Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΖΕΦΗ ΔΗΜΑΔΑΜΑ: Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΑΝΔΡΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 50-50


«Εμείς πιστεύουμε στην ίση εκπροσώπηση των δυο φύλων, δηλαδή 50-50. Οτιδήποτε λιγότερο είναι έκπτωση δημοκρατίας και δικαιοσύνης».

1.Ποιο υπήρξε το κίνητρο σας για να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Η ενασχόληση μου με τα κοινά είχε «επιστημονική αφετηρία» θα μπορούσα να πω. Η συμμετοχή μου στο ΙΣΤΑΜΕ και η προετοιμασία πολιτικών προτάσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον αποτέλεσε το ξεκίνημα μου. Ωστόσο, η δυνατότητα αλλά και η γοητεία της εφαρμογής των παραπάνω προτάσεων, αλλά και η ενημέρωση των πολιτών πάνω σε αυτές επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την ενεργή δράση. Έτσι ως νέος άνθρωπος θέλησα να έχω πιο δυναμική συμμετοχή και να διεκδικήσω όλα αυτά που συζητάμε μεταξύ μας οι φίλοι, οι συνεργάτες γιατί είναι σημαντικό να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

2.Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο, πόσο μπορεί να παρέμβει σε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις δύσκολες εποχές που διανύουμε;
Ο Tομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα δραστήριο τμήμα του κινήματος που για δεκαετίες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για την ισότητα των δυο φύλων. Ο Τομέας μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στην οποία η φτώχια και η ανεργία πλήττουν πρωτίστως τις γυναίκες, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και η βία κατά των γυναικών καθώς και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας εντείνονται, παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις για την προάσπιση των γυναικών, προς το κόμμα αλλά και στην κυβέρνηση.
Για να είμαστε ωστόσο ρεαλίστριες θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από την προώθηση των προτάσεων μας ο Τομέας αποτελεί ένα δυναμικό μέσο πίεσης με τη δράση του και το πολυπληθές δίκτυο του σε όλους τους τομείς δράσης, όπως στο συνδικαλισμό, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις γυναικείες οργανώσεις κλπ παρακολουθώντας και παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις. Η δύσκολη εποχή που διανύουμε όμως δημιουργεί την ανάγκη για επαγρύπνηση και συνεχή επαναπροσδιορισμό των δράσεων μας αλλά και το συντονισμό μας με ευρωπαϊκές πολιτικές για την ισότητα.


3.Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας;
Κατά την γνώμη μου, το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ανεργία. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2013 η ανεργία σκαρφάλωσε στο 27,2%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας άγγιξε στο 31,4% και στους άνδρες το 23,9% . Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της και το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την ανεργία η οποία πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα.

4.Αν θεωρείτε πως, πέρα από την πολιτική ελίτ, η οικονομική, αλλά και η πνευματική στέκονται στο ύψος των περιστάσεων;
Αυτό που θεωρώ σίγουρο είναι ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων τα προηγούμενα χρόνια και με αυτό τον τρόπο οδηγηθήκαμε σε αυτή την μεγάλη κρίση που δοκιμάζει την κοινωνία μας. Το ποια θα είναι η στάση τους τους προσεχείς μήνες και χρόνια μένει να αποδειχθεί. Ελπίζω όμως στην συμβολή τους στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση με τον ενεργό ρόλο και νέων ανθρώπων όχι μόνο ηλικιακά… Διαθέτουμε αξιόλογους πολιτικούς με γνώσεις και ικανότητεςπου δεν τους συνδέει τίποτε με εξωθεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων, δυναμικούς και εξωστρεφείς επιχειρηματίες αλλά και μια πολύ ανήσυχη και αστείρευτη πνευματική κοινότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε εποχή, σε κάθε κρίσιμη περίσταση, οι πνευματικοί ταγοί είναι εκείνοι που σήκωσαν μεγάλο βάρος στην αφύπνιση και στην θετική διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η οποία τον τελευταίο καιρό ταλαντεύεται από κάθε λογής «σειρήνες» που υπόσχονται από τη μια εύκολες και ανέφικτες λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ από την άλλη παίζουν πολύ επικίνδυνα τα παιχνίδια με τους αφορισμούς και την καθολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

5.Είστε υπέρ της ποσόστωσης; Και σε ποιο νούμερο στις εκλογικές διαδικασίες σχετικά με την υποψηφιότητα γυναικών; 
Εμείς πιστεύουμε στην ίση εκπροσώπηση των δυο φύλων, δηλαδή 50-50. Οτιδήποτε λιγότερο είναι έκπτωση δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

6.Τι δεν πήγε καλά κατά τη γνώμη σας και το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, έφθασε να έχει στις δημοσκοπήσεις μονοψήφιο νούμερο; Γιατί να προτιμήσει στις μέρες μας να ενταχθεί μια  γυναίκα στο ΠΑΣΟΚ;
Κατά τη γνώμη μου, ο βασικός λόγος της δημοκοπικής καθίζησης είναι ότι χρεωθήκαμε την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. Όμως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως και η ΝΔ, προτίμησαν τη δημαγωγία και την άσκηση ανέξοδης αντιπολίτευσης. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ΝΔ προσαρμόστηκε στις πραγματικές συνθήκες και υιοθέτησε σχεδόν εξολοκλήρου τις δικές μας προτάσεις για την αποφυγή της χρεοκοπίας και των ανεξέλεγκτων επιπτώσεων της. Σε αυτό το πλαίσιο της υπευθυνότητας και της σταθερής και μη λαϊκίστικης στάσης του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται και τα πρώτα θετικά δημοκοπικά αποτελέσματα. Εκ των πραγμάτων, κε Ιγνατίου αποδεικνύεται ότι η μόνη συνεπής και αξιόπιστη πολιτική δύναμη είναι το ΠΑΣΟΚ. Είδαμε την μεταστροφή της ΝΔ, την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ότι συνέβη στην Κύπρο. Για αυτούς τους λόγους κάθε πολίτης άρα και κάθε γυναίκα θα επιλέξει την συμπόρευση της με το ΠΑΣΟΚ.

7.Πόσο ρόλο έχει ΄΄παίξει΄΄ στη σημερινή κρίση της ελληνικής κοινωνίας η συντεχνιακή νοοτροπία που επικράτησε σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους;
Είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε επαγγελματικός κλάδος να θέλει να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, συντεχνιακές πρακτικές και αντιλήψεις αγνόησαν το κοινό συμφέρον και δεν λειτούργησαν με το θεσμικό τους ρόλο αλλά με στόχο τις προσωπικές στρατηγικές των επικεφαλείς τους.
Η κρίση που βιώνουμε είναι απόρροια και τέτοιων λογικών και συμπεριφορών.


8.Είναι αλήθεια πως οι νέες γυναίκες δείχνουν απροθυμία να ενταχθούν στο γυναικείο κίνημα και να συμβάλλουν για την επίλυση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Και  αν ναι, γιατί κατά τη γνώμη σας;
Η σύγχρονη γυναίκα δεν έχει πεισθεί ότι μπορεί, μέσα από την πολιτική και τις συλλογικές δράσεις, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο γι΄αυτήν και την οικογένειά της αλλά και δεν έχει πρακτικά το χρόνο λόγω της αδυναμίας των υπαρχόντων κοινωνικών δομών να την υποστηρίξουν για να ασχοληθεί ενεργά.

Για αυτό και μια από τις προτεραιότητες του Τομέα γυναικών είναι στο να επιμένει και να προτείνει λύσεις για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών (π.χ. για τη φύλαξη των παιδιών, για τους υπερήλικες κα) ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην έκφραση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι η γνώμη τους λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις πολιτικές αποφάσεις που τις αφορούν.
 


9.Η κρίση που διανύουμε είναι καθαρά οικονομική ή θεωρείτε πως υπάρχουν και άλλες παθογένειες που συνέβαλλαν στη σημερινή πραγματικότητα;
 Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως μεταδίδεται και μεγαλοποιείται, από ορισμένους κύκλους, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αφορά την καθολική-ισοπεδωτική απαξίωση του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, μια κρίση αξιών και θεσμών, η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, κυρίως στους νέους έχοντας ως πολύτιμους συμμάχους αφενός τα εμπόδια και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο καθένας από εμάς, από την προσωπική του καθημερινότητα, έως την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων και των ονείρων του, αφετέρου στην αδιάκοπη αποκάλυψη σοβαρών κρουσμάτων διαφθοράς, ατιμωρησίας, διαπλεκόμενων κυκλωμάτων κ.λ.π.

Το ζήτημα όμως είναι όλα τα παραπάνω να μην αντιμετωπίζονται από τους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες με την γενικευμένη λογική της «τιμωρίας» του πολιτικού συστήματος, ή της αποχής από τις συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά μέσα από την πεποίθηση ότι, σταδιακά, βήμα προς βήμα κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο στην χώρα μας και αυτό είναι και η μεγαλύτερη ευθύνη των κυβερνώντων, των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά, όπου μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις και όχι «όμορφα λόγια» θα πετύχουν την ανατροπή. Θα πετύχουν όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη μέσα από απλά νούμερα, αλλά την αποκατάσταση της ελπίδας, αυτό που σήμερα βρίσκεται σε έλλειμμα περισσότερο από όλα.


10.Είστε αισιόδοξη για γρήγορη έξοδο από τη στενωπό που έχει μπει η ελληνική κοινωνία;
Εμείς οι νέοι είμαστε από την φύση μας αισιόδοξοι. Με ενότητα και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας σε όλους τους τομείς, πολύ σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το κλίμα στην Ευρώπη και τον κόσμο αλλάζει. Οι πρόσφατες επενδυτικές εξελίξεις και οι θετικές δηλώσεις από ανθρώπους με ισχύ και ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα ενισχύουν την αισιοδοξία μας.
 


11.Σύμφωνα με την άποψη κάποιων η κρίση δημιουργεί  ευκαιρίες για να ΄΄γεννηθεί΄΄ κάτι καλύτερο. Σας βρίσκει σύμφωνη αυτή η άποψη  ή θεωρείτε πως αποτελεί μια λεκτική υπερβολή;
Με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Ο άνθρωπος από την φύση του είναι μαθημένος να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να αντεπεξέρχεται των δυσκολιών.
Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι σε περιόδους κρίσεις, κάτω από την πίεση της δύσκολης πραγματικότητας, κινητοποιούνται υγιείς δυνάμεις.
Νέοι άνθρωποι, που θέλουν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στην ζωή τους, ενεργοποιούνται, καινοτόμες ιδέες έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν.
Και κάθε τι νέο είναι μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: