Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ

ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Συνάντηση της ελληνικής συνομοσπονδίας και των ανεξάρτητων συνδικάτων Βουλγαρίας (CITUB)

Την προκήρυξη απεργίας στη ΔΕΗ με ευθύνη της ΓΣΕΕ και των εργατικών κέντρων εξετάζουν οι συνδικαλιστές, αν η απεργία της ΓΕΝΟΠ κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.
 
Σε κοινές διαπιστώσεις σε ότι αφορά τις πολιτικές, την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα στις δύο χώρες κατέληξαν στελέχη της ΓΣΕΕ και της συνομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων Βουλγαρίας (CITUB), σε συνάντησή τους, μετά το πέρας των εργασιών του συντονιστικού συμβουλίου της CITUB (τριτοβάθμια συνδικαλιστική ομοσπονδία της Βουλγαρίας), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της CITUB Plamen Dimitrov εστίασε ιδιαίτερα στις συνθήκες εργασίας των Βουλγάρων μεταναστών στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι ένα «σύμβολο» του αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα είναι και η Κ. Κούνεβα και η περίπτωσή της «απέδειξε τη συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας».

Σημείωσε ότι οι περίπου 200.000 Βούλγαροι μετανάστες στην Ελλάδα εργάζονται κυρίως στους τομείς της οικοδομής, της γεωργίας και του τουρισμού και ότι παρατηρείται μια διαφοροποίηση στις αμοιβές τους ανά περιοχή, που κυμαίνεται από αναφορές εργαζομένων «γύρω στα 450 ευρώ μηνιαίως στη Θεσσαλονίκη, 600 ευρώ στην Αθήνα».

«Αυτό αφορά περίπου ένα 20% των εργαζομένων Ελλήνων ή μεταναστών, που αμείβονται με τα 561 ευρώ, που επιβλήθηκαν με νόμο, εάν αφαιρεθούν οι κρατήσεις. Δεν παρατηρείται διαφορά μεταξύ εργαζομένων Ελλήνων και Βουλγάρων που αμείβονται με τις συλλογικές συμβάσεις» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Οι παρευρισκόμενοι εστίασαν επίσης στα θέματα της υψηλής ανεργίας, της «μαύρης» εργασίας, τις συνθήκες απασχόλησης, της διασυνοριακής συνδικαλιστικής συνεργασίας και αναφέρθηκαν στην συνεργασία που από το 2009 έχουν ξεκινήσει η ΓΣΕΕ με την CITUB για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα είναι κοινά, έχουμε μια νεοφιλελεύθερη επίθεση στα δικαιώματα και στα εισοδήματα» τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης.

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΔΕΗ εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων (CITUB) Plamen Dimitrov, αναφερόμενος και στην εμπειρία της χώρας του από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιριών ρεύματος από το 2000 και μετά, σε σχέση με τα εργασιακά και με τα τιμολόγια του ρεύματος.

«Η εμπειρία που έχουμε εμείς είναι αρνητική. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας είναι κρατικό βέβαια, π.χ. το Κοσλοντούι και τα μεγαλύτερα εργοστάσια και αυτά παράγουν το φθηνότερο ρεύμα. Αποδεικνύουν ότι τα κρατικά μπορεί να παράγουν φθηνότερη ενέργεια για όλους τους καταναλωτές. Οι ιδιωτικές εταιρίες πωλούν πιο ακριβά την ενέργεια και πληρώνουν μικρότερους μισθούς στους εργαζόμενους. Και για το σύστημα ενέργειας και για τους καταναλωτές τα αποτελέσματα είναι αρνητικά» δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην απεργία της ΔΕΗ ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και σημείωσαν ότι σε περίπτωση που η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κριθεί παράνομη από το δικαστήριο υπάρχει πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κινητοποιήσεών τους, η ΓΣΕΕ και τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.
Το ανάρτησα από http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: