Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΈΓΡΑΨΑΝ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΟ ΈΠΟΣ ΤΟΥ 1940

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού, που έγραψαν σελίδες δόξας στον μεγάλο αμυντικό πόλεμο, στο Έπος του 1940.
 

Πόλεμο, στον οποίο, τελικά, οφείλεται η πτώση της ναζιστικής δικτατορίας και του Ναζισμού.
 

Σήμερα θυμόμαστε με σεβασμό, τιμή και συγκίνηση το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού είχε ακολουθήσει, την ΕΠΟΝ και τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ.
Και όταν μπορούμε να θυμόμαστε αυτά, δεν σημαίνει, ότι υποβαθμίζουμε τον ρόλο του ΕΔΕΣ, της ΕΚΑ, του 542, της ΠΕΑΝ μα και κάθε ανοργάνωτου αυθόρμητου Έλληνα πολίτη.
 

Εξαιρούμε, βέβαια και καταδικάζουμε τα τάγματα ασφαλείας και τους δοσίλογους.
 

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που έκανε πραγματικά καθολική Αντίσταση ενάντια στην Κατοχή. 

Το ΟΧΙ ενάντια στους κατακτητές, στον φασισμό και στον ναζισμό το είπε ο Ελληνικός Λαός. Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης που δε λύγισε και δημιούργησε μια εποποιΐα. Μια εποποιΐα που δεν ήταν μια απλή παθητική ή έστω ενεργή αντίσταση. Ήταν ένας ολόπλευρος Εθνικό-Απελευθερωτικός αγώνας του΄41 -΄44, που συνέχισε με το ίδιο πάθος, με την ίδια αγάπη για την λευτεριά και την πατρίδα τον Εθνικό-Αμυντικό αγώνα του ΄40 - ΄41.
 

Αποτελεί χρέος μας να κοιτάξουμε με ευγνωμοσύνη στην σελίδα της Ιστορίας, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν. 

Ασφαλώς, έστω κι ύστερα από τόσα χρόνια αποτελεί χρέος μας να αποδόσουμε τιμή σ΄αυτούς που ξεχάστηκαν, σ΄αυτούς που εξαιρέθηκαν, σ΄αυτούς που διώχθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: