αστυνομία περίμενε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να επιτεθεί, τακτική που θυμίζει την καταστολή των διαδηλωτών Occupy στις ΗΠΑ.
Ένα είναι βέβαιο: Το κίνημα Occupy έχει βρει πρόσφορο έδαφος και στην Τουρκία, μία χώρα που, αν και γνωρίζει οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται μάλλον από τον θρησκευτικό δογματισμό στην πολιτική.
Κι ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει καταδικάσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τους αστυνομικούς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ενός μάλλον προκλητικού λόγου, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αναβληθεί το σχέδιο ανοικοδόμησης του γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου και επέμεινε πως η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να διατηρήσει την τάξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Παρασκευή έχουν συλληφθεί 81 άτομα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Διαδηλωτές ανέφεραν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι υπάρχουν νεκροί, πληροφορία που έχει διαψευσθεί, ενώ ισχυρίζονται πως δύο άτομα έχασαν την όρασή τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας με πλαστικές σφαίρες.

Το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν σε παράταξη τη γέφυρα του Βοσπόρου, από την ασιατική ακτή στην ευρωπαϊκή Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσουν τους πολίτες που βρίσκονται στην Πλατεία Ταξίμ και το Πέραν.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, στην Άγκυρα, στην Προύσα, τα Δαρδανέλια, το Τεκιρντάγκ, το Ικόνιο και την Αδριανούπολη, αλλά και στη Γερμανία και την Ολλανδία όπου κατοικούν μετανάστες τουρκικής καταγωγής σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις. Στην Άγκυρα, το βράδυ της Παρασκευής πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο της πόλης πίνοντας αλκοόλ, ως μέσο αντίδρασης στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στην Τουρκία για την απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών μετά τις 22:00 και έως τις 06:00 το πρωί.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι χρήστες επιτίθενται και κατά των Μέσων Ενημέρωσης της Τουρκίας κατηγορώντας τους για ελλιπή κάλυψη των επεισοδίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών ενώ από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε, αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ένωσης, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Το ανάρτησα από http://www.protagon.gr  και http://www.newsit.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: